Közélet

Korán indult a pollenszezon

Korán indult a pollenszezon

2014. március 6., csütörtök
Korán indult a pollenszezon
natha

Az enyhe tél és a korai tavasz miatt már elkezdődött a fafélék virágzása, a mogyoró, az éger, a ciprus- és a tiszafafélék pollenszórása már január óta tart - mondta el Páldy Anna, az Országos Környezetegészségügyi Intézet megbízott főigazgató-helyettese csütörtökön sajtótájékoztatón.

Legnagyobb mértékben a tiszafa ontja pollenjeit, de virágzik az éger, és a héten megkezdődött a nyárfa, valamint a fűzfélék virágzása is - emelte ki a főorvos. Hozzátette: a korai virágzást a visszatérő fagyok vagy a tartós eső tudná csak jelentősen csökkenteni. Magyarországon nagyjából 400-600 ezer embernél vált ki tünetet a fafélék tavaszi virágzása - mondta. Az elmúlt évben a tavaszi pollenszezont jelentősen befolyásolta a márciusi hidegfront és havazás, amely hetekre megszakította a virágzást. Ha az idén nem lesz ilyen szélsőséges az időjárás, illetve nem lesz tartós eső, akkor a legtöbb fa pollenterhelése a tavalyinál erősebb lesz. Ha a korán kezdődött tavaszi felmelegedés folytatódik, az egyébként áprilisban virágzó fajok pollenszórása is előbb kezdődhet, ilyenek a nyír, a gyertyán, a tölgy, a bükk, a dió, a platán és az eperfafélék - olvasható a kiosztott sajtóanyagból.

Páldy Anna

kiemelte, hogy a tavaszi csúcsidőszak vége összeér az erős allergéneknek számító pázsitfűfélék virágzásának kezdetével, amire az idén szintén korábban kell számítani. Kérdésre a főorvos elmondta, a sokéves tapasztalat az, hogy a nyári gyomok, így a parlagfű virágzását a korai tavasz nem befolyásolja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.