Közélet

Kocsis Máté Szegeden: A baloldal a „fájni fog” programját hirdeti + FOTÓK

Kocsis Máté Szegeden: A baloldal a „fájni fog” programját hirdeti + FOTÓK

2014. március 24., hétfő
Kocsis Máté Szegeden: A baloldal a „fájni fog” programját hirdeti + FOTÓK
kocsis_mate_szegeden05_gs

Jelzésként üres nejlonszatyorral érkezett Szegedre a Fidesz kommunikációs igazgatója, Kocsis Máté, aki a Tisza Szállóban tartott fórumon a kormányzat munkáját ismertette. Kiemelte, a munkahelyteremtést, a nyugdíjak reálértéknek növelését szeretnék folytatni a kormánypártok.

„Valaki hogyan lehet akkora ökör, hogy egy afrikai ország útlevelével magyar közszereplőként bemegy egy budapesti bankba, és a lopott pénzét ott elhelyezi, majd mint aki jól végezte dolgát, elindul az országgyűlési választásokon” – vetette fel

Kocsis Máté

, a Fidesz kommunikációs igazgatója, miután megmutatott egy üres nejlonszatyrot a jelenlévőknek utalva az előzetes letartóztatásban lévő volt MSZP-s

Simon Gábor

botrányára. Szerinte a nejlonszatyor immár a kampány egyik jelképévé vált

Zuschlag János

kitálalása óta, hiszen a börtönviselt volt MSZP-s politikus könyvében azt állítja, hogy anno 50 milliót ajánlottak fel neki nejlonszatyorban, hogy félreálljon. A Tisza Szálló tükörtermében tartott,

Gyimesi László

, a Fidesz szegedi elnöke által moderált fórumon Csongrád megye 1-es választókerületének Fidesz-KDNP-s jelöltje,

Bohács Zsolt

azt hangsúlyozta, hogy a kampány hajrájában nem szabad megállni. Elmondta, a sportban többször volt második, de az emberek mindig csak az elsőkre emlékeznek, ezért is kell a győzelemért dolgozni a kampány során. A képviselőjelölt emlékeztetett, a 2010-es kormányváltás után a Fidesz-KDNP legfontosabb feladata az volt, hogy az ország gazdasági helyzetét stabilizálják, hiszen az MSZP úgy adta át a kormányzást, hogy 500 milliárd hiány volt a kasszában, míg a Fidesz 2002-ben 320 milliárd forint plusszal. A 2-es körzet jelöltje,

B. Nagy László

pedig arról beszélt a jelenlévőknek, hogy Szeged az elmúlt 8-10 év hibás gazdaságpolitikája miatt elszalasztotta régióközponttá válásának esélyeit, így az egyetlen kitörési pont az innováció, mely területen az ELI lézeres kutatóközpont hozhat előrelépést. B. Nagy szerint az április 6-ai választáson is sok minden eldől, míg őszi önkormányzati választásokat valódi kiegyezésnek kell követnie, mindenkinek, aki az új testület tagja lesz, ténylegesen a városért kell dolgoznia Szegeden.

Szükségszerű volt a gazdasági váltás

Az elmúlt négy év kormányzati munkáját értékelve Kocsis Máté közölte, pocsék állapotban volt az ország, Görögországgal emlegettek bennünket egy lapon, ez indokolta a váltást. Elmondta, a bankok, az energiaszolgáltatók és a multik extra profitjának megadóztatása elkerülhetetlen volt, hiába értékelte az ellenzék ezt demokráciaellenes lépésnek. Megjegyezte, a cégek, szolgáltatók és bankok nem vonultak ki hazánkból, s szerinte az energiaszolgáltatók megadóztatásával egyértelmű, hogy egyesek tyúkszemére léptek, de az nem volt kétséges sosem, hogy az európai normáknak megfelelő lépéseket hozott a kormány.

Elmondta, a szocialista kormányok idején végig túlzott deficiteljárás volt hazánkkal szemben 2004-es EU-csatlakozásunk óta, melyet 2013 nyarán szüntettek meg. Kocsis úgy értékelte, ez is bizonyítja, hogy Magyarországon stabil pénzügyi gazdálkodás folyik, és az államháztartási hiányt a Fidesz-KDNP-s kormány 3% alatt tudta tartani. A Gyurcsány-Bajnai kormány idején felvett IMF-hitellel kapcsolatban a Fidesz kommunikációs igazgatója közölte, nem azért volt ez drága, mert magas kamatokat követeltek hazánktól, hanem azért, mert az MSZP-kormány elvett az emberektől például egyhavi nyugdíjat, és a gyest is csökkentették. „Hitelből nem lehet tartósan egy országot finanszírozni” – szögezte le hozzátéve, hogy függés-függetlenség szópárral lehet a legjobban összehasonlítani a korábbi és a mostani kormány által hozott intézkedéseket és azok hatásait. Példaként az államadósság mértékét említette, míg a Fidesz 2002-ben 52 százalékos mértékkel adta át a kormányzást a szocialistáknak, addig 2010-ben 83 százalékos adósságrátát örököltek. Kocsis Máté reagálva az ellenzék azon kijelentéseire, mely szerint nem csökkent eléggé az államadósság, közölte, ez valóban igaz, csak ezt pont azok kérik számon a Fideszen, akik előidézték a 83 százalékos arányt. Ugyanez igaz a devizahitelesek megsegítése érdekében tett lépésekre is, hiszen eddig 400 ezer családon segítettek a meghozott intézkedések, de természetesen tudják, sokan vannak még, akiknek segíteni kell.

A munkabér jogos juss

„Az MSZP-sek 258 ezer embert tettek munkanélkülivé kormányzásuk alatt, és most pont a szocialista Gúr Nándor kéri számon a foglalkoztatottsági adatokat. Ma 281 ezerrel többen dolgoznak, s ez nem pusztán a közfoglalkoztatottak számából adódik, a munkahelyek 60%-a a versenyszférában létesült” – jelentette ki Kocsis Máté. Megismételte egy baloldali sajtótermékek által kritizált korábbi kijelentését, mely szerint a segély kegy, míg a munkabér jogos juss. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, az államnak és az önkormányzatoknak feladatuk, hogy segélyt adjanak embereknek boldogulásukhoz, de egészen más a lélektana annak, ha valaki munkabért kap. „Ez egy érzés, hogy valóban hasznos tagja vagy a társadalomnak, amit a szocialisták több mint negyedmillió embertől vettek el” – szögezte le a Fidesz kommunikációs igazgatója hozzátéve, a Fidesz-KDNP a munkaalapú társadalomban hisz, ezért továbbra is azt szeretné elérni, hogy segély helyett munkából élhessen meg az, aki képes, tud és akar dolgozni. Szerinte azzal, hogy a szocialisták bejelentették, hogy eltörölnék az egykulcsos adót, újabb bizonyítékát adták annak, hogy állandóan adót akarnak emelni, amit betegesnek értékelt a politikus. A második kulcs ugyanis akár a 40 százalékot is elérheti. „A szocialisták az adóemelésben hisznek, holott semmilyen gazdasági tény nem támasztja alá, hogy ez bármit is lendítene a gazdaságon” – tette hozzá.

A baloldal programja a „fájni fog”

„Nem könnyű ma baloldali politikusnak lenni” – felelte Gyimesi Lászlónak, a Fidesz szegedi elnökének arra a kérdésére, hogy az előkövetkező közel két hétben milyen kampányra lehet számítani. Emlékeztetett az ellenzéki összefogás közelmúltbeli névváltoztatására, mely máig nem épült be a köztudatba, hiszen Szegedre jövet is látott olyan plakátokat, melyeken az összefogás szerepel jelölőszervezetként. Az egyik kampányvideóval kapcsolatban elmondta, ha tényleg percenként négy ember hagyná el az országot, akkor ez azt jelentené, hogy jelenleg másfél millióan élünk itt, és ha Orbán Viktor még egy ciklust kormányoz, akkor hat és fél milliónak kellene bejönnie ahhoz, hogy ne legyen itt senki. „Ezek a buta, kétségbeesett riogatások jellemzik az ellenzék kampányát, vagyis nem könnyű ma ellenzéki politikusnak lenni, hiszen egyszerre kellene elmagyarázniuk az embereknek, hogy nekik jobb lesz és közben üzenetet is kellene küldeni a régi gazdasági összefonódások embereinek, a pénzvilágnak és energiaszolgáltatóknak, hogy visszakapják az extraprofitjukat” – részletezte. Kocsis Máté arra is felhívta a figyelmet, hogy ha Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke elmond egy programpontot, akkor az úgy is lesz, vagyis ténylegesen az ő kezében van az ellenzék „marsallbotja”. Szerinte az első adandó alkalommal hátba fogja szúrni Mesterházy Attila szocialista miniszterelnök-jelöltet Gyurcsány, ahogy megtette ezt már annak idején Medgyessy Péterrel is. Kérdésre válaszolva elmondta, a paksi vita április 7-éig fog tartani, hiszen a szocialisták is tudják, hogy szükségszerű a fejlesztés, és az ellenzőknek azt üzente Kocsis Máté, hogy jelentkezzenek Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkánál, aki kijelentette, aki a jelenlegi orosz ajánlatnál jobbat tud, bátran keresse fel. A Fidesz kommunikációs igazgatója emlékeztetett arra is, hogy a paksi fejlesztést annak idején az MSZP kezdeményezte, vagyis a bővítés nem „kívánságműsor, hanem kényszer” hazánk energiabiztonsága szempontjából. „Hiteltelen különösen Mesterházy Attilától, hogy a gyermekéhezés témáját egyáltalán előhozza a kampány során, hiszen amikor ifjúsági ügyekért is felelős államtitkár volt, akkor egyszer sem emelte fel a hangját, amikor az akkori miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc a rendelkezésre álló 28 milliárd forintból 20-at visszatartott. Most is csak a kampány miatt hangoztatják ezt, nem is beszélve arról, hogy a rezsicsökkentéssel és a családi adókedvezménnyel olyan plusz pénzhez jutottak a családok, ami valamelyest mérsékli a gyermekéhezést hazánkban” – reagált Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója, Józsefváros polgármestere az ellenzék azon választási programpontjára, hogy felszámolnák a gyermekéhezést. Leszögezte, a Fidesz további rezsi- és adócsökkentésben gondolkodik a munkahelyteremtés mellett, így amennyiben újabb négy évre bizalmat kapnak a szavazóktól április 6-án, a következő kormányzati ciklusban a megkezdett munkát folytatnák.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.