Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Közélet

Kisorsolta az országos listák sorszámát az NVB

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

szavazas_valasztas_voksKisorsolta a szavazólapokon szereplő országos párt- és nemzetiségi listák sorszámát a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) kedd esti ülésén. Az április 6-ai országgyűlési választás második szavazólapján várhatóan 31 párt, illetve pártszövetség neve szerepel majd.

Elképzelhető, hogy a pártlisták száma kevesebb lesz, ez abban az esetben fordulhat elő, ha az ajánlásellenőrzések során kiderül, hogy valamelyik szervezetnek nincs meg a listaállításhoz szükséges 27 egyéni jelöltje a fővárosban és kilenc megyében.

Az országos lista egységes lesz, míg az egyéni választókerületi szavazólapokon szereplő jelöltek sorrendjéről minden választókerületben külön sorsolást tartanak.

A sajtónyilvános sorsolást a testület két tagja végezte; Patyi András elnök és Tóta Áronné választott tag. A sorsolást végző Patyi András előbb egy üvegbúrából az országos listák nevét húzta ki, majd Tóta Áronné egy másik üvegbúrából a hozzá tartozó listák sorszámát.

A párt- és a nemzetiségi listák sorszámát – adminisztratív okok miatt – egy sorsolással húzták ki, de a pártlistákon természetesen nem szerepelnek majd az országos nemzetiségi önkormányzatok.

A sorsolás értelmében a sorrend a következő: 1 – HATÁRON TÚLI MAGYAROK PÁRTJA 2 – MAGYARORSZÁGI CIGÁNYPÁRT 3 – A HAZA NEM ELADÓ MOZGALOM PÁRT 4 – MAGYAR CSELEKVŐ PÁRT 5 – SERES MÁRIA SZÖVETSÉGESEI
6 – SZABAD MAGYAROK PÁRTJA 7 – FÜGGETLEN KISGAZDA- FÖLDMUNKÁS ÉS POLGÁRI PÁRT 8 – MAGYARORSZÁGI ROMÁNOK ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZATA 9 – ÚJ DIMENZIÓ PÁRT 10 – FIDESZ – MAGYAR POLGÁRI SZÖVETSÉG, KERESZTÉNYDEMOKRATA NÉPPÁRT 11 – ORSZÁGOS RUSZIN ÖNKORMÁNYZAT 12 – ORSZÁGOS LENGYEL ÖNKORMÁNYZAT 13 – ORSZÁGOS SZLOVÁK ÖNKORMÁNYZAT 14 – MAGYAR GAZDASÁG PÁRT 15 – ORSZÁGOS HORVÁT ÖNKORMÁNYZAT 16 – NEMZETI ÉRDEKÉRT PÁRT 17 – MCF ROMA ÖSSZEFOGÁS PÁRT 18 – ORSZÁGOS ROMA ÖNKORMÁNYZAT 19 – SPORTOS ÉS EGÉSZSÉGES MAGYARORSZÁGÉRT PÁRT 20 – LEHET MÁS A POLITIKA 21 – MAGYAR REPUBLIKÁNUS POLITIKAI PÁRT 22 – JÓLÉT ÉS SZABADSÁG DEMOKRATA KÖZÖSSÉG 23 – MAGYAR DEMOKRATIKUS UNIÓ 24 – MAGYARORSZÁGI NÉMETEK ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZATA 25 – ORSZÁGOS SZLOVÉN ÖNKORMÁNYZAT 26 – ÚJ MAGYARORSZÁG PÁRT 27 – SZERB ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZAT 28 – MAGYAR MUNKÁSPÁRT 29 – SZOCIÁLDEMOKRATÁK MAGYAR POLGÁRI PÁRTJA 30 – REND, SZABADSÁG, JÓLÉT PÁRT 31 – ELÉGEDETLENEK PÁRTJA 32 – KÖZÖSSÉG A TÁRSADALMI IGAZSÁGOSSÁGÉRT NÉPPÁRT 33 – EGYÜTT 2014 PÁRT 34 – EURÓPAI ROMA KERESZTÉNYEK JOBBLÉTÉÉRT DEMOKRATIKUS PÁRT 35 – ORSZÁGOS ÖRMÉNY ÖNKORMÁNYZAT 36 – ZÖLDEK PÁRTJA 37 – ÖSSZEFOGÁS PÁRT 38 – MAGYARORSZÁGI SZOCIÁLDEMOKRATA PÁRT 39 – UKRÁN ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZAT 40 – SZABAD VÁLASZTÓK PÁRTJA 41 – MAGYAR SZOCIALISTA PÁRT, EGYÜTT – A KORSZAKVÁLTÓK PÁRTJA, DEMOKRATIKUS KOALÍCIÓ, PÁRBESZÉD MAGYARORSZÁGÉRT PÁRT, MAGYAR LIBERÁLIS PÁRT 42 – BOLGÁR ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZAT 43 – MAGYARORSZÁGI GÖRÖGÖK ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZATA 44 – JOBBIK MAGYARORSZÁGÉRT MOZGALOM

Az országos listán a mandátumok kiosztásának alapja a pártlistákra és nemzetiségi listákra leadott szavazat, valamint az egyéni választókerületekből származó töredékszavazatok. Újdonság, hogy töredékszavazatnak nem csak az a szavazat számít, amelyet mandátumot nem szerző jelöltre adtak le, mint régen. Így töredékszavazatnak számítanak azok a szavazatok is, amelyet a mandátumot szerző jelöltre adtak le “feleslegesen”, vagyis ami már nem szükséges a mandátum megszerzéséhez.

A választáson nem kaphat majd mandátumot az a pártlista, amely nem kapta meg az összes leadott országos szavazat (párt és nemzetiségi lista) 5 százalékát (küszöb). A küszöb két párt közös listája esetén 10 százalék, kettőnél több párt által állított közös lista esetén 15 százalék.

A mandátumok kiosztásához először az országos listáról a kedvezményes mandátumokat osztják ki, ha egyik nemzetiség sem kaphat a szavazatszám alapján kedvezményes mandátumot, akkor mind a 93-at a pártok között osztják szét, a korábbi választásokon már megismert legnagyobb átlag elve alapján (d,Hondt-módszer).

Tovább olvasom

Hírzóna

Ősszel tárgyalhatja a parlament az új bortörvényt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Szerző:

Alapjaiban változik meg a szőlő-bor ágazat adminisztrációja.

Tovább olvasom

Közélet

Értelmezhetetlen járdasziget töri meg az út folytonosságát a ligetnél

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Erre vajon mi szükség volt?

Tovább olvasom

Közélet

Jó ütemben halad az ország egyik legmodernebb arénájának építése

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Szerző:

A 2021 őszére tervezett átadás után az ország egyik legmodernebb multifunkcionális rendezvénycsarnokát vehetik birtokba a szegediek.

Tovább olvasom

Aktuál