Közélet

Képviselői keret elosztva, a részönkormányzati egy része zárolva (FRISSÍTVE)

Képviselői keret elosztva, a részönkormányzati egy része zárolva (FRISSÍTVE)

2014. március 11., kedd
Képviselői keret elosztva, a részönkormányzati egy része zárolva (FRISSÍTVE)
jarda02_gs

Szétosztották a képviselői és településrészi keretet, utóbbi 36 millióval segítené a részönkormányzatok munkáját, de Botka László 20 milliót zárolt. Az MSZP reakciójában kifejtette, hogy harcolni fog a közpénzek elherdálása ellen.

A Pénzügyi Bizottság hétfőn döntött a 100 milliós választókerületi alapról, illetve a 36 milliós területfejlesztési keret 16 milliójának a sorsáról (

a maradék 20 millió forintot Botka László zárolta

). A bizottság Fidesz-KDNP-s tagja,

Póda Jenő

portálunknak elmondta, hogy a testületnek szakpolitikai döntést kellett hoznia, hiszen egy évek óta működő rendszerről van szó, a keret adott, a közgyűlés által elfogadott, eddig minden esetben szabályosan használták fel a forrásokat, az elszámolás is pontos és megfelelő volt.

Mihálffy Béla

(Fidesz-KDNP) dorozsmai önkormányzati képviselő arról beszélt a SZEGEDma.hu-nak, hogy ez egy 12 éve működő rendszer. „A választókerületi alap 30 százalékát lehet intézmények, egyesületek, civil szervezetek, alapítványok támogatására költeni, 70 százalékát pedig közterület fejlesztésére. A körzeteket 2010-ben megváltoztatták, egyeseknek megnőtt a területe, így a 100 milliós keretből ezek nagyobb részt kapnak, hiszen ott több út, járda, közterület van. A szocialistáknak most is, ahogy eddig minden esetben a részönkormányzati kerettel van a bajuk, amit 2010-ben hozott vissza újra közgyűlés. Az 1976-ban Szegedhez csatolt, de saját településtörténettel, hagyománnyal rendelkező területek kaptak így némi önrendelkezési jogot, hogy ne minden a torony alatt dőljön el, hanem a részönkormányzatok is tudjanak feladatokat önállóan megoldani, helyben dönteni. Ez igazából azért fáj a szocialistáknak, mert ezekben a körzetekben most nem az ő képviselőik vannak túlsúlyban, és a településrészek fejlesztéseit nem hozzájuk lehet így kötni. E keret elosztása körül mindig igyekeznek nagy politikai vihart kavarni, miközben a városi büdzséhez képest kis pénzekről van szó, melyekből közben járdák újulnak meg, kátyúkat javítunk, óvodákat, iskolákat korszerűsítünk. A külső területek képviselő a részönkormányzati keretből azt a lemaradást igyekeznek kompenzálni, amit az elmúlt 12 év városfejlesztési irányultsága miatt szenvedtek el, tudniillik, hogy a körtöltésen belülre költötték a források nagy részét, míg ezeket a területeket elhanyagolták” – szögezte le a képviselő. A bizottság végül felosztotta a választókerületi alapot és a településrészi keretet: előbbinél

Farkas László

(Fidesz-KDNP) kapta a legkevesebbet, 3,3 millió forintot, a legtöbbet, 8,6 milliót Mihálffy Béla (Fidesz-KDNP).

A teljes 100 milliót érintő döntés:

Farkas László (Belváros I.) 3,3 millió, Gyimesi László (Belváros II.) 4 millió, Hüvös László (Alsóváros, Klebelsbergtelep, Gyálarét) 7,5 millió, Nógrádi Tibor (Móraváros, Kecskés, Szentmihály) 5,7 millió, Kosik Dénes (Dorozsma I.) 4,6 millió, Mihállfy Béla (Dorozsma II.) 8,6 millió, Ménesi Imre (Kálvária sugárút, Újrókus) 4,4 millió, Kónya Gábor (Felsőváros, Fodor-kert) 4,7 millió, Révész Mihály (Tarján I.) 3,5 millió, Kenyeres Lajos (Tarján II.) 4 millió, Szentgyörgyi Pál (Felsőváros) 4,3 millió, Kormos Tibor (Újszeged I.) 4,3 millió, Pocsai Blanka (Újszeged II.) 4,4 millió, Rózsavölgyi József (Szőreg, Marostő) 8,1 millió, Haág Zalán (Belváros III.) 3,6 millió, Kalmár Ferenc (Rókus) 4,1 millió, Solymos László (Északi városrész) 4,1 millió, Kozma József (Makkosház) 4 millió, Gila Ferenc (Petőfitelep) 5,8 és Juhász Gyula (Tápé) 7,2 millió forint.

A részönkormányzati keret 36 millió forintját így osztották fel (Botka László egyelőre 20 milliót zárolt ebből):

Szentmihály 3,2 millió, Dorozsma 13,9 millió, Szőreg 3,9 millió, Tápé 3,8 millió, Petőfitelep 3,2 millió forint.

MSZP: ahogy csak lehet, akadályozzuk az igazságtalan, sokszor törvénysértő döntéseket

A keret elosztását

2012-ben úgy hátráltatták

az MSZP-s képviselők egy bizottsági ülésen –

Révész Mihály

és

Ménesi Imre

-, hogy szavazás előtt kivonultak a teremből.

Juhász Gyula

(Fidesz-KDNP), Tápé képviselője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy ez már nem először fordult elő. Ugyan ez a

forgatókönyv zajlott le egy évvel később is

. Sőt, az újszegedi Gregor iskola felújítását is ezzel a nem épp sportszerű módszerrel igyekeztek hátráltatni. Az MSZP akkor közleményében elismerte, hogy szándékosan tapos bele egy közgyűlés által megszavazott keret elosztásának folyamatába. „(…) Ahogyan kezdettől fogva, ezután is fellépünk a Fidesz-Jobbik paktum ellen, és amikor lehet, megakadályozzuk az igazságtalan, sokszor törvénysértő, önérdekű döntéseket. A Fidesz 2010-ben tanácsnoki és bizottsági kormányzást vizionált, azóta többször is előfordult, hogy nem tudták biztosítani a bizottságokban a határozatképességet…” – írta a párt közleményében.

Az MSZP továbbra is azért harcol, hogy a közpénzek ne egyéni, politikai célokat szolgáljanak

A szegedi MSZP közleményben reagált cikkünkre, leírva azt, hogy a hétfői pénzügyi bizottsági ülésen a 100 milliós választókörzeti keret felosztása kapcsán két előterjesztés készült. Az egyik a Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. igazgatójának,

Makrai Lászlónak

a javaslata, ami a lakosságszám mellett az egyes választókörzetek teljes területét veszi figyelembe az elosztásnál. A jogszabályok szerint a keret 70 százaléka a közterületekre fordítható, így az elosztásnál is ezt kellett volna figyelembe venni, a szántóföldek és egyéb gazdasági területek nélkül. A másik,

Solymos László

alpolgármester előterjesztése azt tartalmazta, hogy ne a teljes magántulajdonokat is magába foglaló terület, hanem a közterületek arányában kerüljön sor a keretek felosztására a jogszabályi előírásoknak megfelelően. „Mihálffy Béla Fidesz-KDNP-s 'politikus' ismét bebizonyította, hogy nyilatkozata távol áll a tényektől,: „ … egyeseknek megnőtt a területe, így a 100 milliós keretből ezek nagyobb részt kapnak, hiszen ott több út, járda, közterület van…” Mindezt azután mondta, hogy párttársai leszavazták Solymos László előterjesztését, amelyben a közterületek arányában osztották volna el a rendelkezésre álló összeget, így 14 önkormányzati körzet (Belváros, Móraváros, Szentmihály, Kecskéstelep, Újrókus, Északi városrész, Fodor-kert, Tarján, Felsőváros, Odessza, Újszeged, Öregrókus, Makkosháza) kapott volna több támogatást. Mi, szocialisták továbbra is azért fogunk harcolni, hogy a közpénzek ne egyéni politikai célokat szolgáljanak, hanem szakmai szempontok alapján, az egész városnak kedvez ő módon kerüljenek elosztásra” - írta a párt szegedi szervezete közleményében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.