Hétvégi programajánló: ünnepi programok és koncertek

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

marcius15_tape22_gsAz 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján Szeged több helyszínén tartanak megemlékezéseket, este pedig koncertek és Rádió Mi szülinap is várja a kikapcsolódni vágyókat.

A hagyományokhoz híven Szeged több részén emlékeznek meg az 1848-19-es forradalom és szabadságharcról. A városi központi ünnepség 10 órakor koszorúzásokkal veszi kezdetét a Dóm téren, 10.45-kor vonják fel az országzászlót a Széchenyi téren, majd a Klauzál térre vonulnak az ünneplők. A Móra-parkba 09.30-tól várják a családokat, 10 és 14.30-kor órakor ünnepségekre invitálják a szegedieket, míg a nap folyamán gyermekműsorral és egyéb programokra invitálják az érdeklődőket. 16 órakor Zséda és zenekara lép fel. A részletes programot ITT olvashatja.

Megkezdődnek a Frankofón Filmnapok, mely keretében változatos programmal várják a közönséget. A filmnapok szervezői a Frankofónia Nemzetközi Szervezete tagországainak filmjein keresztül mutatják be, milyen sokszínű is a frankofón világ. A Frankofón Filmnapok öt nagyvárosban (Debrecen, Miskolc, Pécs, Szeged, Szolnok) is megrendezésre kerül a helyi Alliance Française-ek segítségével. A Belvárosi moziban zajló vetítések pontos listáját ITT olvashatja.

Kedvezményesen látogatható a Móra Ferenc Múzeum és a Fekete ház a nemzeti ünnep alkalmából: március 15-én, szombaton az állandó kiállításokat ingyenesen, az időszaki tárlatokat pedig kedvezményesen nézhetik meg az érdeklődők. Emellett egész napos kézműveskedéssel és megemlékező kamaratárlattal is várják a látogatókat. A Móra-múzeumban még látható a titkosíró párbajhősről, Gárdonyi Gézáról szóló kiállítás, ahol a látogatók korabeli ruhamásolatokba is beöltözhetnek. A múlt héten megnyílt „Móra mesebirodalma”, mely szintén tárt kapukkal várja az érdeklődő kicsiket és családjaikat. Mindezek mellett a Fekete házban a Kolostorok kincsei című régészeti tárlat és a Szeged huszadik századi múltját bemutató fotókiállítás is kedvezményesen tekinthető majd meg. Az ünnep nem telhet kézműveskedés nélkül: a Móra-múzeum játszóházában különleges kokárdát, zászlót készíthetnek a legkisebbek, továbbá egy megemlékező kamarakiállítással is várják az érdeklődőket március 15-én 10 és 18 óra között.

A Jazz Kocsmában ünnepli kilencedik születésnapját a Rádió Mi csapata. „Bár a Rádió Mi kétszer született és nyáron tartjuk az újrakezdés egy éves évfordulóját, a kezdetekről sem feledkezünk meg. Gyere szombaton a Jazzbe és ünnepeljünk együtt. DJ-k: Boc, Ryan, Ézsiás, Viorel Pop + Rádió Mi AllStars” – írják.

RADIO MI

Az Indigó zenekar 20 órakor lép fel a Millenniumi kávéházban, míg a Grand Caféban a Wormkids, a Fuseism és a Berkut gondoskodik a jó hangulatról.

Back to the ’80s – March Revol buli lesz a Zero Art Caféban 21 órától. “Ugorjunk vissza egy kicsit a 80-as 90-es évekbe. A Zero-ban egy napra időutazás részese lehetsz és hallgathatod a kor legjobb házibulislágereit! Házigazda az Acid Blood Champagne Crew. Éjfélkor jelmezszépségverseny és a legkreatívabb, legjobb korabeli öltözéket viselő ember egy üveg pezsgőt nyer” – ajánlják a bulit.

rongy kocsma

21 órától a Rongy Kocsmában Funktasztikus + Kontakt Hip-Hop Vol. 2 buli lesz.”A nemzeti ünnep alkalmából nagy bulira készülünk, a magyar underground hip-hop neves képviselői mondják el a tutit a közönségnek, miközben a háttérben számos látványos attrakció, tűzzsonglőrök, breakesek is várhatók. A 2013-ban alakul Déliszleng hip-hop formációt Hujber Rajmund és Bibók József képviseli majd. A szintén fellépő Barhx több csapatnak is a tagja (Celofán Kollektíva, E.T.A.P) és a tavalyi Kontakt Hip Hop tehetségkutatón második helyet ért el. A Fako tagjai 2010 óta pörögnek együtt és szövegeiket a mindennapokból próbálják meríteni. Funktasztikus, azaz Csató Adorján 2000 és 2008 között a Mr. Bustaval megalakított Kamikaze tagja volt, egyéni stílusa és szinte utánozhatatlan gyors beszéde teszi őt kihagyhatatlanná” – ajánlják a szombati bulit.

Folyamatos kiállítások, programok:

Szeged ikonikus gőzöse, a legendás Szőke Tisza haldoklásáról és pusztulásáról nyílt fotókiállítás a Fekete ház Lépcsőgalériáján. A Lajos Sándor Fotóklub hat alkotójának fotóin keresztül ismerhetik meg a látogatók a Szőke Tisza életének utolsó időszakát, az egykori legendás gőzös végső pusztulását. A felvételek között találunk a hetvenes években készült fotót, amikor a hajó még a Belvárosi hídnál állt, és olyan képeket is, melyek az utolsó pillanatokat örökítették meg. A Szőke Tiszát 1917-ben építették: az eredetileg IV. Károly névre elkeresztelt hajó a Magyarországon készült oldalkerekes személyszállító hajók legnagyobbika volt, többszöri átnevezés után kapta meg a Szőke Tisza nevet 1978-ban. Ekkor már állóhajóként üzemelt egészen 2000-ig, amikor egyre rohamosabban romló állapota miatt a tápéi öbölbe vontatták. A gőzöst tavaly bontották el végleg.

A „Nagyvíz” napjai – fotón, rajzokon, versben a Somogyi-könyvtárban. A Szegedet 1879. március 12-én romba döntő nagy árvíz 135. évfordulója alkalmából rendezett kamara kiállításon látható egykorú fényképeket, rajzokat, tudósításokat Jókai Mór írásaiból vett idézetek, költemények kötik össze. A katasztrófa másnapján a Hon című lap reggeli kiadásának vezércikkében Jókai így ír a katasztrófáról: „S most zúdul a védtelenül hagyott városra a Tisza; nem a Tisza, hanem egy tenger…” Majd azonnali segítségre buzdít, hogy legalább az emberéleteket menteni lehessen: „Segítsünk, siessünk menteni: adjuk a kezére a mentő eszközöket annak, a ki legközelebb éri a vész szinhelyét! Kössünk legalább erre a rövid időre egymás között békét, (adja isten, hogy rövid legyen) s tegyük a jót a jótett ösztönéből.” A tárlat április 9-ig látogatható.

morakiallitas20_gs

Kirakózhatunk, megtanulhatjuk a Zengő ABC-t és papírország mesefája is játékokat rejt. Mindez a Móra-múzeum emeletén várja a családokat, ahol Panka és a Vadember kalauzol végig bennünket Móra Ferenc különleges mesebirodalmán. A 135 esztendeje született és 80 éve elhunyt legendás író, Móra Ferenc gondolatait, történeteit megidézve igazi mesebirodalomba csöppenhetünk a kultúrpalota emeletén, ahol van betűleves és a betűfelhő is meglepetéseket tartogat. Panka, Móra Ferenc lánya, és a Vadember, vagyis imádott unokája bukkan fel újra és újra, kalauzolva végig a látogatót a három nagyobb részre tagolódó tárlaton. A kiállítás nem a hagyományos, vitrinben vagy épp a falon megjelenítő formában, hanem újszerűen, interaktív módon, többféle korosztály igényeit kiszolgálva mutatja be Móra Ferenc meséit, verseit és életbölcsességeit, így az egész család számára különleges birodalom tárul fel a múzeumban.

A Fekete Házban a “XX. századi Szeged villanófényben” címmel nyílt fotókiállítás, amit március 31-ig tekinthetnek meg az érdeklődők. A tárlat száz fényképpel, illetve korabeli használati tárgyakkal igyekszik bemutatni a Tisza-parti város elmúlt száz évet felölelő történelmét. Minden évtizedet tíz-tíz kép hivatott képviselni, így többek között felbukkan a Rákosi- és Sztálin-óriásportrékkal „ékesített” szegedi ruhagyár, a Nemzeti Színház kommunista vezényszavakkal körbemolinózott terme és a ledöntött Lenin-szobor is. Az érdeklődők megismerhetik, hogyan festett a tárlat helyszíne, a Fekete ház hadikórházként, milyenek voltak a Széchenyi téren átsuhanó gokartok, vagy hogy milyen volt húsz éve egy szegedi diáktüntetés.

fekete_haz_013

Tizennégy hónapot töltött el Afganisztánban Paluch Tibor, a Móra Ferenc Múzeum régésze, hogy egy több ezer éves város feltárásában segédkezzen. Kint készült fotóival az ott folyó munkálatok mellett egy emberi arcát is szerette volna megmutatni ennek a forrongó országnak, amit a Móra-múzeumban tekinthetnek meg az érdeklődők. Egy nemzetközi expedíció tagjaként látogatott el Paluch Tibor Afganisztánba, hogy a Mes Aynak nevű település szomszédságában lévő város romjainak feltárásában vegyen részt. A város időszámításunk előtti második századtól létezett körülbelül hétszáz esztendeig, épületei, vízvezetékei, szobrai azonban máig fennmaradtak. A kínai állam megvásárolta a területet abból a célból, hogy rézbányát nyisson rajta, régészeti szemszögből nézve azonban valódi aranybányát jelent a hely, ahol szinte napi szinten bukkannak több ezer éves buddhista tárgyak. A munkálatok így megfeszített tempóban folytak, melynek mozzanatait, illetve a helyszínét is megörökítette fényképezőgépével Paluch Tibor. Fotóin keresztül egy új oldalát is megmutatja az a vidék, melyek a média híradásaiból csak mint háborús zónát ismerhettünk meg.

kiallitas_morra_muzeum12_gs

Fény-t-örvények – Simon Miklós képei március 29-ig tekinthetőek meg a Somogyi-könyvtár első emeletén. „ A fény számomra festői problémát jelent, mert átszövi életünket, a mindenséget. A fény: az élet, tiszta forrás, amelyhez visszamehetünk sütkérezni, megfürödni benne. Az alkotás és a fény szükséges ahhoz, hogy életünk gazdagabbá, emberségesebbé váljon” – fogalmaz Simon Miklós. A művész 2004-ben Berki Viola-díjat kapott, 2006-ban pedig Szeged város alkotói díját nyerte el.

simon-miklos

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Előző sztori

Jobbik: a szétosztott kommunista nyugdíjaktól a bányanyitásig + FOTÓK

Következő sztori

Sakk Eb: Polgár és Balogh nyert, Almási remizett