Közélet

Hétezer év kerámiaművészete Vénusztól az űrsiklókig

Hétezer év kerámiaművészete Vénusztól az űrsiklókig

2014. március 6., csütörtök
Hétezer év kerámiaművészete Vénusztól az űrsiklókig
Hetezer_ev_keramiamuveszete_ZJM_20140308

A Kökénydombi Vénusztól az űrsiklók kerámia hőpajzsáig nyújt betekintést hétezer év kerámiaművészetébe és technológiájába a Tornyai János Múzeum nyílt, családi napja március 8-án. A hódmezővásárhelyi közgyűjteményben az uniós fejlesztések napján, szombaton 10 és 17 óra között tárlatvezetésekkel és kézműves foglalkozásokkal várják a kerámia és a múzeumi tárgyak iránt érdeklődőket.

Az uniós fejlesztések nyílt napja elnevezésű programsorozat keretében március négy hétvégéjén országszerte több mint 50 helyszínen várják programokkal a látogatókat. A rendezvény célja, hogy az emberek megértsék: az uniós támogatások, a fejlesztések nem elvont fogalmak, hanem konkrét, megvalósult beruházásokat jelentenek - írja közleményében a programokat szervező Miniszterelnökség. Hódmezővásárhelyen 2012-re a Tornyai János Kulturális Városrehabilitáció keretében 4,2 milliárd forintból újult meg a belváros. A Tornyai János Múzeumban közel 312 millió forintos uniós pályázati támogatásából a meglévő épület bővítésével egy háromszintes interaktív bemutatóhely jött létre. A 367 millió forintos turisztikai fejlesztés keretében új, a 21. század látogatói igényeit kielégítő bejárati portál fogadja a közgyűjteménybe érkezőket. Az emeleti részen időszaki kiállítások várják a látogatókat, míg a pinceszinten a múzeum teljes gyűjtőkörét felölelő látványraktárban tekinthetőek meg a kiemelkedő jelentőségű tárgyegyüttesek. A Tornyai János Múzeumban március 8-án a dél-alföldi város hétezer éves múltra visszatekintő, de a jelenben is élő kerámiaművészete köré csoportosulnak a programok. Szombaton 10 órától tárlatvezetés lesz a Hétköznapok Vénuszai állandó régészeti kiállításon, 11 órától a múzeum látványraktárának kerámiái között kalauzolják az érdeklődőket. Délután 3 órakor Pannonhalmi Zsuzsa Ferenczy Noémi-díjas kerámiaművész, a Vásárhelyi Kerámia Szimpóziumok főszervezője mutatja be a 15 éves fennállását ünneplő szimpóziumok összegző tárlatát. A délelőtt folyamán a gyerekeket és szüleiket várják a múzeum restaurátor műhelyébe "mindent a kéznek" foglalkozásra. (A programra a pénztárban kell regisztrálni.) A közgyűjtemény bejárati részén a Kincsek a szántásból kiállításhoz kapcsolódóan bárki elkészítheti a saját solidusát! Az uniós fejlesztések napján a belépés és a programokon való részvétel díjtalan, a szikáncsi aranykincs kedvezményes, 300 forintos áron tekinthető meg a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.