Gyurcsány tollakat és karkötőt árul a kampányköltségek fedezésére + FOTÓK, VIDEÓ

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

gyurcsany_szegeden0_gsBéremelést és a munkáltatókra háruló terhek csökkentését ígérte Gyurcsány Ferenc szegedi fórumán, mely előtt tüntetők várták. A DK elnöke a párt három milliós adósságának csökkentése érdekében karkötőket, tollakat és a szakácskönyvét is árulta.

Összelopás 2014, Táncolgass 2014 – Fletó bohóc lakossági fórum feliratú transzparensekkel fogadták Gyurcsány Ferencet, a Demokratikus Koalíció elnökét Szegeden fiatalok. Ahogy megírtuk, Fidesz helyi szervezetének szóvivője, Velő Miklós bocsánatkérésre szólította fel a közelmúlt „trollkodásai” miatt. A pártelnök néhány perces késéssel érkezett meg, először a Port Royal étterembe tért be, majd több mint másfél órás fórumot tartott a Tisza Szálló nagytermében.

Gyurcsány szerint a baloldalban ismét van erő és büszkeség, s nem hajtja le a fejét. A DK elnöke azt is hangoztatta, hogy a magyarok helye Európában van, ami nem egy terület a térképen. Szerinte Európa arról szól, hogy senki se mondhatja meg, milyen legyen az ízlésünk, vagy épp mit szeressünk. „Magyarország abból a szabadságeszméből lett az ami, amit Magyarországon a baloldaliak és szabadelvűek képviselnek. Lehet elcsukló hangon beszélni Szent István örökségéről jobboldali politikusoknak augusztus 20-án, de muszáj nekik azt mondanom, hogy egy átkozott szót sem értenek Szent Istvánból, aki pontosan tudta, hogy az egynyelvű és egy szokású ország gyenge és esendő” – fogalmazott. Később szólt a sajtószabadságról is, amit hiányolt, ennek ellenére a fotós kollégánkat arra szólította fel, hogy álljon fel, ne fényképezze bizonyos látószögből.

A DK-elnök azt szeretné, hogy ne egy politikus mondja meg, miként kell szeretni vagy éppen ölelni. „A krumplileves legyen krumplileves, annyi fajta, ahány magyar van” – ismételte meg a korábban is hangoztatott Kádár-idézetét. A 21. század eszményének a partnerséget nevezte, amit szerinte meg kellene tanulnia Orbán Viktornak, aki 19. századi szövegeket mondogat. Elmondta azt is, hogy 2004-ben az uniós csatlakozással megérkezett Európába hazánk, és a nyugati vitorlákba keleti szelet vár, az „übergyenge politikusnak és meteorológusnak is rossz” – közölte.

Harminc év múlva általános meggyőződés lesz a DK elnöke szerint Magyarországon, hogy jó úton jár, de egyévi fizetésében fogadott arra, hogy ma sokan Kádár János világában szívesebben élnének. Kijelentette, nem lehet mindkettőben hinni.

A bérek fokozatos emelését ígérte a DK-elnök

Az inflációt érdemben meghaladó béremelésre van szükség, mivel az árak nyugatiak, de ezt óvatosan, lassan és felelősen kell megvalósítani Gyurcsány Ferenc szerint. A munkáltatók bérterheinek csökkentését is megvalósítanák ezzel párhuzamosan. Hozzátette, a nettó bérek emelkedése a belső kereslet erősítésével a gazdasági növekedést is serkentené. „Nem cél, hogy olcsójánosok legyünk” – közölte, majd arról szólt, hogy teljesen rendben vannak a nyugati árak, csak a bérek alacsonyak hazánkban.

no images were found

A hallgatóságnak elmesélte, hogy gyermekei két-két évet külföldön töltöttek, így szinte anyanyelvi szinten beszélnek idegen nyelveket. Hosszú távú célként azt jelölte meg, hogy minden iskola kéttannyelvű legyen.

„Aki visszapillantó tükörből akar előre vezetni, az karambolozni fog” – jelentette ki annak kapcsán, hogy folyton a múltra tekintünk vissza, melyre példa, hogy Budapesten a Kossuth teret korabeli állapotának megfelelően állítanák helyre.

A résztvevők három plusz egy kérdést tehettek fel a DK-elnöknek, aki kifejtette, hogy most fizetjük ki Kádár János adósságát, hiszen hazánkban nem voltak napi rendszerességű napfigyelések, hallgathattuk a Szabad Európa Rádiót, és a boltokban volt cipő és hús. Gyurcsány szerint akkor alapvetően jól éltek az emberek, és a rendszer még az előtt megváltozott, mielőtt az fejünkre omlott volna. Kádár kompromisszuma arról szólt, hogy az emberek nem hozták szóba 1956-ot és Nagy Imrét, illetve az oroszokat és az egypártrendszert. Ezért cserébe járt a viszonylagos szabadság. „Ez lényegében azt jelentette, hogy eltűnt a határ az elnyomó és az elnyomott között. Kelet-Európában rajtunk kívül mindenki szabadságot akart, mi több Gorenjét” – fogalmazott. Hozzátette, a jelenlegi kormány alkuja pedig arról szól, ha nem érdekli az embereket az alkotmány, cserébe kapnak egy kis rezsicsökkentést. Gyurcsány úgy látja, ezért vagyunk ma is Kádár népe.

A Demokratikus Koalíció anyagi helyzetével kapcsolatban elmondta, hárommillió forint adóssága van a pártnak, ezért arra biztatta a résztvevőket, hogy vásároljanak 250 forintért – ahogy fogalmazott – kimondottan ronda karkötőt és nem fogó tollat. Szakácskönyvét nyugtató helyett ajánlgatta, míg a párt ellenfeleinek szerinte kiváló lesz arra, hogy soha többet ne aludjanak.

no images were found

Előző sztori

Száz jelöltet vettek nyilvántartásba egy nap alatt

Következő sztori

A Klik keresi a megoldást a béren kívüli juttatások kifizetésére