Közélet

Először szavaznak a határon túli magyarok

Először szavaznak a határon túli magyarok

2014. március 4., kedd
Először szavaznak a határon túli magyarok

A határon túli magyarság először az április 6-i választásokon élhet szavazati jogával. Az ehhez szükséges jogi szabályozás eredete visszanyúl 2010-re, amikor az új alaptörvény megszövegezése, a választási és az állampolgársági jogszabály módosítása mérföldkövet jelentett a nemzetpolitikában. A regisztrációt a külföldön élő magyar állampolgárok tavaly augusztus óta levélben, november 1-jétől pedig elektronikus úton is kezdeményezhetik. Regisztrációs kérelem egyébként összesen mintegy hatvan államból – még Algériából, Dél-Afrikából, Japánból, Nepálból, Szingapúrból és Új-Zélandról is – érkezett.

Elemzők kétszázezer körülire becsülik azok számát, akik magyarországi lakcímmel nem rendelkeznek, és regisztrálás után élni fognak a véleménynyilvánítás lehetőséggel. A Nemzeti Választási Iroda honlapján elérhető adatok alapján a Magyarországi lakcímmel nem rendelkező, névjegyzékbe vett választópolgárok száma 2014. március 3-án: 151054 fő. Mint ismeretes, a Csongrád Megyei Kormányhivatal is befogadhatta és továbbíthatta az állampolgársági kérelmeket, a megyében számos településen tettek esküt az egyszerűsített honosítási eljárás keretében állampolgársághoz jutó, határon túli magyarok. Az április 6-i választás előtt egy hónappal érdekes kérdés, vajon milyen a szavazási hajlandóság a határon túli területeken? A számok azt mutatják, hogy a Romániában élő magyarság a legaktívabb, mert onnan már 81 ezernél is többen jelentkeztek. Őket a délvidékiek követik közel 25 ezer regisztrációs kérelemmel, míg a sorban harmadik Németországból eddig valamivel több, mint 1500 magyar jelezte, hogy szavazni szeretne.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.