Közélet

Élhetőbb Felsővárost szeretnének

Élhetőbb Felsővárost szeretnének

2014. március 1., szombat
Élhetőbb Felsővárost szeretnének
manga_akos01_gs

Ötleteket, fejlesztési javaslatokat gyűjt az Élhetőbb Felsővárosért névre keresztelt társaság. A csapatot összefogó Manga Ákostól megtudtuk, egyik legfőbb céljuk, hogy a Fokát ismét élettel töltsék meg.

Manga Ákos

tősgyökeres felsővárosi, szülei és nagyszülei is ott élnek. „Eleinte barátokkal beszélgettünk, mit lehetne javítani a környezetünkben, majd elindítottunk egy

Facebook-oldalt

, gyakorlatilag azóta van neve is a csapatnak” – mondta el portálunk kérdésére. Az oldalhoz természetesen bárki csatlakozhat, Szeged-Felsővárossal kapcsolatos híreket és információkat osztanak meg, és várják az ötleteket, mi mindent kellene jobbá, hogy élhetőbbé tegyék a városrészt. Manga Ákos problémának látja, hogy bezárkóznak, befordulnak az emberek, nem mozdulnak ki és semmilyen közösségi élményben nincs részük. A kis csapat úgy látja, a Tisza-part mentén, például a Foka környékén lehetne fejlesztésekbe kezdeni, például egy szabadidőparkot lehetne a területen kialakítani. Ezt egyébként a közeli vízitelep is jó ötletnek tartja, és egy sétány kialakítását is szorgalmazzák. Manga Ákos elmondta, a Felső Tisza-parton egy gyorsforgalmi kerékpárutat is érdemes lenne kiépíteni a Tisza-palotától az IH Rendezvényközpontig, így nem a forgalmas utat használnák a biciklisek.

manga_akos02_gs

A társaság legutóbbi összejövetelének egyik konklúziója Manga Ákos szerint, hogy a környéken élők boldogságához nem kell sok, néhány helyre egy-egy pad, nagyobb tisztaság és rendezettebb környezetre várnak a lakosok. Felmerült, hogy a Fokánál jó lenne ismét szabad strandot kialakítani, természetesen tudják, számtalan engedély és pénz is kell ehhez. Arra a kérdésünkre, hogy milyen szabadidőparkot alakítanának ki, hiszen a Tisza árterébe egyáltalán nem mindegy, mit és miként építenek, Manga Ákos elmondta, játszótári eszközökből is vannak mobilok, amelyeket a folyó áradásakor el lehetne szállítani a területről. Megtudtuk, a tavasz beköszöntével szemétszedési akciót is fognak szervezni. Korábban volt már arra példa, hogy a strandolók között összeszedték a szétdobált hulladékot, s akkor legalábbis aznap, amíg tartottak a munkák nem dobálták szét a szemetet az ott lévők. „Odafigyelnek az emberek a rendre és a tisztaságra, úgy látom, megvan erre az igény, csak meg kell tenni az első lépést és jó példát kell mutatni” – jegyezte meg.

manga_akos03_gs

Az Élhetőbb Felsővárosért névre keresztelt társaság következő összejövetelére a városi főépítészt is meg szeretnék hívni, hogy vele is egyeztetve megvizsgálják, mely terveik megvalósíthatóak, illetve arról is információt szeretnének kapni, hogy milyen engedélyekre van szükség bizonyos beruházásokhoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.