Botka: ’48 fundamentumán nyugszik a modern Szeged + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

marcius_15_unnepseg_varosi26_gsA nemzeti összefogásra, a gyűlölködés elutasítására és az európai értékek fontosságára hívta fel a figyelmet március 15-i ünnepi beszédében Botka László. A polgármester szerint minden eddiginél nagyobb szükség van egy példamutató Szegedre.

A városháza előtti zászló felvonását követően Kossuth Lajos szobránál, a Klauzál téren tartotta meg Szeged városa március 15-i ünnepségét. A Pavane és a Hóra táncegyüttesek előadása és a versszavalás után Botka László polgármester mondott ünnepi beszédet, melyben hangsúlyozta: küzdenünk ma is kell, de szelídebben, mint 166 évvel ezelőtt – lőfegyverek helyett “emberséghez méltó értelemmel”.

A zászló legyen nemzeti, ne a dohánybolt!

A polgármester felidézte: másfél évszázada hangzott el a zászlókkal feldíszített belvárosban Kossuth híres mondata, melynek első sora – „Szegednek népe, nemzetem büszkesége” – örökké beivódott a városiak emlékezetébe. “Kossuth Lajos ott és akkor arról a szabadságról, hazaszeretetről és demokráciáról beszélt, ami mindenki szabadsága, mindenki hazaszeretete és mindenki demokráciája. Arról, amelyben ma, 2014-ben ugyanúgy gondolkodunk, mert csak ugyanúgy lehet gondolkodnunk, mint 166 évvel ezelőtt” – hangsúlyozta Botka László. Mint mondta, a szegediek mindig tartották magukat az ott elhangzottakhoz, a város fejlődésének záloga is, azon a fundamentumon, amely 166 éve kimondta: Magyarországot az önálló, független országok státusába soroljuk.

no images were found

Ahogy az ország, úgy Szeged is a fejlődés útjára lépett, Európa segítségével modern tömegközlekedést, autópályákat, sikeres panelprogramot valósított meg, valamint a tudományos életet is felpezsdítette. Legnagyobb szövetségesünknek Szent István óta Európát tekinthetjük, ez pedig csak a zsarnokság vagy az idegen megszállás karmaiban kérdőjeleződik meg – emelte ki Botka László. A küzdelem azonban nem ért véget a polgármester szerint, de kard és lőfegyver helyett most szelídebben, a Radnóti Miklós által is megfogalmazott „emberséghez méltó értelemmel” kell kiállnunk elveinkért. Egy olyan országért kell összefogni, melyet nem osztanak fel hazafiakra és hazaárulókra, jókra és rosszakra, és ahol a himnusz és a lobogó a nemzeti, nem pedig a dohánybolt. “Talán soha nem volt ily nagy szüksége sokat csalódott nemzetünknek a példamutató Szegedre, mint ahogyan most van” – emelte ki a polgármester. A beszédet követően koszorúkat helyeztek el Kossuth szobránál.

no images were found

Előző sztori

Lázár: Jó lesz, ha Brüsszel tanul Bécstől!

Következő sztori

Gyimesi az ünnepen: Állítsuk hátszélbe vitorláinkat! + FOTÓK, VIDEÓ