Közélet

Botka: '48 fundamentumán nyugszik a modern Szeged + FOTÓK

Botka: '48 fundamentumán nyugszik a modern Szeged + FOTÓK

2014. március 15., szombat
Botka: '48 fundamentumán nyugszik a modern Szeged + FOTÓK
marcius_15_unnepseg_varosi26_gs

A nemzeti összefogásra, a gyűlölködés elutasítására és az európai értékek fontosságára hívta fel a figyelmet március 15-i ünnepi beszédében Botka László. A polgármester szerint minden eddiginél nagyobb szükség van egy példamutató Szegedre.

A városháza előtti zászló felvonását követően

Kossuth Lajos

szobránál, a Klauzál téren tartotta meg Szeged városa március 15-i ünnepségét. A Pavane és a Hóra táncegyüttesek előadása és a versszavalás után

Botka László

polgármester mondott ünnepi beszédet, melyben hangsúlyozta: küzdenünk ma is kell, de szelídebben, mint 166 évvel ezelőtt - lőfegyverek helyett "emberséghez méltó értelemmel".

A zászló legyen nemzeti, ne a dohánybolt!

A polgármester felidézte: másfél évszázada hangzott el a zászlókkal feldíszített belvárosban Kossuth híres mondata, melynek első sora - „Szegednek népe, nemzetem büszkesége” - örökké beivódott a városiak emlékezetébe. "Kossuth Lajos ott és akkor arról a szabadságról, hazaszeretetről és demokráciáról beszélt, ami mindenki szabadsága, mindenki hazaszeretete és mindenki demokráciája. Arról, amelyben ma, 2014-ben ugyanúgy gondolkodunk, mert csak ugyanúgy lehet gondolkodnunk, mint 166 évvel ezelőtt" - hangsúlyozta Botka László. Mint mondta, a szegediek mindig tartották magukat az ott elhangzottakhoz, a város fejlődésének záloga is, azon a fundamentumon, amely 166 éve kimondta: Magyarországot az önálló, független országok státusába soroljuk.

Ahogy az ország, úgy Szeged is a fejlődés útjára lépett, Európa segítségével modern tömegközlekedést, autópályákat, sikeres panelprogramot valósított meg, valamint a tudományos életet is felpezsdítette. Legnagyobb szövetségesünknek Szent István óta Európát tekinthetjük, ez pedig csak a zsarnokság vagy az idegen megszállás karmaiban kérdőjeleződik meg - emelte ki Botka László. A küzdelem azonban nem ért véget a polgármester szerint, de kard és lőfegyver helyett most szelídebben, a Radnóti Miklós által is megfogalmazott „emberséghez méltó értelemmel” kell kiállnunk elveinkért. Egy olyan országért kell összefogni, melyet nem osztanak fel hazafiakra és hazaárulókra, jókra és rosszakra, és ahol a himnusz és a lobogó a nemzeti, nem pedig a dohánybolt. "Talán soha nem volt ily nagy szüksége sokat csalódott nemzetünknek a példamutató Szegedre, mint ahogyan most van" - emelte ki a polgármester. A beszédet követően koszorúkat helyeztek el Kossuth szobránál.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.