Bohács Zsolt Tápén: Évi 3 milliárd adósságszolgálattól szabadult meg Szeged

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

bohacs_zsolt_tape02_gsHa csak Botka Lászlón múlna, akkor nulla forint lenne beállítva a város költségvetésében sportra – közölte Bohács Zsolt Tápén tartott fórumán, ahol a sport mellett a kormányzat elmúlt négyéves munkáját is értékelte.

Az elmúlt négy év kormányzati munkáját értékelve Bohács Zsolt, Csongrád megye 1-es választókerületének Fidesz-KDNP-s jelöltje hangsúlyozta, elkerülhetetlen volt a gazdasági váltás, hiszen míg 2002-ben 320 milliárd forintnyi tartalékkal adta át a kormányzást a Fidesz és a KDNP, addig 2010-re 500 milliárd hiányzott a kasszából. A nyugdíjkassza üres volt, már szeptemberben nem lett volna miből kifizetni a nyugdíjakat. A politikus elmondta, ezért döntött a kormány a közműszolgáltatók és a bankok megadóztatása mellett, amivel kapcsolatban Bohács megjegyezte, hiába riogattak a szocialisták és az unió egyaránt azzal, hogy kivonulnak hazánkból ezen cégek, egyik sem döntött így, most is nyereségesen működnek, és milliárdokat visznek ki továbbra is az országból.

Az államháztartásai hiányt 3 százalék alá sikerült csökkenteni, ennek köszönhető, hogy megszüntették a hazánkkal szembeni túlzottdeficit-eljárást. „Másfél évnek kellett eltelnie, mire elhitték a pénzügyi elemzők, hogy ezek nem kozmetikázott adatok, hanem valósak. Az egyik londoni elemző már 2 vagy akár 3 százalékos növekedést is elképzelhetőnek tart” – közölte a képviselőjelölt. Az államadóssággal kapcsolatban elmondta, a szocialista kormány 52 százalékról feltornázta ezt 82 százalékra, pedig 2002-ben még olyan helyzetben volt hazánk, hogy egy éven belül be lehetett volna vezetni az eurót. „A szocialisták jó szokásukhoz híven mindent hitelekből akartak finanszírozni, úgy tettek, mintha dolgoznának, s közben nem csináltak semmit, csak azt, amit az őszödi beszédből jól tudunk Gyurcsány Ferenctől, hogy hazudtak reggel, éjjel meg este” – így a kormánypárti politikus.

bohacs_zsolt_tape04_gs

A fórumon arról is szólt, hogy a pénzügyi helyzet stabilizálása után lehetett csak a lakosság mindennapi életét megkönnyítő intézkedéseket hozni, melyek közé az adókedvezmények mellett a gyes újbóli három évre történő emelését, a gyed extrát és a rezsicsökkentést említette példaként. Ez utóbbival kapcsolatban elmondta, Európán belül a legmagasabb rezsidíjakat magyar lakosság fizette, például a fogyasztók felé sosem érvényesítették a világpiaci árak csökkenését. Példaként a gáz árát említette, melyet 15 alkalommal emeltek az MSZP kormányzása idején, méghozzá összességében 300 százalékkal. Idén tovább folytatódik a rezsicsökkentés, áprilistól a gáz ára, szeptembertől a villanyé csökken, míg októbertől a távhőért kell kevesebbet fizetnie a lakosságnak.

„A tanárok, az egészségügyben és rendvédelem területén dolgozók bérrendezése elkezdődött. Tudjuk, hogy ez nem olyan mértékben történik, mint egy nyugat-európai országban, de reálisan a magyar gazdaság teljesítőképességéhez mérten lehet csak emelni, és meg kell őrizni a költségvetés egyensúlyát, hiszen az államháztartási hiány nem mehet 3 százalék fölé” – fogalmazott. Az önkormányzatok válláról is komoly terhet vett le a kormány az adósságállományuk átvállalásával, ami Szeged esetében 28 milliárd forintot tett ki. „Hiába mondja Botka László MSZP-s polgármester, hogy ez nem számít sokat, éves szinten csak az adósságszolgálat mintegy 3 milliárdot emésztett föl. Ez az összeg a költségvetésben felszabadul, igaz a polgármester ezt nagyon ügyesen igyekszik eltüntetni, és amikor az éves büdzsé 1-2 százalékát át szeretnénk csoportosítani, akkor eltűnik a pénz. Ha pedig megszavazzuk a közgyűlésben, akkor néhány perc múlva kijelenti, hogy befagyasztja a forrásokat. Így bízhatunk a baloldalban” – közölte Bohács Zsolt.

bohacs_zsolt_tape03_gs

A Simon-ügy azt mutatja, morális válságban van az MSZP

Az MSZP volt elnökhelyettese, a költségvetési csalással, magánokirat-hamisítással, valamint felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítással gyanúsított Simon Gábor ügyével kapcsolatban megjegyezte, vannak tények, melyeket nehezen vesz be az ember gyomra, bármilyen pártállású is. „Simon nem vesz észre 240 millió forintot a számláján, hamis útlevelet készített magának, majd ő mint közszereplő egy bankban hamis számlát nyit magának, ezután pedig elindul az országgyűlési választáson egyéni jelöltként. Ha ezt a szocialisták engedik, akkor komoly morális válság lehet ebben a pártban” – jegyezte meg.

A Heller Ödön Művelődési Házban a hódmezővásárhelyi Széchenyi Programiroda tanácsadója, Bereczky István Bence a 2014-2020 közötti európai uniós ciklus pályázatai közül a Környezeti és Energiahatékonysági operatív Programról (KEHOP) adott tájékoztatást. Az 1120 milliárd forintos keretben szerepel a panelprogram, illetve a családi házak energiahatékonyságának növelésére is lehet pályázni. Többek között nyílászárók cseréjére, napelemek beszerzésére vagy akár kondenzációs gázkazánokra. A tanácsadó elmondta, a korábbinál egyszerűbb lesz a pályázati rendszer, de az iroda mindenkinek elkészíti a pályázatát. Hozzátette, a várhatóan ősztől megjelenő kiírások 40-50 százalékos önerőt tartalmaznak, és mint a legtöbb uniós pályázat, ez is utófinanszírozású.

bohacs_zsolt_tape01_gs

Megújul a tápéi országzászló emlékmű

A településrészi keret egy részét zárolta Botka László, ami Tápét is negatívan érinti – erről már Juhász Gyula Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselő beszélt. A városrész életében ez azt jelenti, hogy a közterület-rekonstrukcióra szánt pénzek 90, míg részönkormányzati keret 60 százalékát érinti a zárolás. A tavalyi, fel nem használt útrekonstrukciós keretből megújul a Balatoni utca, a Csatár utcai buszforduló, és a köztemetőhöz vezető útnak legalább a kátyúzását kellene megvalósítani. Járdákat is felújítanak, például a Budai Nagy Antal utcában a sportpálya előtt, a Honfoglalás utcában az óvoda és a templom környékén, valamint a Rév utcában a kápolna előtti részen. Juhász Gyula elmondta, az Árvácska utcai buszmegállópárt tavaly megterveztették, a járdát felújították, idén valósul meg a fejlesztés, melyet jóváhagyott a városüzemeltetési bizottság. A Búcsú tér is rekonstrukcióra szorul, és tervezik az országzászló emlékmű felújítását is. Egy tavaly megjelent könyvből kiderül, hogy 1936-ban miként nézett ki, ezért szeretnék felújítani. Juhász Gyula elmondta, a tervek szerint augusztus 20-án adnák át a tápéiaknak a megújított emlékművet.

Botka László egy fillért sem szánna sportra

„Ha csak a polgármesteren múlna, akkor kereken nulla forint lenne beállítva a város költségvetésében sportra” – válaszolta Bohács egy kérdésre. „Ha sportról van szó, akkor a helyi Fidesz-KDNP frakció támogatja a pályázatokat és fejlesztési terveket, de a különböző bizottságok szocialista tagjai nem szavazzák meg azokat. Itt nem csak műfüves vagy füves focipályákról van szó, más igények is felmerülnek, de amióta MSZP-s városvezetés van Szegeden, egyetlen sportlétesítmény sem újult meg” – szögezte le hozzátéve, mintegy százmillió forintot szeretne a helyi Fidesz-KDNP frakció sportcélú fejlesztésekre és rekonstrukciókra fordítani évente. Később Bohács hozzátette, ismeretei szerint jelenleg él a Magyar Labdarúgó-szövetség műfüves pályaépítési pályázata 2015-ös megvalósítással, és maximálisan támogatja Tápét abban a törekvésében, hogy ez a városrész is rendelkezzen a ma már elengedhetetlen sportolási infrastruktúrával.

bohacs_zsolt_tape05_gs

A fórum utolsó napirendi pontja a tápéi komp volt, először Juhász Gyula ismertette, hogy milyen okok miatt állt le a kompközlekedés, majd elmondta, a nemzeti fejlesztési miniszterhez is fordult, hiszen a városnak nincsenek eszközei és ingatlanai, vagyis nem lenne elegendő a komp üzemeltetésének támogatása. Az egyik résztvevő felvetette, hogy teljesen el vannak zárva, hiszen a túlparton még egy bolt sincs, míg egy másik környékbeli arra hívta fel a figyelmet, hogy csak komppal megoldható, hogy a mentő vagy a tűzoltó időben odaérjen, ha baj van. A gazdálkodóknak is kizárólag a komp a megfelelő közeledési eszköz, hiszen az autópályára nem lehet felhajtani traktorral és a termények szállítását sem tudják megoldani, csak több tíz kilométeres kerülővel. Bohács Zsolt és Juhász Gyula egyaránt arról biztosította a fórumon résztvevőket, hogy – miként eddig is tették – ezután is a kompközlekedés újraindításának lehetőségeit keresik.

Előző sztori

Vízilabda: Dubajba utaznak a szegedi vízipólósulisok

Következő sztori

Labdarúgás: ismerős arc vár Sándorfalván a Makóra