Az LMP választási programját ismertették a Csongrád megyei jelöltek + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

lmp_ih03_gsArra kér felhatalmazást az LMP, hogy a programjában megfogalmazott ajánlásokat képviselni tudja a parlamentben – hangzott el az IH-ban tartott ismertetőn, melyen a párt három országgyűlési képviselőjelöltje is részt vett.

Összesen 86 oldalas választási programot állított össze a Lehet Más a Politika. A tíz fejezet foglalkozik a jogállam és parlamentarizmus kérdésével, az ökoszociális piacgazdasággal, a nők és családok helyzetével, a vidékpolitikával, valamint az adórendszer átalakítását is szorgalmazza a párt. A társadalmi összetartozás erősítésének is külön fejezetet szántak, akárcsak a zöld energiáknak és a közlekedéspolitikának, míg az utolsó fejezet a nemzetpolitikai kérdéseket tartalmazza.

„Az alkotmányos demokrácia helyreállítása érdekében a népszavazás és a népi kezdeményezés rendszerét helyre kell állítani” – jelentette ki Gurdon Lajos, Csongrád megye 3-as számú választókerületének (Szentes, Csongrád) jelöltje. Hozzátette, azt is javasolják, hogy megerősítő népszavazás kelljen egy új alkotmányhoz vagy annak módosításához. Fontosnak nevezte a visszamenőleges hatályú jogalkotás tilalmát és a szerzett jogok védelmére is nagy hangsúlyt fektet az LMP.

lmp_ih04_gs
A párt megyei szóvivője, Málovics György többek között arról szólt, hogy megszüntetnék a kiemelt beruházások intézményét, vagyis ne lehessen kikerülni a lakosság, a környéken élők véleményét egy-egy fontos fejlesztés kapcsán. Csongrád megye 1-es, szegedi választókerületének LMP-s jelöltje, Tanács Eszter a nők helyzetével kapcsolatban megjegyezte, a népesség közel fele nő, mégis a parlamentben 9 százalékos a szebbik nem aránya. A nők esélyegyenlősége az élet számos területen nem jelenik meg, elég, ha a fizetések mértékére gondolunk vagy éppen arra, hogy sok esetben a gyermekvállalás és a munka között kell választaniuk. Igaz, nemcsak a nőket érinti, de a családon belüli erőszak elleni hatékonyabb fellépést is szorgalmaz az LMP, melynek egyik lépése, hogy a nőket jobban kell képviselnie a pártnak.

A mezőgazdaság terén tervezett lépéseket a 2-es, szintén szegedi körzet jelöltje, Tatár Gábor ismertette, hangsúlyozva, hogy a birtokviszonyok nem sokat változtak az elmúlt 24 év alatt. Megjelentek a narancs- és zöldbárók, a helyi kiskirályok és a Döbrögik – ezen változtatnának. A birtokméretet 1200 hektárban maximálnák, megszüntetnék az Nemzeti Földalapkezelőt (NFA), mert alapvetően korrupt intézménynek tartják, s úgy látják, a helyi közösségeknek kell a föld fölött rendelkezniük. Tatár közölte, ellentétben a szocialistákkal a kis- és középbirtokrendszert preferálja az LMP, ugyanis ez járulhat hozzá, hogy a vidék ne néptelenedjen el. A párt azt is javasolja, hogy a megtermelt termékeket dolgozzák fel, a piaci trendek ugyanis azt mutatják, hogy a feldolgozott termékek iránt nagyobb a kereslet. Elhangzott, az LMP természetesen továbbra is a GMO-mentesség mellett teszi le a voksát.

Háromkulcsos adóban gondolkozik a zöldpárt – tudtuk meg Szentistványi István szegedi önkormányzati képviselőtől, amit úgy vezetnének be, hogy a munkabér adóterheit is csökkentenék. Rámutatott, a Fidesz és az MSZP javaslata egyaránt a magasabb keresetűeknek kedvez, ezen változtatnának. A programjukban az is szerepel, hogy 25-ről 5 százalékra csökkentenék az alapvető élelmiszerek, a lakásfelújítással kapcsolatos kiadások és tömegközlekedési tarifák ÁFA-ját.

lmp_ih06_gs

Az LMP választási programjában az oktatás is nagy szerepet kap. Tanács Eszter elmondta, többdimenziós válság van a köz- és felsőoktatásban, melyek hatásai egymást erősítik, s ez egy ördögi kör a képviselőjelölt szerint. A túlzott állami szerepvállalást és a szférában megfigyelhető forráskivonást is hibának nevezte. Az LMP úgy kalkulál, hogy a valódi tudásalapú társadalom megteremtéséhez minden költségvetési 100 forintból 5-6-ot kellene az oktatásra költeni. A felsőoktatásban megszüntetnék a tandíjat és eltörölnék a röghöz kötést, és a pedagógusok bérét is rendeznék. Elmondta, oktatóként 2008 óta nem nőtt nominálértéken sem a fizetésük, nemhogy reálértéken, így mára megjelent az elvándorlás a területről.

Az SZTE docense, Margóczi Katalin szerint a rendszerváltás óta eltelt 24 év a környezeti értékek és a jövő gyorsított tempójú felélésével telt. Ahogy fogalmazott, a pillanatnyi politikai akarat és a pártközeli oligarchák döntik el, hogy hol és mi épül az országban, vagyis a „zöld fékek és egyensúlyok” rendszerét kiiktatták. Közölte, a környezeti kérdések nem elvont dolgok, hanem saját érdekeinkről, jövőnkről van szó. Megjegyezte, téves meglátás, hogy csak viszi a pénzt a zöld ágazat, a jövőt szolgálják ezek a befektetések és munkahelyet is teremtenek.

A választási programbemutatón az energiapolitika is szóba került, az LMP a megújuló energiaforrások felhasználásának növelését preferálja, és ellentétben a többi párttal határozottan atomellenes politikát folytat.

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

Fotókiállítás a haldokló Szőke Tiszáról

Default thumbnail
Következő sztori

Makovecz Imre munkáit bemutató kiállítás nyílik a Pesti Vigadóban

Legutóbbi hasonló cikkek