Közélet

Szirénázó megafonnal tiltakozott az LMP a paksi bővítés ellen

Szirénázó megafonnal tiltakozott az LMP a paksi bővítés ellen

2014. február 6., csütörtök
Szirénázó megafonnal tiltakozott az LMP a paksi bővítés ellen
Schiffer András; Lengyel Szilvia; Szél Bernadett

Félbeszakadt a paksi atomerőmű bővítéséről szóló javaslat név szerinti zárószavazása csütörtök délelőtt a parlamentben, miután az LMP megafonból szóló szirénázással tiltakozott az ülésteremben az indítvány elfogadása ellen.

Schiffer András

frakcióvezető egy Magyarország eladva és eladósítva, párttársa,

Lengyel Szilvia

pedig egy Nem leszünk orosz atomgyarmat feliratú molinót tartott fel, míg az ugyancsak LMP-s

Szél Bernadett

és

Ertsey Katalin

kezében egy-egy folyamatosan szirénázó megafon volt. Az elnöklő Jakab István felszólította Schiffer Andrást, hogy gondoskodjon a rendzavarás beszüntetéséről, majd felkérte a teremszolgálat munkatársait, hogy szüntessék meg "a súlyos rendzavarást". A fideszes

Vitányi István

, Szél Bernadett padtársa közben papírgalacsint dobált az egyik megafonba, vélhetően így próbálva elhallgattatni azt. Szél Bernadett megafonja egyszer lemerült, de elővett helyette egy másikat. Miután az ellenzéki képviselőcsoport tiltakozó akciója folytatódott, az LMP-s Schiffer Andrást, Szél Bernadettet, Lengyel Szilviát és Ertsey Katalint az ülésnap hátralévő részéről Jakab István kezdeményezésére az Országgyűlés kizárta. Az alelnök összehívta a házbizottság rendkívüli ülését, és félórás szünetet rendelt el. Schiffer András, Szél Bernadett és Lengyel Szilvia ekkor elhagyta az üléstermet, Ertsey Katalin viszont a szünetben is ott maradt a karzaton, kezében a szirénázó megafonnal. Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter és Szergej Kirijenko, a Roszatom elnöke Moszkvában január 14-én írta alá a nukleáris energia békés felhasználásában való együttműködésről szóló megállapodást, ennek keretében két paksi erőműblokk megépítéséről is megegyeztek. Varga Mihály gazdasági miniszter múlt pénteken nyújtotta be a parlamentnek az Oroszországgal kötött megállapodást. A kormánytöbbség csütörtökön egyetlen módosító indítványt sem támogatott, ezért nyílt mód a zárószavazásra.

Kövér: a legnagyobb büntetést kapják a rendzavaró képviselők

A kiszabható legnagyobb büntetésre tesz javaslatot az Országgyűlés elnöke azon LMP-s képviselők esetében, akik megzavarták a parlament ülését csütörtökön. Ezt maga Kövér László házelnök közölte újságírókkal a házbizottság rendkívüli ülése után. A testületet azt követően hívták össze, hogy félbeszakadt a paksi atomerőmű bővítéséről szóló javaslat név szerinti zárószavazása, miután az LMP megafonból szóló szirénázással tiltakozott az ülésteremben az indítvány elfogadása ellen. Az Országgyűlés elnöke a házbizottsági tanácskozás után elmondta: megkérdezte Schiffer Andrást, az LMP frakcióvezetőjét, meg kívánják-e akadályozni, hogy a parlament folytassa a munkáját; erre Schiffer András nemmel válaszolt. Kövér László közölte, az LMP-s politikus szerint puszta figyelemfelhívás történt. Ezt vitathatnánk - jegyezte meg a házelnök. Tájékoztatása szerint a frakcióvezető azt az ígéretet tette a házbizottságnak, hogy normális menetben tud folytatódni a Ház ülése. Arra a kérdésre, hogy a rendzavaró képviselők mire számíthatnak, Kövér László elmondta, a maximális büntetésre tesz javaslatot, azaz a képviselői díj egyharmadának elvonására. Kitért arra, hogy az ülés további részéről kizárt képviselők a szavazáson részt vehetnek, a kizárás arra nem vonatkozik. Schiffer András a tiltakozásról közölte, ezzel tudták felhívni a figyelmet arra, hogy évtizedekre, több generációra kiható kockázatot vállal fel az ország a paksi bővítéssel anélkül, hogy megismerte volna a döntést megalapozó számításokat.

Németh Lászlóné

nemzeti fejlesztési miniszter és

Szergej Kirijenko

, a Roszatom elnöke Moszkvában január 14-én írta alá a nukleáris energia békés felhasználásában való együttműködésről szóló megállapodást, ennek keretében két paksi erőműblokk megépítéséről is megegyeztek.

Varga Mihály

gazdasági miniszter múlt pénteken nyújtotta be a parlamentnek az Oroszországgal kötött megállapodást. A kormánytöbbség csütörtökön egyetlen módosító indítványt sem támogatott, ezért nyílt mód a zárószavazásra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.