Írjon nekünk

Szórakozás

Szerdai programajánló: D2, Osztódás és Stand Up

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

d2nyitoCzilczer Olga Osztódás című kötetét mutatják be a Somogyi-könyvtárban, megnyitják az IH új Ifjúsági Fejlesztő és Médiaközpontját, a D2-t, míg a Rongy Kocsmában Stand Up est lesz.

Várandós és Baba-mama klub lesz 9.30-tól a Nemzetiségek Házában. Egy hely, ahol hasonló érdeklődésű kismamákkal, anyukákkal lehetsz együtt, kérdéseidre választ kaphatsz és megoszthatod tapasztalataid. Tudatosabban készülhetsz fel az anyaságra, vagy már gyakorló anyukaként tippeket kaphatsz gyereknevelés, természetes gyógymódok és hasonló témakörökben. Mindig a résztvevők igényei szerint alakulnak a témák, s időnként meghívott előadók, szakemberek is részt vesznek a foglalkozáson. Az alkalmakat Puroszné Nagy Magdolna dúla, négygyermekes édesanya vezeti.

A szegedi Amatőr Alkotók Köre rejtvényfejtő versenyt rendez 14 órától a Bibliotékában. Hagyományos skandináv rejtvény, és tetszés szerinti mozaik rejtvényt lehet megfejteni. Az első három helyezett könyvjutalomban részesül.

dketto

D2 Megnyitó – bemutatkozik IH új Ifjúsági Fejlesztő és Médiaközpontja 14.30-tól a Dózsa utca 2. szám alatt. A D2-t bemutatja Vajda Árpád, a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Magyar Szabolcs, a D2 szakmai vezetője és Kispál Gyöngyi, a D2 ifjúsági koordinátora. 15 órától „Mutasd magad ifjúság!” – élő festés zenés jammelés és beatbox kíséretében, valamint virágbot zsonglőr bemutató. 17 órától pedig az IH Rendezvényközpont kávézójában várják az érdeklődőket, ahol fellép Boldog Péter stand up bűvész, 18 órától Critical Silence Unplugged koncert lesz, míg 19 órától Plesi, azaz Dr. Rock tart órát az érdeklődőknek.

Visy Csaba professzorral és a Sófi- valamint Talent-ösztöndíjas Samu Gergely vegyész doktorandusszal folytatódik a Közéleti Kávéház Fiatal tehetségek Szegeden sorozata február 17 órától a Somogyi-könyvtár alagsori klubjában. A mestertől és tanítványától megtudjuk majd többek között, hogy min dolgoznak jelenleg, de szívesen mesélnek kémianépszerűsítő munkájukról is. A 24 éves Samu Gergely a tanulmányi és kutatási eredményei alapján 2009-ben elnyerte a Szeged Városi Ösztöndíjat, 2010-ben és 2012-ben a Köztársasági Ösztöndíjat, 2013-ban a Nemzeti Kiválóság Program – Eötvös Loránd Hallgatói Ösztöndíját, ugyanebben évben pedig az SZTE Kiválósági Lista – Ezüst fokozatú tagja és a Szegedi Tehetséggondozó Tanács Talent ösztöndíjasa lett, majd pedig elnyerte az SZTE Sófi József Alapítvány fődíját is.

Czilczer OlgaCzilczer Olga Osztódás című kötetét 16 órakor mutatják be a Somogyi-könyvtárban. A szerző beszélgetőtársa Keserű Gizella irodalomtörténész. Czilczer Olga 1940-ben született Szegváron. Zenei pályán végzett tanulmányokat Szegeden. 1969-től 1986-ig a Somogyi-könytár munkatársa volt. Első versei a pécsi Jelenkorban és a szegedi Egyetemi Újságban jelentek meg. Költőként 1974-ben debütált a Szépirodalmi Könyvkiadó Ne mondj le semmiről című antológiájában. Azóta rendszeresen publikál irodalmi folyóiratokban. Kedvenc műfaja a prózavers, de ír szabad verset, prózát is.

Görög tánciskola 18 órától a Nemzetiségek Házában, amelyen a táncoktató Szeltner László lesz.

Stand Up est lesz 19.30-tól a Rongy Kocsmában Knecht Viktor, Korcsok Gábor és Hadfi János közreműködésével. “Gyors alkalmassági teszt: Szeretsz nevetni? Szereted a jó programokat? Szeretsz sörözni? Nincs lóvéd? Nagyon sok lóvéd van? Szeretsz kimozdulni? Ráérsz egy szerda este?” – invitálnak a szervezők.

Folyamatos kiállítások, programok:

„Képek dala” címmel Cseh Tamás grafikáiból és személyes tárgyaiból szerkesztett tárlat nyílt a Somogyi-könyvtárban. Cseh Tamás 1943. január 22-én született Budapesten. Az érettségi után a Budapesti Tanítóképző Főiskolát, majd az egri Tanárképző Főiskolát és a Képzőművészeti Főiskolát végezte el. A Somogyi-könyvtár kiállításán a művész grafikai munkásságából és személyes tárgyaiból kapnak ízelítőt az érdeklődők. Főként Cseh Tamás első alkotói korszakából, zömében a hatvanas években készült grafikák másolatai kerülnek bemutatásra. A kiállításon szereplő tárgyak Cseh Tamás életébe engednek bepillantást fotók, levelek, tárgyak segítségével. A tárlat február 22-ig tekinthető meg a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat olvasójában.

cseh_tamas_a_somogyiban_023

A Somogyi-könyvtár Hangoskönyvtárában a Nap-Fény Nyugdíjas Fotókör szervezésében Szeged és környéke címmel a Szegedi Közéleti Kávéházzal közösen szervezett fotókiállítás anyaga tekinthető meg. A tárlat február 6-áig a könyvtár nyitvatartási idejében.

Legnagyobb kincse a családja Csősz Gézának, amit képeit nézve is megcsodálhatunk Szeged belvárosában, ahol Családom és más effélék… címmel nyílt tárlata a Grimm kiadó boltjában. „Arról, hogy fotóművészek nyomon követik egy család életét, több példát is ismerünk, de hogy saját családjával tegye ugyanezt, az bizony ritka, s hogy ebből kiállítás kerekedik, még inkább kivételes” – fogalmazott Dobóczky Zsolt fotóművész a kiállítás megnyitóján. Január végéig tekinthetőek meg Csősz Géza fekete-fehér fotográfiái, melyeken keresztül bepillanthatunk Zsófi, Lenke és Gazsi mindennapjaiba. A tárlatról bővebben itt olvashat!

SONY DSC

Albert Camus 1913-2013 címmel rendez interaktív és többnyelvű kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár és az Alliance Française Szegedi Francia Kulturális Egyesület a TIK-ben. A tárlat különlegessége, hogy az ismeretanyag QR-kódok mögé lett elhelyezve, melyeket okostelefonnal vagy tablet útján lehet olvashatóvá tenni. A plakátok olyan grafikus elemeket, dátumokat, fényképeket ábrázolnak, melyek külön nyelvismeretet nem igényelnek. A szövegek kidolgozását a párizsi École Normale Supérieure-nek köszönhetjük a következő nyelveken: francia, angol, spanyol, német, arab és kínai. Arra kérik a látogatókat, hogy töltsék le azt a kifejezetten erre a célra kifejlesztett alkalmazást (Institut Français Albert Camus), melyen keresztül szöveges, képes, audió- és videó dokumentumokhoz férhetnek hozzá, a QR-kódok beolvasásával. A kiállítás február 15-éig látható.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Kommentek

Közélet

Hamarabb virágzik a magnólia idén a Széchenyi téren

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

A korai tavasszal megérkeztek a magnólia fa virágai is.

Tovább olvasom

Szórakozás

Nagy Feró: Mindenkinek jogában áll hülyének lenni

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

73 évesen is élvezi, hogy együtt énekli vele idős és fiatal a napjainkban is üzenetet hordozó negyvenéves slágereket.

Tovább olvasom

Szórakozás

A Taj Mahalra hasonlít majd a szegedi orrszarvúk kifutója

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Két azonos nemű állat érkezik majd Szegedre.

Tovább olvasom

Aktuál