/

Sándorfalvi iskolában nőtt ki a tudás fája + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

tudasfa03_gsEgyedi köntösbe öltözött a sándorfalvi Pallavicini Sándor Általános Iskola aulája. Az intézmény három évvel ezelőtt elkészült épületrésze eddig egyöntetű fehér falát a jövőben a tudás fája díszíti.

A grandiózus, megközelítőleg 10 méter széles és 13 méter magas falfelület kidekorálásának ötlete már régóta foglalkoztatta az iskola vezetését. „Sajnos a falakat nem tudjuk takarítani, védőborítás felhelyezésére pedig az épületrész kialakításakor anyagi okok miatt nem volt lehetőség. Szerettünk volna egy alternatív megoldást találni a problémára, így került napirendre a felületek festményekkel történő lefedése, ami egyszerre praktikus és mutatós” – árulta el portálunknak Nógrádi Erika, az iskola igazgatónője. Hozzátette, a délnyugati oldal már méretei, tagolása okán is előrevetített egy fára épülő kompozíciót, így tulajdonképpen konkrét elképzeléssel fordultak Szivos Sándor grafikushoz.

A szeghalmi születésű, de már Szegeden élő művész ismerős lehet a SZEGEDma.hu olvasói számára, hiszen egy hónappal ezelőtt már bemutattuk, amikor Csillag téri papírboltja falát csinosította ki két különleges festménnyel. „A sándorfalvi iskolában elkészült kompozíció egy könyvekből gyökerező tudásfát ábrázol, ami könyveket virágzik. Az egyes virágok mind egy-egy tudományt jelenítenek meg, egy üres kötetet kivéve. Ennek funkciója, hogy az emberi tudás folytonos bővülésének teret hagyjon, ahogyan a fa tetején látható kacsok is a jövőben rejtőző lehetőséget jelképezik. A fába áthajló könyvek a tudomány és a természet sajátos viszonyát hivatottak bemutatni, lévén, a papír csak a fa pusztulásán keresztül jöhet létre. Ez ilyen formán egy paradoxon, ami az emberi tudás felelős felhasználására, környezetünkre való odafigyelésre igyekszik inteni” – vázolta fel nagyvonalakban az elkészült mű eszmei háttérvilágát Szivos Sándor.

Nógrádi Erika elmondta, terveik szerint nem állnak le az iskola szépítésével, a jövőben a színvilág és a minták megtartásával, egységes stílust használva, több fehér felületet is felváltanának az izgalmasabb, mutatósabb külcsínnel. Kifejtette, a szülőktől és tanároktól is pozitív visszajelzéseket kaptak, és remélhetőleg a diákok tetszését is elnyeri az új dekoráció, akik így jobban vigyáznak majd környezetükre.

Előző sztori

Orbán: 2018-ra szélessávú internet lesz minden magyar háztartásban

Default thumbnail
Következő sztori

Elemzők: folytatódhat a reálbér-emelkedés az idén

Legutóbbi hasonló cikkek