Kultúra

Rekviem a téesz tagokért az Emlékpontban

Rekviem a téesz tagokért az Emlékpontban

2014. február 10., hétfő
Rekviem a téesz tagokért az Emlékpontban
rekviemateesztagokert

Új alkotással, Szalay Ferenc: Rekviem a téesz tagokért című festményével bővül az Emlékpont állandó képzőművészeti kiállítása. Az alföldi festészet meghatározó művészének alkotása a hódmezővásárhelyi közgyűjtemény Paraszt Párizs termébe, a Vásárhelyi Iskola jeleseinek panteonjába kerül.

A tavaly elhunyt

Szalay Ferenc

festőművész (1931-2013) alkotói munkássága ezer szállal kötődött az Alföldhöz és Hódmezővásárhelyhez. Legmeghatározóbb korszakának, az 1960-as és 1970-es években készült művei drámai erővel ábrázolják a magyar parasztság sorsában és életvitelében bekövetkezett változásokat. Szalay életművében kiemelkedő, a magyar képzőművészetben is egyedülálló vállalkozás volt a „téesz-sorozat”, amelyben krónikási hűséggel, történelmi, pszichológiai hitelességgel és személyes élmények birtokában alkotta meg a mezőgazdaság átszervezésének, a kényszerkolhozosításnak a folyamatát. E tárgyú alkotásainak, mint például a drámai erejű tsz-szervezés történéseiben a múlt század ötvenes éveinek végén százezrek osztoztak, köztük Vásárhely szinte teljes lakossága. A termelőszövetkezeti tagok sorsa azonban a későbbiekben is foglalkoztatta Szalay Ferencet; ezzel kapcsolatos két munkája a nyolcvanas évekből a Tisztelet a tsz nyugdíjasoknak és a Rekviem a tsz tagokért. A sorozat záró alkotása az Emlékpontba kerülő Rekviem a tsz tagokért (tempera, falemez, 150x150 cm, 1985), amelyen Szalay korábbi műveinek képi elemeivel találkozhat a festmény nézője. A türkiz hátterű szürreális alkotáson látható alakok, apró tanyák és elhalványuló tanyarészletek, valamint a távolba forduló, kiterjesztett szárnyú gólya nemcsak az emberi, hanem a hagyományos paraszti életforma elmúlását is érzékeltetik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.