Pénteki programajánló: Házasság Hete, Valentin nap és Brains

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

brainsPosztumusz Magyar Kultúra Lovagja címet adományoztak Bálint Sándornak, a Móra-múzeumban emlékeznek a néprajztudósra. Valentin napon számos koncert is várja a bulizni vágyókat, a Rongyban metálbandák lépnek fel, a JATE Klubban pedig a Brains.

Párban a könyvtárban – Idén is együtt ünnepli olvasóival Valentin napját a Somogyi-könyvtár. Február 14-én, pénteken a párosan beiratkozó felnőttek egyike ingyenesen kap olvasójegyet. A kedvezmény a Dóm téri központban és a fiókkönyvtárakban egyaránt igénybe vehető. A Gyermekkönyvtárban 13-tól 18 óráig Bálint-napi üdvözlőkártyákat készíthetnek kicsik és nagyok – a foglalkozásra nem csak gyerekeket várnak! Az Odesszai fiókkönyvtár Kézműves klubjában délután fél 5-től a gyermekek Valentin-napi ajándékokat készíthetnek. Több fiókkönyvtárban az ünnephez kapcsolódó könyvajánlóval is kedveskednek a látogatóknak.

Bálint Sándor néprajztudósnak, Szeged nagy fiának a Falvak Kultúrájáért Alapítvány kuratóriuma posztumusz Magyar Kultúra Lovagja címet adományozta a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület felterjesztése alapján. 16 órakor a Móra Ferenc Múzeum vendége lesz Bálint Márton, aki a testvérei és a család nevében átvette a megtisztelő címet, valamint átélte azt a csodálatos érzést, amikor nagyapja helyett a lovagi kard az ő vállát érintette meg. A rendezvényen közreműködik Nagy Márta Liszt Ferenc díjas zongoraművész, Takács Éva népdalénekes művész, Vass Ildikó népdalénekes, a Sándorfalvi Kamarakórus, Erdély József citeraművész és Mizsei Zoltán tangóharmonika művész. A házigazda vitéz Szilágyi Árpád.

balint_sandor

Ön biztosan tudja, mi van a kosarában? – erre a kérdésre keresik a választ a Közéleti Kávéház rendezvényén 17 órától az SZTE GTK Kálvária sugárúti épületében. A vendég Barta József, a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Karának magántanára. „Évek óta látjuk, halljuk és olvassuk, hogy mi mindent viszünk haza a boltból és a piacról, amiről úgy gondoljuk: egészséges. Nagy gonddal elkészítjük, mégsem válik egészségünkre. Vajon mi lehet ennek az oka? Hol van a hiba: a zöldségben, a húsban, a zsírban? Vagy a kenyérben? Az Egészségügyi Világszervezet szerint az Ön egészsége 45%-ban attól függ, hogy mit eszik nap, mint nap. Elég körülnézni, és látjuk, hogy – a fiatalok körében is – ijesztő méreteket öltenek az úgynevezett civilizációs betegségek: magas a vérnyomás, egekben van a koleszterin, és a vércukor is ingadozik. Mit lehet tenni, mit lehet enni? Egyáltalán van megoldás? Van jó megoldás? Bizony, van” – írják. Az előadás végére mindenki megtudhatja, miért képes a szervezete is meggyógyítani önmagát, nem kell függnie a korszerűnek mondott élelmiszeripar vegykonyhájától.

Szerep-és társasjáték klub lesz 17 órától a Millenniumi Klubban.

Gyermekvállalás = szegénység? – a erre a kérdésre keresik a választ 18 órakor a Katolikus Házban. A KSH által készített „Gyermekvállalás gazdasági társadalmi hátterének területi különbségei” című kutatás rövid felvezető előadása után kerekasztal beszélgetés a Házasság Hete keretében. Az est résztvevői: Balogh Barnabás baptista lelkipásztor, Keszeli Sándor pasztorális szakember, Kocsis-Nagy Zsolt, a KSH Szegedi Főosztályának főosztályvezetője és Tunyogi József, az SZTE mestertanára. A beszélgetést Márok Tamás vezeti.

hazassag_hete

Soundrise buli lesz 20 órától a Kapca Kávézó-Bisztróban, szintén este nyolckor az Indigó zenekar lép fel a Millenniumi Kávéházban.

A Brains 21 órától koncertezik a JATE Klubban. A Brains Magyarország legsikeresebb elektronikus zenét játszó koncertzenekara, a banda számtalan tagcserén és stílusváltáson esett át 1994-es alakulása óta. A csapat legfrissebb korongjával, a 2013 áprilisában megjelent “Full range” albummal nemzetközi vizek fele kacsintgat: az album sztárvendége Sian Evans, a hazánkban kultikusnak számító brit elektro zenekar, a Kosheen énekesnője, akit DJ Fresh-sel a közelmúltban készített felvétele nemzetközi szinten is ismét a középpontba állított.

My Bloody Valentine – szegedi Evil’s Tears és a martfűi Idill Of Chaos koncertjével 21 órától a Zero Art Caféban.

A Rongy Kocsmában is két koncertre invitálják a kikapcsolódni vágyókat 21.30-tól. Idén kihagyják a valentinozást, helyette tarolnak a csajok! Először is láthatjátok, hallhatjátok a nemzetközi zenei színtéren is elismert, budapesti csajfrontos modern metal csapatot, a Dharma zenekart, és az est házigazdájaként lép fel, a Délvidék energikus frontasszonyos melodic hard rock zenekara, a SoulDiver.

Folyamatos kiállítások, programok:

A Fekete Házban a “XX. századi Szeged villanófényben” címmel nylít fotókiállítás, amit március 31-éig tekinthetnek meg az érdeklődők. A tárlat száz fényképpel, illetve korabeli használati tárgyakkal igyekszik bemutatni a Tisza-parti város elmúlt száz évet felölelő történelmét. Minden évtizedet tíz-tíz kép hivatott képviselni, így többek között felbukkan a Rákosi- és Sztálin-óriásportrékkal „ékesített” szegedi ruhagyár, a Nemzeti Színház kommunista vezényszavakkal körbemolinózott terme és a ledöntött Lenin-szobor is. Az érdeklődők megismerhetik, hogyan festett a tárlat helyszíne, a Fekete ház hadikórházként, milyenek voltak a Széchenyi téren átsuhanó gokartok, vagy hogy milyen volt húsz éve egy szegedi diáktüntetés.

fekete_haz_013

Lennart Meri, volt észt köztársasági elnök filmes kutatóként 1969-1988 között a finnugor népeknél folytatott expedíciókat. Munkáját dolgozza föl a finnugor népek változatos kultúráját bemutató fotókiállítás, amit a TIK-ben lehet megtekinteni. A “Tekereg az út, kanyarog az út” – nyelvrokonaink tárgyaik és könyveink tükrében címmel az észt fotókiállítás mellet egy másik rendkívül érdekes kiállítás is várja az érdeklődőket: a tárlókban ugyanis az SZTE Finnugor Nyelvtudományi Tanszék munkatársai által kutatóútjaik során összegyűjtött tárgyak láthatóak. A kiállítások 2014. február 24-ig tekinthetők meg a Klebelsberg Könyvtár nyitva tartási idejében. A látogatásuk ingyenes.

Tizennégy hónapot töltött el Afganisztánban Paluch Tibor, a Móra Ferenc Múzeum régésze, hogy egy több ezer éves város feltárásában segédkezzen. Kint készült fotóival az ott folyó munkálatok mellett egy emberi arcát is szerette volna megmutatni ennek a forrongó országnak, amit a Móra-múzeumban tekinthetnek meg az érdeklődők. Egy nemzetközi expedíció tagjaként látogatott el Paluch Tibor Afganisztánba, hogy a Mes Aynak nevű település szomszédságában lévő város romjainak feltárásában vegyen részt. A város időszámításunk előtti második századtól létezett körülbelül hétszáz esztendeig, épületei, vízvezetékei, szobrai azonban máig fennmaradtak. A kínai állam megvásárolta a területet abból a célból, hogy rézbányát nyisson rajta, régészeti szemszögből nézve azonban valódi aranybányát jelent a hely, ahol szinte napi szinten bukkannak több ezer éves buddhista tárgyak. A munkálatok így megfeszített tempóban folytak, melynek mozzanatait, illetve a helyszínét is megörökítette fényképezőgépével Paluch Tibor. Fotóin keresztül egy új oldalát is megmutatja az a vidék, melyek a média híradásaiból csak mint háborús zónát ismerhettünk meg.

kiallitas_morra_muzeum12_gs

A Házasság és család a Nagy Háború árnyékában címet viselő dokumentum-kiállítás és a “Gondolatban mindig ott leszek” tárlat március 5-ig látogatható a Somogyi-könyvtárban. A Házasság Hete rendezvénysorozatot immáron hatodik alkalommal rendezi meg a Szeged-Csanádi Egyházmegye Pasztorális Helynöksége. A Somogyiban személyes üzeneteken és fotográfiákon keresztül nyújtanak betekintést a hadba hívott katonák és értük aggódó családtagjaik mindennapi életébe. A földszinti internet-teremben nem ütközetek és csaták, hanem régi szerelmek, hazavárt ifjak és apák története elevenedik meg a falakon.

somogyi kiallitas08_gs

Üzenet az üvegvárból címmel a Dózsa utca 2. szám alatti D2-ben Litauszki Ágnes, Kosztándi Orsolya és Miklós Mónika alkotásaiból nyílt kiállítás. Három ifjú tehetség mutatkozik be, akik a Juhász Gyula Pedagógusképző Főiskola képi ábrázolás szakának végzős, építészeti síküveg szakirányos hallgatói. „A kiállítás egy kísérlet arra, hogy minél több emberrel megszerettessük, vagy legalább más szemszögből láttassuk az üveget, mint olyan anyagot, ami bár érzékeny, törékeny – és ebből kifolyólag múlékony-, ám mégis erős, masszív, időtálló, ami kiválóan alkalmas a megmunkálásra.” Az üvegből készült sík alkotásokon kívül megtekinthetők továbbá az alkotók festményei és grafikái is, melyeket hasonló szellemben készítettek. A kiállítás ingyenesen megtekinthető a D2 ifjúsági irodájának termében, hétköznaponként 14 órától 18 óráig.

A nyolcvan esztendeje elhunyt Nyilasy Sándor alkotásaiból nyílt kiállítás a Reök-palotában. Nyilasytól, a plein air festészet kimagasló alakjától több mint ötven tájképet, ceruzarajzot és akvarellt függesztettek ki a Reök első emeleti négy kiállítóterében. Az alkotások a művész életútjának szinte minden fontosabb szakaszát felvillantják: bemutatják az akadémiákon töltött években készült tanulmányokat, a magyar zsánerfestészet hagyományait követő korai műveket, a nagybányai művésztelepen festett képeket, illetve az 1899-es szegedi visszatérését követő festményeket is. Külön termet nyitottak azoknak a vacsoraképekként emlegetett kisméretű Nyilasy-ajándékfestményeknek, melyeket vendéglátóinak adott.

reok_tarlatvezetes01_gs

„Képek dala” címmel Cseh Tamás grafikáiból és személyes tárgyaiból szerkesztett tárlat nyílt a Somogyi-könyvtárban. Cseh Tamás 1943. január 22-én született Budapesten. Az érettségi után a Budapesti Tanítóképző Főiskolát, majd az egri Tanárképző Főiskolát és a Képzőművészeti Főiskolát végezte el. A Somogyi-könyvtár kiállításán a művész grafikai munkásságából és személyes tárgyaiból kapnak ízelítőt az érdeklődők. Főként Cseh Tamás első alkotói korszakából, zömében a hatvanas években készült grafikák másolatai kerülnek bemutatásra. A kiállításon szereplő tárgyak Cseh Tamás életébe engednek bepillantást fotók, levelek, tárgyak segítségével. A tárlat február 22-ig tekinthető meg a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat olvasójában.

cseh_tamas_a_somogyiban_023

Albert Camus 1913-2013 címmel rendez interaktív és többnyelvű kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár és az Alliance Française Szegedi Francia Kulturális Egyesület a TIK-ben. A tárlat különlegessége, hogy az ismeretanyag QR-kódok mögé lett elhelyezve, melyeket okostelefonnal vagy tablet útján lehet olvashatóvá tenni. A plakátok olyan grafikus elemeket, dátumokat, fényképeket ábrázolnak, melyek külön nyelvismeretet nem igényelnek. A szövegek kidolgozását a párizsi École Normale Supérieure-nek köszönhetjük a következő nyelveken: francia, angol, spanyol, német, arab és kínai. Arra kérik a látogatókat, hogy töltsék le azt a kifejezetten erre a célra kifejlesztett alkalmazást (Institut Français Albert Camus), melyen keresztül szöveges, képes, audió- és videó dokumentumokhoz férhetnek hozzá, a QR-kódok beolvasásával. A kiállítás február 15-éig látható.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Előző sztori

Kövér: javulhat a törvényhozás minősége az új házszabállyal

Következő sztori

Labdarúgás: a Csongrád elgázolta a Tömörkényt