Írjon nekünk

Szórakozás

Pénteki programajánló: Ágacska, farsang és vissza a 80-as évekbe + VIDEÓ

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

agacskaA nagyszínházban az Ágacskát, a Reökben a William Shakespeare – George Gershwin Láthatóságiak című darabját láthatja a nagyérdemű, míg a Pinceszínházban a Hatan pizsamában lesz látható.

Csukás István – Darvas Ferenc Ágacska című mesejátékát 14 órakor láthatják az érdeklődők a nagyszínházban. Ágacska nem igazán tudja, ki is ő. Biztos, hogy nem virág, nem lepke, nem gomba, nem kacsa és nem is béka. Azt mondják, leginkább az emberre hasonlít. Megismerkedik Danival, a kancsal kacsával, Bercivel, az örökké bruhaházó békával és a kitört fogú Pösze egérrel. Együtt indulnak el megkeresni az embert, akitől mindannyian gyógyulást remélnek. EGÉR: Őrszégben vagyok! Én vagyok az őrszég! Ész a pöszeszégem isz hőszi hadiszérülész! Mivel egy macka kiverte itt elöl egy fogamat! Ész ninc eszen szemmi nevetnivaló! Attól én még teljesz értékű katona vagyok, a híresz-neveszetesz egérhadszereg dicő katonája! Bisztosz, hogy kapok egy kitüntetészt isz a kivert fogamért! Bár, szajnosz, attól még pösze maradok… Egy egérnek rettenetesz capász, ha pont itt elöl ninc foga! Mit gondolsz, hogy az emberek tudnának nekem ide fogat cinálni?

Kis_szentivaneji_zene

William Shakespeare – George Gershwin Láthatóságiak című darabját láthatja a nagyérdemű 19 órától a Reök-palotában. Kis szentivánéji zene – egy részben, készült Nádasdy Ádám fordításának felhasználásával és Máthé Zsolt dalszövegeivel. A mi erdőnkben Puck helyett Árpi az úr, és Gershwin zenéje a varázslat. Ki ide belép, hat szólamban dúdolja a Bú-rapszódiát, anélkül, hogy tudna róla, és bizony menekülnie kell, ha egy Legendás Lény ugrik elő egy fa mögül. Szent Iván éjjelén az erdő mégis zsúfolásig tele szerelmesekkel, megbokrosodott szellemekkel, szűkített akkordokkal. És megjelennek a Láthatóságiak is, hogy titokban elkészítsék heveny színielőadásukat a herceg lakodalmára. Klasszikusok rendhagyóan.

Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem; Antipygmalion, avagy tudják ők, mi a szerelem? című posztromantikus játékot 19 órakor a kisszínházban láthatják az érdeklődők. „Hubay legjobb drámája az 1959-es egyfelvonásos: az Ők tudják, mi a szerelem. Klasszicista hármasegység, polgári környezet, aránylag kevés szereplő, markáns és egysíkú – emiatt jól játszható – szerepek. A mulatságos csavar tartalmi. A polgári, érzelmileg és szellemileg szűkös, praktikus világba berobban egy elkésett romantikus alak, a zeneszerző Berlioz, hatvanhárom éves létére feleségül akarja venni ideálját, az életét polgári módon leélt nagymamát, akit kamaszként az unokabátyjával való szeretkezés közben lesett meg, s azóta bálványozza, de hiába, mert húsz éve írott levelére az akkor megözvegyült hölgy nem válaszolt, és most sem hajlandó csapot-papot odahagyva Berlioznak utolsó éveire társa lenni” – írta Spiró György.

hatan pizsamabanMarc Camoletti Hatan pizsamában című vígjátékát 19.30-kor mutatják be a Pinceszínházban Kancsár József rendezésében. Jacqueline és Bernard Párizs melletti lakásukban egy kellemes hétvége eltöltésére készülődnek. Mindenki pontosan megtervez mindent. Jacqueline rendbe teszi a házat, felkészül a hétvégi vacsorára és nagy izgalommal várja Robertet, a szeretőjét. Bernard, Jacqueline férje szintén mesterkedik valamiben és tervét izgatottan meséli el érkező barátjának, Robertnek: szeretőjét Brigitte-et úgy állítja be feleségének, mintha Robert partnere lenne. Robert menekülni szeretne ebből a számára kínos és kellemetlen helyzetből, de éppen amikor távozna, megjelenik az ajtóban Brigitte, a szobalány… Szerepcserék, félreértések, a nagy francia vígjáték írókhoz hűen (Molière, Feydeau) Camoletti zseniálisan keveri a szálakat. Ebből egy igazi vérbő, fergeteges komédia alakul ki, mely remek színészi játékra ad lehetőséget, ezáltal a nézők a színészekkel élvezhetik a játékot.

És én mit szóljak?!, Helo Zep!, Bad Taste, Slim Jim és Critical Silence – mindez a Rongy Kocsmában 20 órától. A Kapcában szintén 20 órától Swing, Electro Swing Est lesz. “A Kapca Kávézó és Bisztró elhozza nektek az igazi Chicago hangulatot! Két Dj pörgeti egész este a swing és electro swing korongokat a sűrűjéből! Bemelegítés délutántól, majd a dj szettek 21 órától kifulladásig” – írják.

kerekes band

21 órától a CoolTour Caféban a Kerekes Band lép fel. A Kerekes Band az utóbbi évek egyik legütősebb világzenei bandája: hasító ethno-funk, felszabadító csángó boogie, nagy terpeszes rock ‘n’ roll. Koncertjeikre jellemző a pulzáló “stadion-folk” hangulat, melyet csodás gyógyulások és pszichedelikus látomások kísérnek. Fehér Zsombor koffernyi effekttel megtámogatott furulyakészlete mellett egyszemélyes showműsorával teszi fel a betyárkalapot az élményre, miközben úgy fújja, akár egy bronxi funkpartira beszabadult megvadult őscsángó, aki Jimi Hendrix legzúzósabb ütemeit szívta magába a gyimesi hegytetőn. Námor Csaba úgy nyomja kobzát, ahogy az az Ethno Funk Testvériség igazságtevőjéhez illik: minden akkordja felér egy pörgőrúgással. Csarnó Ákos brácsajátéka hozza az atavisztikus örömtudathasadás energiáját és zaftját, mialatt higanypumpaként kezdi mozgatni a hallgató lelkét. Kónya Csaba basszusa és Fehér Viktor dobjátéka pedig egyértelműen a folk-biznisz legkeményebben dolgozó ritmusszekcióját adja.

Back to the 80s party lesz 21 órától a Zero Art Caféban. “Ugorjunk vissza egy kicsit a 80-as és 90-es évekbe. A Zero-ban egy napra időutazás részese lehetsz és hallgathatod a kor legjobb házibulislágereit! Házigazda az Acid Blood Champagne Crew. Éjfélkor jelmezszépségverseny és a legkreatívabb, legjobb korabeli öltözéket viselő ember egy üveg pezsgőt nyer” – invitálják a bulizni vágyókat.

AkezdetPhiai

Akkezdet Phiai 21 órakor a JATE Klubban lép fel, míg a Live Music Club (ex Gin tonic) téltemető farsangi buliba invitálja az érdeklődőket. Az ingyenes buliba a belépés ingyenes, jelmez sem kötelező, de ajánlott, hiszen a három legötletesebben díjazzák.

Folyamatos kiállítások, programok:

A Fekete Házban a “XX. századi Szeged villanófényben” címmel nylít fotókiállítás, amit március 31-éig tekinthetnek meg az érdeklődők. A tárlat száz fényképpel, illetve korabeli használati tárgyakkal igyekszik bemutatni a Tisza-parti város elmúlt száz évet felölelő történelmét. Minden évtizedet tíz-tíz kép hivatott képviselni, így többek között felbukkan a Rákosi- és Sztálin-óriásportrékkal „ékesített” szegedi ruhagyár, a Nemzeti Színház kommunista vezényszavakkal körbemolinózott terme és a ledöntött Lenin-szobor is. Az érdeklődők megismerhetik, hogyan festett a tárlat helyszíne, a Fekete ház hadikórházként, milyenek voltak a Széchenyi téren átsuhanó gokartok, vagy hogy milyen volt húsz éve egy szegedi diáktüntetés.

fekete_haz_013

Tizennégy hónapot töltött el Afganisztánban Paluch Tibor, a Móra Ferenc Múzeum régésze, hogy egy több ezer éves város feltárásában segédkezzen. Kint készült fotóival az ott folyó munkálatok mellett egy emberi arcát is szerette volna megmutatni ennek a forrongó országnak, amit a Móra-múzeumban tekinthetnek meg az érdeklődők. Egy nemzetközi expedíció tagjaként látogatott el Paluch Tibor Afganisztánba, hogy a Mes Aynak nevű település szomszédságában lévő város romjainak feltárásában vegyen részt. A város időszámításunk előtti második századtól létezett körülbelül hétszáz esztendeig, épületei, vízvezetékei, szobrai azonban máig fennmaradtak. A kínai állam megvásárolta a területet abból a célból, hogy rézbányát nyisson rajta, régészeti szemszögből nézve azonban valódi aranybányát jelent a hely, ahol szinte napi szinten bukkannak több ezer éves buddhista tárgyak. A munkálatok így megfeszített tempóban folytak, melynek mozzanatait, illetve a helyszínét is megörökítette fényképezőgépével Paluch Tibor. Fotóin keresztül egy új oldalát is megmutatja az a vidék, melyek a média híradásaiból csak mint háborús zónát ismerhettünk meg.

kiallitas_morra_muzeum12_gs

A Házasság és család a Nagy Háború árnyékában címet viselő dokumentum-kiállítás és a “Gondolatban mindig ott leszek” tárlat március 5-ig látogatható a Somogyi-könyvtárban. A Házasság Hete rendezvénysorozatot immáron hatodik alkalommal rendezi meg a Szeged-Csanádi Egyházmegye Pasztorális Helynöksége. A Somogyiban személyes üzeneteken és fotográfiákon keresztül nyújtanak betekintést a hadba hívott katonák és értük aggódó családtagjaik mindennapi életébe. A földszinti internet-teremben nem ütközetek és csaták, hanem régi szerelmek, hazavárt ifjak és apák története elevenedik meg a falakon.

somogyi kiallitas08_gs

Üzenet az üvegvárból címmel a Dózsa utca 2. szám alatti D2-ben Litauszki Ágnes, Kosztándi Orsolya és Miklós Mónika alkotásaiból nyílt kiállítás. Három ifjú tehetség mutatkozik be, akik a Juhász Gyula Pedagógusképző Főiskola képi ábrázolás szakának végzős, építészeti síküveg szakirányos hallgatói. „A kiállítás egy kísérlet arra, hogy minél több emberrel megszerettessük, vagy legalább más szemszögből láttassuk az üveget, mint olyan anyagot, ami bár érzékeny, törékeny – és ebből kifolyólag múlékony-, ám mégis erős, masszív, időtálló, ami kiválóan alkalmas a megmunkálásra.” Az üvegből készült sík alkotásokon kívül megtekinthetők továbbá az alkotók festményei és grafikái is, melyeket hasonló szellemben készítettek. A kiállítás ingyenesen megtekinthető a D2 ifjúsági irodájának termében, hétköznaponként 14 órától 18 óráig.

A nyolcvan esztendeje elhunyt Nyilasy Sándor alkotásaiból nyílt kiállítás a Reök-palotában. Nyilasytól, a plein air festészet kimagasló alakjától több mint ötven tájképet, ceruzarajzot és akvarellt függesztettek ki a Reök első emeleti négy kiállítóterében. Az alkotások a művész életútjának szinte minden fontosabb szakaszát felvillantják: bemutatják az akadémiákon töltött években készült tanulmányokat, a magyar zsánerfestészet hagyományait követő korai műveket, a nagybányai művésztelepen festett képeket, illetve az 1899-es szegedi visszatérését követő festményeket is. Külön termet nyitottak azoknak a vacsoraképekként emlegetett kisméretű Nyilasy-ajándékfestményeknek, melyeket vendéglátóinak adott.

reok_tarlatvezetes01_gs

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Szórakozás

Megjelentek a kecskeméti Cityrocks koncertfelvételei

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Dübörgött a Metallica és a Depeche Mode Kecskeméten.

Tovább olvasom

Szórakozás

Nemesi Pállal eljön a Változás Szegedre, vagy marad minden a régiben?

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Akár néhány szavazaton is múlhat a választás, és az, ki lesz hétfőtől Szeged polgármestere.

Tovább olvasom

Hírzóna

A juhászok életét mutatták be Makó-Bogárzóban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az érdeklődők megtudhatták azt is, hogyan lesz a juhtejből gomolya.

Tovább olvasom

Aktuál