Közélet

Negyedévszázada város Mórahalom

Negyedévszázada város Mórahalom

2014. február 28., péntek
Negyedévszázada város Mórahalom
morahalom_25_eves01_gs

Megújult a város címere a 25 éves jubileumra és színes programsorozattal ünnepel idén Mórahalom. A Homokhátság gyöngyszemének több intézménye és szervezete is kerek születésnapját ünnepli idén.

„Nemcsak a város jubilál, hiszen 60 éves a könyvtár és a bölcsőde, 50 éves a fürdő, 25 éve működik a szociális ellátórendszerünk és két évtizede van fúvószenekarunk” – sorolta

Nógrádi Zoltán

polgármester, mi minden ad lehetőséget az ünneplésre 2014-ben. Érdekességként elmondta, hogy fél évszázada tisztasági fürdőként nyitotta meg kapuit a mai Szent Erzsébet Gyógyfürdő, egykor gyakorlatilag a falu közös fürdőszobájának számított. „Tíz éves a Bonitas Nőegyletünk, melynek tagjai jótékonysági rendezvények szervezésében is jeleskednek, és ugyancsak egy évtizedes múltra tekinthet vissza a gyermekellátásban oroszlánszerepet vállaló Biztos Kezdet Gyermekház. Ezen felül is számtalan intézményünk és szervezetünk ünnepel, s üzeni a városnak, hogy továbbra is az előttünk álló feladatok és fejlesztési elképzelésekre koncentrálunk” – fogalmazott Nógrádi Zoltán. A polgármester úgy látja, bár 25 év nem számít soknak egy város életében, de az értékelésnek megvan a helye és az ideje, hiszen a fiatal kisváros jelentős átalakuláson ment keresztül. „Huszonöt évvel ezelőtt a közvélemény még úgy aposztrofálta, hogy egy faluval több, ami városi rangot visel, de mára járásközponttá vált és immár megállja a helyét például a térségi infrastrukturális szolgáltatások ellátásban is” – közölte.

morahalom_25_eves02_gs

Az év folyamán minden hónapban 2-3 nagyobb rendezvényt tartanak, márciusban lesz Nemzeti Bál, áprilisban megünneplik, hogy az oktatás 160 éve kezdődött el a településen, míg a néptánccsoport gálaműsorra invitálja a lakosokat. Gyermeknap, országos mazsorettverseny, Homokháti Sokadalom, búcsú, amatőr pálinkafőzők versenye – és még sorolhatnánk mi mindennel készülnek az év folyamán. A negyedévszázados városi múltat szeptemberben háromnapos ünnepségsorozattal ünneplik meg, mely keretében koncertek, sportversenyek és családi főzőverseny is lesz. Az elkövetkező időszak legfontosabb feladatának azt nevezte, hogy a város gazdasága megerősödjön annyira, hogy el tudja tartani a lakosságot. A népességszám az idők során többször ingadozott, hiszen a rendszerváltás előtt gyakorlatilag Szegedet látták el munkaerővel. Ez azt jelentette a gyakorlatban, hogy a mezőgazdasági alapanyag termelésen kívül semmiféle egyéb ipari vagy szolgáltatótevékenység nem volt elérhető Mórahalmon. „Miután a Szegeddel való kapcsolat lanyhult, vagyis nem tartott igényt a város sem a munkaerőre sem pedig a mezőgazdasági alapanyagokra, jelentősen elkezdett csökkenni a lakosságszám. A rendszerváltozás előtti időszakban a legmagasabb lélekszám 6000 fő volt, majd 5200 alá is csökkent” – részletezte. Nógrádi elmondta, a csökkenést sikerült megállítani, így jelenleg 6100-an élnek Mórahalmon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.