Bulvár

Megjelent a rendőrség drogellenes stratégiája

Megjelent a rendőrség drogellenes stratégiája

2014. február 21., péntek
Megjelent a rendőrség drogellenes stratégiája

Megjelent a rendőrség drogellenes stratégiája a Hivatalos Értesítő pénteki számában. Az országos rendőrfőkapitány utasítása a 2014 és 2020 közötti időszakra szól, megszabja a kábítószer-probléma kezelésével összefüggő főbb stratégiai célokat, a rövid, közép- és hosszú távú feladatokat.

Az elvárások között szerepel például, hogy a kábítószer-fogyasztással összefüggő közlekedési balesetek számának csökkentése érdekében meg kell vizsgálni a gépkocsivezetők "kábítószer-fogyasztásra irányuló helyszíni előszűrésének lehetőségét" - olvasható a stratégiában. A főkapitányi utasítás szerint az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi főigazgatójának kapcsolatfelvételt kell kezdeményeznie a csomagküldő és postai szolgáltatók között az ilyen úton érkező kábítószerek, új pszichoaktív anyagok forgalmazásának megakadályozására. Meg kell szerveznie azt is, hogy országos szinten ellenőrizhetővé váljanak a kábítószert és más tudatmódosító anyagot forgalmazó weboldalak. Az utasítás szerint javítani kell a rendőrség felderítő, nyomozási, vizsgálati, illetve lefoglalási eredményességét. Ehhez szükséges többek között - első ütemben - a rendőrkapitányságokon a szakemberek (elsősorban a kábítószer nyomozók) számának növelése; a képzések számának, színvonalának, hatékonyságának növelése; a nemzetközi együttműködésekben történő részvétel; a gazdálkodó szervezetek érdek-képviseleti szövetségeivel történő együttműködés; továbbá a nem szabályozott, nemzetközileg megfigyelésre ajánlott vegyi anyagok forgalmának monitorozása. Papp Károly országos rendőrfőkapitány az utasításában kiemeli: a tavaly elfogadott nemzeti drogellenes stratégia, valamint a társadalmi elvárások és a szakmai követelmények is azt sürgetik, hogy a kábítószerekkel, pszichotróp és új pszichoaktív anyagokkal összefüggő problémák kezelésére a rendőrség tervszerűen alakítsa ki feladatrendszerét, drogellenes stratégiáját. A kábítószer-probléma az egész társadalomra kiható jelenség, veszélyezteti az egyének, családok, közösségek jólétét és biztonságát. "A kábítószerek illegális használata az egész társadalom biztonságérzetére kihat, valamint jelentős közegészségügyi ártalmakat okozhat. A problémával összefüggő egészségügyi és bűnügyi következmények társadalmi kezelése milliárdos terheket jelent az adófizetőknek" - olvasható az utasítás indoklásában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.