Közélet

Középpontban a közbiztonság: javult vagy romlott a helyzet?

Középpontban a közbiztonság: javult vagy romlott a helyzet?

2014. február 1., szombat
Középpontban a közbiztonság: javult vagy romlott a helyzet?
iskolakezdes10_gs

A bűncselekmények számának növekedéséről számoltak be az Összefogás Szegedért Egyesület fórumának vendégei, a friss statisztika szerint ellenben négy év alatt hetvenezres csökkenés tapasztalható.

A kormányváltás óta ígérnek teljesen komplett és kidolgozott életpályamodellt, de ez a mai napig várat magára – erről is szó volt a Kerek az asztal elnevezésű fórumon, ahol ezúttal

Ménesi Imre

MSZP-s önkormányzati képviselő

Kónya Zsolttal

és

Hegyeshalmi Tiborral

beszélgetett a közbiztonságról, illetve a rendőrök és a büntetés-végrehajtásban dolgozók mindennapjairól. A vendégek egyike több mint két évtizeden keresztül volt rendőr, míg másikuk tizenöt évet a büntetés-végrehajtásban dolgozott, illetve MSZP-s képviselőjelöltként is indult a 2010-es önkormányzati választáson Újszegeden. Elhangzott, amikor aláírták a szerződésüket, akkor abban az szerepelt, hogy 24 év után nyugdíjba vonulhatnak, de az Orbán-kormány ezt megszüntette. Folyamatos bérfeszültségekről is beszámoltak, a fiatal rendőrök jó részének bruttó bére 130 ezer forint körül mozog. Kónya Zsolt közölte, hat éve nem nyúltak a hivatásos állomány béréhez, a közalkalmazotti állományét pedig tizennégy nem változtatták. Úgy fogalmazott, megérti, hogy át kellett dolgozni a rendszert, de az új feltételeknek azokra kellene vonatkozniuk, akik most csatlakoznak a testülethez. A hivatásos állományt sokat elhagyták, közölte, csak az elmúlt kilenc hónapban 1517 fő, ebből 708 hivatásos. Országosan közel 36 ezer 500-an dolgoznak jelenleg a rendőrség hivatalos állományában, ami elég is lenne, de nagyon túlterheltek a kollégák, míg az utcákon alig van gyalogos rendőr. A büntetés-végrehajtás területén dolgozóknak négy éve ígértek életpályamodellt, de a kormány nem dolgozta ki azt – erről már Hegyeshalmi Tibor szólt a fórumon. Elmondta, jelenleg öt hónapos, de 2013 előtt mindössze háromhetes képzésen vettek részt a fiatal bv-s kollégák, és utána a legkeményebb bűnözők közé is beküldték őket intézkedni, méghozzá - állította - 2008-ban lejárt gázspray-vel. A hazai börtönök túlzsúfoltságáról is szólt, a tízfős zárkákban több mint huszonhatan vannak, összességében mintegy 134 százalékos a börtönök telítettsége. Hegyeshalmi szerint ezek is bizonyítják, hogy milyen nagy terhelésnek vannak kitéve a büntetés-végrehajtásnál dolgozók, akikre ráadásul egyetlen perces késésért rabosítás is vár.

A bűnügyi statisztika annak ellenére romlik, hogy a szabálysértési értékhatár 20 ezer forintról 50 ezerre emelkedett, vagyis kevesebb bűneset jelenik meg a statisztikákban. A fórumon elhangzott, 394 ezer ismertté vált bűncselekmény volt 2009-ben hazánkban, míg 2012-ben már 472 ezer. Azon ügyek száma is magas – mintegy 270 ezer –, melyeket nem tudtak eredményesen befejezni, de Kónya hangsúlyozta, ez nem feltétlenül az állomány hibája. Az okok közé sorolható, hogy a tapasztaltak kollégák otthagyták az állományt, a sok fiatal pedig nem tudta felvenni a tempót, több tucat üggyel kellene foglalkozniuk egyszerre.

Német Ferenc: új mentalitású, elkötelezett a rendőri állomány

Valóban fiatalodott a rendőri állomány, az átlagéletkor 26 év alatt van, míg az utcai közrendvédelmi állomány átlagéletkora 23 év. „Nagy kérdés akkor, hogy van-e tudástranszfer, vagyis az idősebbek átadják-e a tapasztalatot vagy az a szándék, hogy egy teljesen új mentalitású, komoly munka iránti elkötelezettségű rendőri állomány jöjjön létre, amelyik tetteiben is szolgál és véd, s nem csupán szlogenjében teszi ezt” – jegyezte meg a fórumon elhangzottakra reagálva a SZEGEDma.hu-nak Német Ferenc. A Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke szerint nehéz a „szolgálunk és védünk” jelmondatot hangoztatni, amikor 2006-ban Budapest utcáin lovasrohamot indítanak. A szakember elmondta, minden egyes átalakítás jár érdeksérelmekkel, de a lakosság azt szeretné, hogy ezen a területen pozitív változás legyen. „A rendőri képzés beintegrálódott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem alá, és olyan tárgyak jelentek meg, amelyek korábban nem voltak. Ezenfelül kötelezővé tették a rendszeres továbbképzést” – magyarázta. Szerinte érdemes megnézni a tömegrendezvények kezelését is, amíg 2006-ben az történt, hogy a rendőri állomány könnygázt vetett be és gumilövedéket, addig ma azt látjuk, hogy ugyanilyen rendezvényeket teljesen humánus eszközökkel kezelnek. „Valóban néhány nagy tapasztalattal bíró rendőr kikerült az állományból, és bizonyára ezt a típusú szakmai tudást nem tudták továbbadni. De ezért azt hiszem, hogy nem haragszik a magyar társadalom” – fűzte hozzá.
nemethferenc3
Az országban teljesen más a bűnözés struktúrája és összetétele, egy budapesti belső kerületben mást tapasztalunk, mint Újszegeden a kertes házas övezetben vagy épp egy lakótelepen – mutatott rá Német Ferenc. Megemlítette, jelenleg is fut egy áldozatvédelmi program, mely az áldozattá válás megelőzését célozza meg. A „Nem vagyunk egyedül” projekt célja, hogy minél több emberhez eljuttassák a legfontosabb információkat. „Ezek sikeresek is, több száz főnek tartottunk olyan fórumokat, ahol a közönség partnerként jelenik meg. A korábbi liberális rendvédelmi szemléletet, amikor is fellazították a szabályokat, és hagyták, hogy az elkövetők jogai jelentősen bővüljenek, meg kellett szüntetni. Ebben a kérdésben nem lehet lazítani szabályokat” – szögezte le.

Pintér Sándor: Jelentem, Magyarországon rend van!

A Belügyminisztérium január 28-ai évértékelő értekezletén Pintér Sándor miniszter úgy fogalmazott: a közrend és a közbiztonság az ország teljes területén szilárd, ami nemcsak a Belügyminisztérium megállapítása, hanem közvélemény-kutatások is alátámasztják. Az MTI arról írt a belügyminisztert idézve, hogy 2010-ben közbiztonsági deficittel vette át a szervezet irányítását az új kormány, 3500-an hiányoztak az állományból. Azóta több mint 4200 embert vettek fel, és ma 3573-mal több rendőr szolgál, mint a ciklus elején. Szemléletváltás történt, „szolgáltató és nem uralkodó rendőrséget képezünk ki” – jelentette ki. A bűncselekmények száma 2010-ben 428 ezer volt, 2013-ra ez 358 ezerre csökkent. Kevesebb lett a közterületi bűncselekmény is: 115 ezerről 92 ezerre esett vissza, ami az állandó rendőri jelenlétnek köszönhető. Csökkent továbbá a rablások és a közlekedési bűncselekmények száma is. A büntetés-végrehajtással kapcsolatban szólt arról Pintér, hogy több a fogvatartott, hogy a parlament elfogadta az új büntetés-végrehajtási törvényt. A törvények ma az áldozatokat védik, és csak ezt követik a bűnelkövetők jogai – hangsúlyozta. Cél, hogy a társadalmat megszabadítsák a bűnözőktől, illetve visszavezessék őket a társadalomba, ehhez be kell vinni a munka társadalmát az intézetekbe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.