Közélet

Kövér: javulhat a törvényhozás minősége az új házszabállyal

Kövér: javulhat a törvényhozás minősége az új házszabállyal

2014. február 13., csütörtök
Kövér: javulhat a törvényhozás minősége az új házszabállyal

A törvényhozás minőségének javulását várja az új házszabálytól az Országgyűlés elnöke. Kövér László az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt csütörtökön este kifejtette, szimpatizál azzal a lehetőséggel, hogy háromhetes ciklusban ülésezzen a jövőben a parlament, az új házszabály ennek lehetőségét nyitva hagyja.

"Igen, határozottan" - válaszolta az Országgyűlés elnöke arra a kérdésre, megkönnyebbült-e, hogy vége van a mostani ciklusnak. Úgy tűnik "a kapuzárási pánik" egyes képviselőknél furcsa reakciókat váltott ki - értékelte az utolsó nap történéseit. Kiemelte, az ellenzék sokszor úgy érezte, hogy a társadalmi támogatottsága és mandátumaránya nem elég ahhoz, hogy érveiknek kellő súlyt adjon. A végén már első ránézésre "színtiszta bolondok háza" volt a parlament ülése. Arra, hogy megtalálta-e megfelelő kezelési módot, úgy reagált: nem mondhatná. Komoly korlátot a választók értékítélete jelenthet majd - jegyezte meg. Arról, hogy a lufieregetésnek, zászlókidobásnak, vagy

Simon Gábor

-ügyének lesz-e parlamenti folytatása, azt mondta: valószínű nem, hiszen ha minden jól megy ez volt az utolsó ülés a ciklusban. Azt ugyanakkor, hogy a zászlókidobás nem ütközik-e jogszabályba, megvizsgálják, és ha igen, megteszik a szükséges lépéseket. Szerinte a következő országgyűlésben a képviselőknek vissza kellene térni a nyugodt viselkedés keretei közé. Kitért arra is, hogy az új házszabályt nem véletlenül alkották meg úgy, hogy bármilyen nyomás alatt is van a kormány, törvényhozás, ne olyan tempóban fogadjanak el törvényeket, mint az elmúlt négy évben sokszor tették. Jogosak azok az ellenzéki felvetések, hogy jóval kevesebb idő volt mérlegelni, mint korábban - állapította meg. Megjegyezve ugyanakkor, hogy a kritikák egy része álságos. Példaként említette, hogy az ellenzék egy része nem vett részt az alaptörvény vitájában. Hozzátette, az új szabályban már benne vannak a "lassítók". Fontos változtatás, hogy nem lesz plenáris részletes vita, ami várakozásai szerint a törvényhozás minőségét, a parlament komolyságát javítani fogja. Az élet ugyanakkor hozhat még meglepetéseket, és meg kell hagyni a kormánynak, hogy gyorsan operatív módon tudjon reagálni. Rendkívüli, gyors törvényhozásra a jövőben is lesz lehetőség - mutatott rá. Azt, hogy mi számít sürgős esetnek, a mindenkori kormányra kell bízni - jelentette ki a házelnök. Azt mondta, az első időszakban dől el, hol és mit érdemes változtatni a házszabályon, ha esetleg nem válik be valami. Ha "ne adj Isten ellenzékbe kerülnének", partnerek lesznek a változtatásban, és reméli az együttműködést e téren a másik oldaltól is. Ugyanakkor szerinte "ez egy jól sikerült" szabályzat.

Kövér László

szimpatizál azzal az ötlettel, hogy háromhetenként ülésezzen az Országgyűlés. A házszabály ennek lehetőségét nyitva hagyja, a következő házbizottság majd megvitatja milyen ülésrendben dolgozzanak - jelezte. Az elnök bízik benne, hogy egy új összetételű, kicsit lehiggadt Országgyűlésben lehet majd kompromisszumot találni. A képviselői üléshelyek elosztása az alakuló ülés előtti megállapodás része, a szószólók és nemzetiségi képviselők esetében is így lesz. A különleges státuszukat ugyanakkor tükröztetni kell - jelezte. Arra a felvetésre, hogy a Fidesz hivatalos kampánya mivel indul, azt mondta: Orbán Viktor évértékelőt tart vasárnap, ha szimbolikus eseményhez akarják kötni, ehhez lehet leginkább. Arról, hogy a rezsicsökkentés megvédése marad-e a kampány középpontjában vagy színesítik azt, elmondta: ez nagyon súlyos téma, egy szimbolikus erejű lépéssorozat, de nem gondolja, hogy bármely területről le kellene vonulniuk és csak erre koncentrálni. A felvetésre, hogy új témára készülnek-e, amiben esetleg védekezni kell, azt mondta: erre soha nem lehet felkészülni. Az eddigiek alapján az látszik, hogy az ellenzéknek nagyon szegényes a tématára - vélekedett a házelnök, aki szerint a paksi megállapodás napirendre vétele az ellenzék gyengeségének beismerése. Amíg erről akarnak népszavazást tartani április 6-án, addig ő nyugodt, védhető a kormány pozíciója - mondta.

Kövér László

szerint Simon Gábor volt MSZP-elnökhelyettes ügye önálló életet él, ez egy precedens nélküli ügy, amire mindenki odafigyel. Hozzátette, ez még egy darabig napirenden lesz, de ez nem a Fidesz problémája. Arra a kérdésre, hogy ha a Fideszben fordulna elő hasonló, van-e elképzelésük, azt mondta: ilyenre nem szabad forgatókönyvet gyártani, abból kell kiindulni, hogy mindenki becsületesen bevallja a vagyonát. Simon Gábor ügyéből pedig nem szabad semmilyen következtetést levonniuk azoknak a választóknak, akik a Fidesz győzelmében hisznek, ez nem kegyelemdöfés - tette hozzá. Dolgozni kell, és ha a munkát elvégzik, megszerezhetik a következő négy évre mandátumot - hangsúlyozta a házelnök, aki reális esélyt lát a folytatásra. Az egyes területek átalakításáról azt mondta: az igazságszolgáltatás megreformálásába beletörött a bicskájuk, bár annyi eredmény volt, hogy felhívta a figyelmet arra, hogy e területen sincs rendben minden. Az elszámoltatást szintén nem sorolta a sikerek közé. Arról, hogy mely területen készülnek fel nehéz munkára, ha folytathatják a kormányzást, azt mondta: a nagy rendszereket nagyvonalakban átalakították, de sem az oktatásban, sem az egészségügyben nincs még rend. Az államigazgatás reformja szintén az elején tart - jelezte.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.