Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Gazdaság

Költségvetési kötélhúzás: 211 millió forintos kifizetést zárolna Botka László

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pintermlajos.jpg

Megjelent:

penzEgyházi, kulturális és sporttámogatásokat, játszótér- és közterület-fejlesztési kifizetéseket kötne az ingatlanértékesítésekből befolyó bevételekhez az MSZP-s polgármester.

Bár a közgyűlés múlt pénteken elfogadta Szeged 2014-es költségvetését, a büdzsé körül továbbra sem nyugszanak a kedélyek. A helyi politikai társasjátékban ezúttal az MSZP-s polgármester, Botka László lépett egyet.

Mint megírtuk, a közgyűlés Fidesz-KDNP-s és jobbikos képviselőinek szavazataival, 15 igennel ment át Hüvös László (Fidesz-KDNP) humán közszolgáltatási tanácsnok módosítócsomagja, mely a polgármester eredeti előterjesztéséhez képest 586 milliót forintot csoportosított át. Bár az ülés előtti hírek arról szóltak, a csomag ügyében konszenzus lehet a két nagy frakció között (tekintve, hogy a Fidesz-KDNP mérsékelte első, 1,2 milliárd forint átcsoportosítását célzó javaslatát), Botka László a közgyűlés utáni sajtótájékoztatóján cáfolta, hogy megegyezés történt volna a jobboldallal. Sőt, bejelentette, bár aláírja a költségvetési rendeletet, bizonyos, a Fidesz-KDNP által elfogadott sorok, keretek kifizetését fel fogja függeszteni, nem látván biztosítottnak ezen (nem kötelező) feladatok ellátásának forrásoldalát. (Egészen pontosan arra utalt, hogy a jobboldal az ingatlanértékesítésből tervezett 293 millió 620 ezer forintot 211 millió 105 ezer forinttal emelte meg, ami a polgármester szerint nem reális elvárás.)

A SZEGEDma.hu értésülései szerint a közgyűlés tagjai kedden kapták meg a polgármester zárolással kapcsolatos levelét. Botka László ebben azt írja, az államháztartási törvény előírásaira tekintettel és az önkormányzat gazdálkodásának biztonsága érdekében nyolc, egyébként elfogadott költségvetési sor, illetve keret kifizetését 210 millió 615 ezer forint összértékben (ami a költségvetés alig több mint fél /!/ százaléka – a szerk.) függeszti fel addig, míg ingatlanértékesítésből nem teljesül az eredeti, 293 millió 620 ezer forint feletti 211 millió 105 ezer forintos bevétel.

A felfüggesztett költségvetési tételek:

1. Játszótér-felújítási és fejlesztési keret: (23 millió 943 ezer forinton felüli) 35 millió 057 ezer forintos része
2. Közterületek és intézmények, nyilvános közösségi területek rekonstrukciója: (23 millió 386 ezer forinton felüli) 76 millió 614 ezer forintos része
3. Sportdecentrumok fejlesztése: 10 millió forint
4. Településrészi önkormányzati keret: (30 millió forinton felüli) 20 millió 444 ezer forintos része
5. Sportkeret: (50 millió forinton felüli) 25 millió forintos része
6. Kulturális együttműködések: (28 millió 700 ezer forinton felüli) 3 millió 500 ezer forintos része
7. UTC Futsal támogatása: 10 millió forint
8. Egyházi célú támogatási keret: 30 millió forint

Kíváncsian várjuk, mit reagál erre lépésre a Fidesz-KDNP. Forrásaink szerint határozott és kemény válaszra készül a közgyűlés többségét alkotó jobboldali frakció. Erre utalhat Bohács Zsolt frakcióvezető múlt pénteki, a SZEGEDma.hu-nak adott nyilatkozata is, melyben “hazugságnak és csúsztatásnak” nevezte Botka László zárolással kapcsolatos érvelését. Bohács emlékeztetett, a polgármester 2013-ban is folyamatosan azt hangoztatta, hogy szűkös a büdzsé, az utóbbi évek egyik legrosszabb költségvetése született meg, ám mikor az esztendő vége felé hirtelen szükség lett a partfal-rekonstrukció kapcsán egy 375 millió forintos, majd a távhőszolgáltató konszolidációja kapcsán egy 510 millió forintos átcsoportosításra, mindig volt hová nyúlnia…

Arra is felhívta a figyelmet, hogy “a költségvetés stabil lábakon áll, a város közel 30 milliárdos adósságát egy az egyben átvállalta a kormány, így idén felszabadult az az összeg, amit törlesztésekre kellett volna költeni. Ez mintegy 3 milliárd forint. Ebből hozzávetőlegesen 1,5 milliárd forint plusz került az NGSZ kasszájába, a többi pénz a hivatali intézmények sorában osztották szét, mi ezekből a pénzekből vettünk vissza a város úthálózatának, járdáinak, tereinek, intézményeinek a felújítására”.

Hírzóna

892 milliós bírságot kapott az Alza.hu webáruház

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pintermlajos.jpg

Megjelent:

Szerző:

Ez már komoly összeg.

Tovább olvasom

Hírzóna

Nem épül meg az új könyvtár Vásárhelyen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pintermlajos.jpg

Megjelent:

Szerző:

Milliárdokat bukott az önkormányzat.

Tovább olvasom

Hírzóna

Nő a magyar alapanyagok aránya a közétkeztetésben

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pintermlajos.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az élelmiszertermelőket is segítendő.

Tovább olvasom

Aktuál