Kézilabda: rangadót vesztettek a tavaszi nyitányon a vásárhelyi lányok

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Makó-Túrkeve2Bár egy héttel ezelőtt már játszottak három előrehozott mérkőzést, de hivatalosan a hétvégén kezdődött a bajnokság tavaszi idénye a női kézilabda NB II dél-keleti csoportjában. Megyénk csapatai közül a makói lányok hazai pályán magabiztos győzelmet arattak a túrkevei együttes ellen, míg a kistelekiek fordulóbeli ellenfele, a Lajosmizse NKK visszalépett a bajnokságból. Vásárhelyen rögtön rangadót hozott a tavaszi nyitány, amelyen a hazai lányok az utolsó negyedórában már nem bírták tartani a lépést az NB I/B-s Orosházi NKC második gárdájával.

Az NB II dél-keleti csoportjában a téli pihenő időszak is alapos változás hozott, hiszen visszalépett a további küzdelmektől a Lajosmizse NKK. A nyári átigazolási időszakban alaposan megerősített Bács-Kiskun megyei alakulat nagy tervekkel kezdte a bajnokságot, hiszen új csarnok építéséről és bajnoki címről lehetett hallani Lajosmizsén. A csapat azonban az őszi idény után csak a hetedik helyen szerénykedett és ez a gyenge szereplés visszalépést eredményezett. A mizseiek valamennyi őszi eredményét törölte a szövetség – amelynek elsősorban a mizseiektől vereséget szenvedett négy csapat örülhetett – és ez okozott némi átalakulást a táblázaton. A tavaszi idényben így tíz csapatosra csökkent a mezőny és emiatt minden fordulóban két együttes szabadnapos lesz.

A március 15-i ünnepi hétvége miatt – a HLKC- Szeghalmi NKC találkozó kivételével – a csapatok három mérkőzést már lejátszottak az erre a fordulóra kiírtak közül. A kistelekiek ebben a fordulóban szabadnaposak lesznek, míg a makói lányok Kovács Anita és Kozserán Beáta vezérletével fölényes győzelmet arattak a fővárosban, az utolsó helyen álló KSI ellen.

Kézilabda női NB II dél-keleti csoport, 15. fordulóból előrehozott találkozón:

KSI SE – Maros-menti NKSE 20-32 (11-15)
Budapest, 100 néző. Vezette: Ihász B., Szakállas A.
Makó: Dani Sz. – Sárkány Zs. 4, Kovács A. 9(1), Szebehelyi 4(4), Kürti P. 4, Kozserán B. 7, Nagy N. 3. Csere: Cseh (kapus), Práger Zs. 1, Fodor É., Méreg. Edző: Baunok Bernadett.
Kiállítások: 8, ill. 6 perc.
Hétméteresek: 3/2, ill. 6/5.
Baunok Bernadett: “Helyenként kifejezetten jó játékkal tudtuk megörvendeztetni a bennünket elkísérő szurkolóinkat. Örülök, hogy junior korú játékosaink ismét bebizonyították, lehet rájuk számítani.”
Juniorok: KSI SE – Maros-menti NKSE 28-19 (11-7)
A 15. fordulóból előrehozott másik két mérkőzésen: Békéscsabai ENKSE II. – Csorvási SK 27-16, Szarvasi NKK – Túrkevei VSE 25-24.

A tavaszi idény nyitányán a kistelekiek a mizseieket fogadták volna, de ez a vendégek visszalépése miatt elmaradt. A makói lányok már az első félidőben érvényesítették a papírformát, magabiztosan győzték le az utolsó előtti helyen álló túrkeveieket és ezzel a két sikerrel a harmadik helyre léptek előre a táblázaton.

Vásárhelyen játszották a forduló rangadóját, amelyen az őszi idényt a második helyen záró hazaiak a harmadik helyezett orosháziakat fogadták. A hazaiaknál hiányzott a két legrutinosabb játékos, a kapus Tóth Orsolya betegsége miatt volt távol, míg Gaál Adrienn játékos-edző gerincsérv műtéte után várhatóan csak a tavaszi idény hajrájára lesz bevethető. Ott volt viszont a hazaiak keretében az Orosháza junior csapatától visszatért Hegyi Vivien és a Kalocsáról igazolt, Szegeden tanuló Mészáros Veronika, míg az SZKKSE-ben is szereplő Manga Fruzsina játékára kettős igazolással továbbra is számíthatnak a vásárhelyiek. Az őszi idényben a HLKC nyerni tudott a két csapat orosházi összecsapásán, így a vendégeken érződött a visszavágás vágya, keretükben öt olyan játékos is szerepelt, akik az NB I/B-s felnőtt csapatban is játszottak már. Villámrajtot vettek a vendégek (4.perc: 1-3), de a hazaiak – annak ellenére, hogy érezhetően tartottak a vendégek hatalmas termetű kapusától – felvették a ritmust, előbb Mészáros góljával egyenlítettek, majd Sajtos Dzsenifer találatával a vezetést is átvették (8. perc: 4-3), sőt Németh Zsófia két értékesített büntetőjével és Kothencz Vivien remek védéseinek következtében kétgólosra nőtt az előnyük (17. perc: 7-5). A folytatásban Kecskeméti gólerős játékával fordítottak a vendégek (27. perc: 10-8), majd 10-10 után Zvolenszky találatával egygólos orosházi előnnyel vonultak pihenőre a csapatok.

Jól kezdték a második játékrészt a vásárhelyiek, akik előbb Németh góljával egyenlítettek, majd Tószegi találatával újra vezettek (32. perc: 12-11). A következő öt percben felváltva estek a gólok, a 37. percben még a HLKC vezetett 14-13-ra. Két perc alatt azonban három indítás gólt lőttek a vendégek és egyre inkább kezdtek elhúzni (46. perc: 16-19). Az utolsó negyedóra már egyértelműen az ezen a szinten remek alapképzettséggel rendelkező, rendkívül dinamikus játékot produkáló, egységes csapatjátékot nyújtó orosházi fiataloké volt. A hazai időkérések sem segítettek, a vendégek előnye elsősorban a remekül játszó Kránitz Gréta és Gregus Fanni góljaival percről-percre nőtt (51. perc: 18-23, 59. perc: 20-27) és végül teljesen megérdemelten nyerték a találkozót.

A lefújást követően a hazaiak legjobbja, Németh Zsófia adott gyors értékelést a találkozóról: “Úgy érzem, hogy a védekezésünk ezen a napon nem volt az igazi, sajnos nem tudtuk pótolni Gaál Beni biztonságot nyújtó védőmunkáját. Emellett támadásban egy-két embernek lényegesen többet kellett volna tennie a sikerért. Az Orosháza nagyon jó csapat, ellenünk ráadásul többen pályára léptek az NB I/B-s csapatban is rendszeresen játszók közül. Erősek, voltak, nagyon hajtottak és “szétvertek” bennünket.”

Kézilabda női NB II dél-keleti csoport, 12. forduló:

Maros-menti NKSE – Túrkevei VSE-Lechler 25-19 (14-9)
Makó, 100 néző. Vezette: Sándor Gy., Szabó B.
Makó: Dani Sz. – Sárkány Zs. 3, Kovács A. 7(4), Szebehelyi 1, Kürti P. 2, Kozserán B. 5, Nagy N. 3. Csere: Kozserán K., Cseh (kapusok), Práger Zs., Fodor É. 3, Méreg N.1, Matyi. Edző: Baunok Bernadett.
Baunok Bernadett: “Küzdelmes mérkőzésen határozott védekezésünknek és jó kapusteljesítménynek köszönhetően, a játékot végig irányítva szereztük meg a győzelmet.”
Juniorok: Maros-menti NKSE – Túrkevei VSE-Lechler 24-18 (13-9)

Hódmezővásárhelyi LKC – Orosházi NKSE II. 20-28 (10-11)
Hódmezővásárhely, 200 néző. Vezette: Hovány I., Ubornyák Z.
HLKC: Kothencz V. – Manga 1, Németh Zs. 9(4), Török B. 1, Mészáros V. 2, Tószegi 4, Sajtos 1. Csere: Balogh V. (kapus), Hegyi D., Becsei M. 1, Hegyi V. 1, Szabó P. Edző: Gaál Adrienn.
Orosháza: Szentesi-Kovács R. – Kónya K. 2, Zvolenszky 4, Balogh V. 3, Bene V. 1, Szöllősi D., Kránitz 7(1). Csere: Ádász (kapus), Kecskeméti 3, Gregus 6(3), Tóth B., Vuletic 2, Kocsis K., Szöllősi S., Molnár I., Horváth D. Edző: Mikus István.
Kiállítások: 10, ill. 6 perc.
Hétméteresek: 6/4, ill. 4/4.
Gaál Adrienn:“Ebből a találkozóból mi csináltunk rangadót azzal, hogy ősszel nyerni tudtunk Orosházán. Most érezhető volt hogy a vendégek nagyon szeretnének visszavágni és ez látszott a megerősített keretükből is. Ezen a napon mind fizikálisan, mind mentálisan felülmúlt bennünket az Orosháza. Nagyon sok mindenen változtatnunk kell, mert ez így nem mehet tovább …”

A 12. forduló további eredményei közül kiemelkedik, hogy a listavezető szarvasiak – akik az előrehozott találkozójukon is csak egyetlen góllal tudták legyőzni a túrkeveieket – súlyos vereséget szenvedtek Békéscsabán, míg az alsóházi összecsapást a szeghalmiak nyerték: Békéscsabai ENKSE II. – Szarvasi NKK 30-15, Szeghalmi NKC – KSI SE 23-19.

A bajnokság állása:

1. Szarvasi NKK 11 8 2 1 326-262 18
2. Maros-menti NKSE 11 8 0 3 300- 263 16
3. Orosházi NKC II. 10 7 1 2 337-275 15
4. Hódmezővásárhelyi LKC 10 6 2 6 276-238 14
5. Békéscsabai ENKSE II. 11 7 0 4 299-283 14
6. Csorvási SK 10 5 1 4 246-243 11
7. Szeghalmi NKC 10 3 1 6 276-313 7
8. Kisteleki KK 9 2 1 6 210-245 5
9. Túrkevei VSE 11 1 1 9 256-276 3
10. KSI SE 11 0 1 10 242-370 1

A 13. forduló párosítása: Kisteleki KK – Maros-menti NKSE (03.01 szombat 15.00), Csorvási SK – Hódmezővásárhelyi LKC (03.01 szombat 15.00), KSI SE – Békéscsabai ENKSE II., Orosházi NKC II. – Szeghalmi NKC. Szabadnapos: Szarvasi NKK és a Túrkevei VSE.

Előző sztori

Elmarad a jobbikos kerekasztalvita, jön helyette Farkas Gergely

Következő sztori

Február 27-től teljes útlezárás a rakparton

Legutóbbi hasonló cikkek