Közélet

Hétfőn megkezdik a választási értesítők kézbesítését

Hétfőn megkezdik a választási értesítők kézbesítését

2014. február 9., vasárnap
Hétfőn megkezdik a választási értesítők kézbesítését

Hétfőn kezdik kézbesíteni az érintett több mint nyolcmillió választópolgárnak az áprilisi országgyűlési választásról szóló értesítőt.

A Nemzeti Választási Iroda névre szóló küldeményében az országgyűlési választás kitűzéséről, és arról tájékoztatja a választópolgárokat, hogy szerepelnek a névjegyzékben. Az értesítők nyomtatása a február 7-i névjegyzéki állapotnak megfelelően pénteken kezdődött meg, azok kiküldésével az iroda a Magyar Postát bízta meg. A 8,1 millió választópolgárnak legkésőbb február 17-éig postázzák az értesítőt a lakcímükre arról, hogy szerepelnek a névjegyzékben. Ha valaki ezt nem kapja meg, akkor a jegyzőnél (a helyi választási iroda vezetőjénél) jelezheti, aki ekkor új értesítőt állít ki. Az értesítő a választópolgár személyes adatai közül csak az érintett nevét, születési nevét, születési idejét és a lakcímét tartalmazza. A korábbi évektől eltérően az értesítő nem tartalmazza a választópolgár személyi azonosítóját, a visszaélések elkerülése érdekében. Azok esetében, akik az országgyűlési képviselők választásán nemzetiségi választópolgárként szerepelnek a névjegyzékben, fel kell tüntetni az értesítőn azt is, melyik nemzetiség listáján szavazhatnak. Az értesítő tartalmazza továbbá a szavazás helyét, idejét, és azt, hogy a választópolgár melyik választókerületben, településen gyakorolhatja választójogát. Ennek azért van most jelentősége, mert átalakították a választókerületi határokat, így sokan nem a "megszokott" választókerület jelöltjeire szavazhatnak. Emellett a 2010-es voksoláshoz képest (amikor csaknem 11 ezer szavazókör állt a választók rendelkezésére) az idén már csak 10 382 szavazókör lesz, vagyis sokan lesznek olyanok, akiknek nem a megszokott szavazókörükben kell voksolniuk. A korábbi választások alkalmával az értesítővel együtt postázták az ajánlószelvényeket is, ám a választási eljárásról szóló, tavaly elfogadott törvény megváltoztatta az ajánlások rendszerét és ajánlószelvény helyett immár ajánlóíveken kell a jelölteknek az induláshoz szükséges támogató aláírásokat összegyűjteniük. Azoknak, akik még nem nagykorúak, de az április 6-ai választásig betöltik 18. életévüket, ugyancsak most kell megkapniuk az értesítőt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.