Gazdaság

Hétezer embernek ad munkát a paksi bővítés

Hétezer embernek ad munkát a paksi bővítés

2014. február 13., csütörtök
Hétezer embernek ad munkát a paksi bővítés

A paksi erőmű bővítésének építőipari kivitelezésében 4500, a szolgáltatói szektorral együtt mintegy hétezer ember munkájára lesz szükség a beruházás kezdetétől tíz éven át - mondta a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az MTI-nek.

Fischer Sándor

hozzátette: azt szeretnék, ha a tízmilliárd eurós beruházás folyamán mind az építőipari munkákban, mind a kereskedelemben, vendéglátásban, egészségügyi, kulturális szolgáltatások területén minél nagyobb arányt érjenek el a Tolna megyei vállalkozások. A paksi erőmű bővítéséről január 14-én kötött magyar-orosz megállapodás szerint két, legalább 1000 megawattos erőművi blokk épül Pakson 2030-ig; az egyezmény lehetővé teszi, hogy a magyar beszállítói arány negyven százalékos legyen. A kamarai elnök elmondta, hogy a február elején a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern magyarországi képviselője Szekszárdon tájékoztatta a Tolna megyei vállalkozásokat a beruházásban való részvétel lehetőségeiről. A kamarai elnök azt mondta, az oroszok elsősorban építőipari, kiemelkedően pedig a betonacél-szerkezetek gyártóinak jelentkezését várják. Tájékoztatása szerint a Roszatom magyar leányvállalata, a Rusatom Overseas Zrt. eddig három Tolna megyei, kkv-nak minősülő céget regisztrált, a vállalkozásoknak ezután kell átesniük a minősítésen. "Örülnék, ha az építőipari munkáknak hazai negyven százalékos arányából tíz százalékot Tolna megyei cégek tudnának lekötni" - fogalmazott. Fischer Sándor ugyanakkor úgy vélte, a hazai cégeknek nem lesz könnyű kihasználniuk a 40 százalékos beszállítói arány lehetőségét. A cégeknek meg kell felelniük nemzetbiztonsági szempontoknak, megfelelő kapacitással és a szakmájukat kiválóan értő dolgozókkal kell rendelkezniük. "A szakképzett építőipari munkaerő legjobbjai ma külföldön dolgoznak" - jegyezte meg, hozzáfűzve, hogy az építőmunkásokat visszahozni csak magas bérekkel lehet. Nagy számban lesz szükség hegesztőkre, acélszerkezet-gyártókra és betonszerkezeteket előkészítő szakemberekre - mondta. A kamara elnöke kitért arra, hogy Tolna megye 2011-ben a beruházások nagysága szerint nyolcadik volt a megyék sorában, az atomerőmű bővítésével ismét az élbolyba kerülhet. Ismertetése szerint 2012-ben Tolnában több mint tíz százalékkal nőtt az ipari termelés, és a bővülés a feldolgozóiparnak és az energiaiparnak köszönhetően 2013-ban is folytatódott. A KSH adatai szerint Tolna megyében a beruházások értéke 2013 első félévében 20,9 milliárd forint volt, 13 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A 180,7 milliárd forintos ipari bruttó termelési érték 9,4 százalékkal nőtt 2012 első félévéhez képest, az építőipari termelés ugyanakkor azonos szinten maradt, miközben országosan az első félévben 5,4 százalékos, a teljes évben pedig 9,6 százalékos volt az ágazat növekedése.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.