Egyetem

Hazai intézményeket előzött meg az SZTE a brit QS-listán + FOTÓK

Hazai intézményeket előzött meg az SZTE a brit QS-listán + FOTÓK

2014. február 26., szerda
Hazai intézményeket előzött meg az SZTE a brit QS-listán + FOTÓK
SZS20140226_qs_ranking_szte_002

A brit QS felsőoktatási intézményeket rangsorba állító nemzetközi listán ismét az élvonalban végzett az SZTE. A ma hajnalban nyilvánosságra hozott tudományági összehasonlítás szerint a 101-150. helyre sorolták be a Szegedi Tudományegyetemet a modern filológiai területen.

A Tisza-parti egyetem ebben a kategóriában minden más hazai intézményt maga mögé kutasított, de további 12 tudományágban is felkerült a szűk 700-as elitlistára. A 200 pont fölötti kategóriában kaptak helyett az SZTE-ről többek között a kémia, a gyógyszerész-, az orvos- és a biológiai tudományok, a matematika, mező- és erdőgazdálkodás, a fizika és a csillagászat, valamint a földtudományok is. "A modern filológia területébe nem tartozik bele az angol és a nyelvészet sem. Ezeket külön kategóriába sorolják a felmérésen. Ez olyan eredmény, amire büszke lehet a Szegedi Tudományegyetem" - mondta a friss statisztikák ismertetésére tartott sajtótájékoztatón

Pál József

, az egyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese. "Egy ilyen lista önmagában jelzésértékű, ha összevetjük a korábbiakkal, akkor az már tendencia" - fűzte hozzá

Csernus Sándor

, a Bölcsészettudományi Kar dékánja. Állította, habár az elmúlt hat év alatt a bölcsészképzések terén csökkenésnek indult a hallgatói létszám - köszönhetően többek között a finanszírozási változásoknak -, a szegedi bölcsészkaron lassú, következetes, de stabil építkezés folyik. Ezt azzal támasztotta alá, hogy egyre több professzori előrelépés történik a fakultás falai között. A sok kis siker pedig hozzájárul ahhoz, hogy a Szegedi Tudományegyetem rangos helyezéseket érjen el az ilyen és ehhez hasonló listákon. A QS a világ közel háromezer egyetemét vizsgálja, s a legszínvonalasabb 700 felsőoktatási intézményét rangsorolja. Az összehasonlítás alapja egy online felmérés, amelynek révén a világ több tízezer neves oktatója, kutatója mondhat véleményt az általa művelt tudományterületen az egyetemekről úgy, hogy az élbolyba tartozóként hazájából 10, országa határain túlról 30 intézményt jelöl meg. Ezt a szempontrendszert a QS kiegészíti a szakokon végzők leendő munkaadóinak véleményével, továbbá a kutatókat minősítő publikációs teljesítménnyel. E szempontokat azonban – az adott tudományterület jellemzőihez illeszkedve – eltérő súllyal veszik figyelembe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.