Gyújtogatás lézerrel és mókás kísérletek a Fizika Napján + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

fizika_napja_mj 27Az agykutatás optika módszerei, izgalmas kísérletek és lézeres bemutatók – többek között ezzel várta az érdeklődőket a Fizika Napja, ahol az is kiderült, miként lehet a tetoválásokat eltüntetni.

„Gyújtogassunk CO2 lézerrel” – invitálták az érdeklődőket a Fizika Napján a fizikus tanszékcsoport Dóm téri épületének alagsorába. „Azt szeretnénk bemutatni, hogy kicsit komolytalanabbul is lehet a fizikával foglalkozni. Bizonyos témákat, amelyek az iskolapadban ülve kicsit nehezen érthetőek, itt látványos és érthető módon ismertetjük meg a gyerekekkel, s így fel tudjuk kelteni az érdeklődésüket a fizika iránt” – fogalmazott Hopp Béla tanszékvezető. Gyorsan hozzátette, természetesen kontrolállt gyújtogatásról van szó. Elsősorban azt bizonyították be idén is, hogy a lézer nem csak anyagmegmunkálásra, hanem például orvosi beavatkozásokra is alkalmas vagy éppen gravírozásra is. „A lézer veszélyességével sokan nincsenek tisztában, például a boltokban kapható lézeres mutatópálcák veszélyeit sem ismerik, és az orvosi felhasználása sem közismert” – tette hozzá az MTA doktora, az optikai és kvantummechanikai tanszékvezető docense. Azt is megtudhattuk, miként lehet lézerrel eltávolítani a tetoválásokat, és a véráramlást is mérni lehetett lézerrel. Ez utóbbi az orvostudomány számára is hasznos, hiszen idejekorán felismerhetőek bizonyos eltérések, melyekből különböző betegségekre lehet következetni.

Szaszkó-Bogár Viktor egy különleges és látványos szimulációt mutatott, amivel azt lehetett megnézni, miként is viselkedik egy elektron egy bizonyos struktúrában. A predoktori ösztöndíjas hallgató hozzátette, ez az anyagtudományokban hasznosítható, hiszen vannak olyan dolgok és folyamatok, amelyeket nem lehet kísérletekkel nyomon követni.

fizika_napja_mj 05

Természetesen előadásokkal is várták az érdeklődőket, a délelőtt folyamán a nagy földi áramlási rendszerek és az optikai módszerekkel zajló agykutatás rejtelmeibe vezették be a hallgatóságot, a szervezetünket érő elektromágneses sugárzások hatásairól is szó esett, akárcsak az ELI-ről. Szalai Tamás közkapcsolati felelős elmondta, kimondott célközönségük a középiskolások, akik pályaválasztás előtt állnak, nekik szeretnének minél többet megmutatni a fizika világából. „Örömmel tapasztaljuk, hogy a Fizika Napja igazi családi rendezvénnyé nőtte ki magát, külön készülünk mindig családosokra, rájuk ezúttal is mókás kísérletek vártak” – tette hozzá SZTE TTIK Fizikus Tanszékcsoport közkapcsolati felelőse.

Nem-newtoni folyadékkal is voltak kísérletek, a kukoricakeményítőből és vízből álló elegy például szilárd, amíg a kezükben gyúrjuk, de amint abbahagyjuk, ismét cseppfolyóssá válik. Egy másik laborban lézeres kísérleteket tekinthettek meg a látogatók, de a Dóm téri épületben a csillagászat rejtelmes világának érdekességei is feltárultak.

no images were found

Előző sztori

Vélemény: A sátáni törvényszék

Következő sztori

Ha legközelebb a szegedi színházban jár, csodálja meg a mennyezetet! + VIDEÓ