/

Gyertyás körmenettel ünnepeltek Móravárosban + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

gyertyaszenteles_kormenet13_gsJézus bemutatását ünnepli a katolikus egyház február másodikán, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján. A móravárosi Szent Kereszt plébánián a hagyományokhoz híven gyertyás körmenetet tartottak.

„Negyven napja az úr születésének örömünnepét ültük, és ma van az a boldog nap, amikor arra emlékezünk, hogy Jézust Szűz Mária és Szent József bemutatta a templomban. Ő ezáltal látszólag csupán az ószövetségi törvényt teljesítette, voltaképpen azonban élő népével találkozott. Azok a jámbor öregek, akik a szentlélek késztetésére a templomba mentek, és ott a szentlélektől megvilágosítva felismerték az urat, örvendező lélekkel tettek tanúságot róla. Hozzájuk hasonlóan minket is a szentlélek gyűjtött egybe” – fogalmazott Fazakas Attila a szentmisén, amelyet a Rózsafüzér Társulat tagjaiért ajánlott fel. A megbízott lelkipásztor, klinikai lelkész megszentelte a szentmise elején a gyertyákat, majd körmentet tartottak, a hívek megkerülték a templomot.

A Kivonulás könyve írja elő az elsőszülött bemutatását és megváltását a templomban, és már a negyedik század óta ünneplik, hogy Jézust bemutatták Jeruzsálemben a születését követő negyvenedik napon, és elsőszülött fiúként Istennek szentelték. Az ókori Rómában tavaszkezdő nap is volt, fáklyás engesztelő körmenetet tartottak, ebből alakult ki a gyertyás körmenet hagyománya. A katolikus egyház Jézus és Mária megszentelődését ünnepli február másodikán, illetve mindazokat, akik Jézus követésére vállalkoznak.

no images were found

Előző sztori

Hétfői programajánló: Filmklub a Somogyiban és salsa

Következő sztori

NFL: iskolázott a Seahawks a Super Bowlon