Közélet

Gasztronómiai Nap a Marson - középpontban a helyi termékek + FOTÓK

Gasztronómiai Nap a Marson - középpontban a helyi termékek + FOTÓK

2014. február 15., szombat
Gasztronómiai Nap a Marson - középpontban a helyi termékek + FOTÓK
tanyasi_termekek_mars_ter03_gs

Juhtúrós krumplipapucsot, hagyományos parasztreggelit is kínáltak a Mars téren a nagycsarnokban, ahol a tanyasi termékek piacának egy éves születésnapját ünnepelték.

Egy éve indult a Mars téren a

tanyasi termékek piaca

, a legtöbben csütörtökön, pénteken és szombaton kínálják háztáji termékeiket a nagycsarnok Cserzy Mihály utca felőli oldalán. A tanyasi termékek Gasztronómiai Napján alföldi toros káposzta, parasztreggeli és juhtúrós krumplipapucs is várta a lakosokat. „Gyerekkoromban ettem utoljára köleses hurkát, nagyon ízlett” – fogalmazott

Tóthné Margit

, aki elhatározta, otthon is fog hasonlót készíteni. Nagy sikeres volt a túrófánknak is, melyhez termelők lekvárjait kínálták.

Veres János

elmondta, a finomságok közül a sertéshálóban sütött köleses tüdős hurka az egyik legkülönlegesebb receptje. „A hagyományos hurkához hasonlóan készül, azzal a különbséggel, hogy a vöröshagymát is pirítunk fokhagymával, törökborssal és majorannával, míg a kölest az abáló lében főzzük közel 10 percig” – részletezte a receptet.

A legfontosabb a vevő és termelő közötti bizalom

Szőregről hoznak sajtokat

Dovalovszki Zoltánék

a piacra, most a legnépszerűbb a parenyicájuk, de füstölt sajtjaikat is keresik. Egy savanykás lágysajtot is kínálnak, mely provance-i fűszerkeverékben van meghempergetve. Kisebb mennyiségeket csomagolnak ki, hiszen a piacon darabolni nem lehet a terméket, de kérés esetén egész sajtokat is hoznak vevőiknek. Mellettük

Böröcz István

kínálja mézeit, majd a Csúri-féle fűszerpaprika őrleményeket láthatjuk az asztalon. Továbbhaladva bodzából készült finomságok, másutt lekvárok és sajtok sorakoznak, amott szalámik és kolbászok. Az ásotthalmi

Somodi Sándor

boraiból is válogathatunk a tanyasi termékek piacán, mely a termelők tapasztalatai szerint immár bejáratott, sikeres kezdeményezés.

„Visszajáró törzsvásárlói vannak a termelőknek, és egyre többen keresik a termékeiket. A Szent István téri piacon még fejlesztenünk kell, de ahogy javul az idő, sokkal több eladóra és így vásárlóra számítunk ott is” – fogalmazott Erdei Péter, a Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezetője. A tanyasi termékek piacának egyéves születésnapját látványkonyhás bemutatóval és kóstolóval ünnepelték a nagycsarnokban.

További támogatják a termelők piacra jutását

Kispál Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád megyei elnökétől megtudtuk, hatósági engedélyekkel rendelkezik a termelők mindegyike, így a kerttől az asztalig követhető elkészítés módja is. „Ha a vásárló megkóstolja a tanyasi termékeket, a régi hagyományos ízeket, rájön arra, hogy milyen értékek vannak körülöttünk. Kialakul egy bizalom az eladós és a vásárló között, aki pontosan tudhatja, hogy ezekben a termékekben nincsenek adalékok, hanem igazi alapanyagokból készülnek” – részletezte. A kamara tavaly 6 millió forintot nyert piacfejlesztésre, idén pedig 14 millió forintot. Tíz darab faházat is vásároltak, így vásárokban és ünnepségeken is kínálni tudják a tanyasi termelők portékáit. „Itt Szegeden 86 kártyát adtunk ki termelőknek, de ez folyamatosan bővül. Azt tapasztaljuk, egyre nagyobb keletje van a hazai kézműves termékeknek” – fogalmazott Kispál Ferenc. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád megyei elnöke portálunknak elmondta, a Mars téri nagycsarnokon kívül a Szent István téri piacon is találkozhatnak a vásárlók a tanyasi termékekkel, de nyílt Ruzsán is ilyen piac, melyet az önkormányzat nyitott. Az elmúlt három esztendőben 5,8 milliárd forintot szánt a kormány a tanyatámogatásra, melyből Csongrád 630 millió forinttal részesült – tájékoztatott B. Nagy László kormánymegbízott. A fideszes politikus hozzátette, ebből nemcsak piacokat fejlesztettek, hanem utak rekonstrukciójára lehetett pályázni, a tanyagondnoki hálózat fejlesztésére is. „Tudni kell, hogy Magyarországon a tanyasi életforma a nemzeti örökség részét képezi, hosszú távon is fenn kell tartani, így várhatóan a jövőben is lesznek kormányzati források a tanyasi gazdálkodások fejlesztésére. Nemzetpolitikai érdek, hogy ne ürüljenek ki a tanyák” – szögezte le B. Nagy László. Csongrád megyében mintegy kétszáz gazdálkodót támogattak, köztük kistérségi társulásokat és önkormányzatokat is, ez utóbbiak a forrásokból például grédereket is beszereztek a dűlőutak rendbetételéhez. Ezen felül a piacra jutást is támogatták, melyre jó példa a Mars téri nagycsarnok tanyasi termékek piaca. B. Nagy László maga is rendszeresen megfordul piacokon, portálunk kérdésére elmondta, szereti a hangulatát, a nyüzsgését, és nem utolsó sorban a helyi termelők portékáit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.