Írjon nekünk
Itt kell lenned, hogy elhidd
Itt kell lenned, hogy elhidd
Itt kell lenned, hogy elhidd
Itt kell lenned, hogy elhidd
Itt kell lenned, hogy elhidd
Itt kell lenned, hogy elhidd
Itt kell lenned, hogy elhidd
Itt kell lenned, hogy elhidd

Rúzs

Gasztronómiai Nap a Marson – középpontban a helyi termékek + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

tanyasi_termekek_mars_ter03_gsJuhtúrós krumplipapucsot, hagyományos parasztreggelit is kínáltak a Mars téren a nagycsarnokban, ahol a tanyasi termékek piacának egy éves születésnapját ünnepelték.

Egy éve indult a Mars téren a tanyasi termékek piaca, a legtöbben csütörtökön, pénteken és szombaton kínálják háztáji termékeiket a nagycsarnok Cserzy Mihály utca felőli oldalán. A tanyasi termékek Gasztronómiai Napján alföldi toros káposzta, parasztreggeli és juhtúrós krumplipapucs is várta a lakosokat. „Gyerekkoromban ettem utoljára köleses hurkát, nagyon ízlett” – fogalmazott Tóthné Margit, aki elhatározta, otthon is fog hasonlót készíteni. Nagy sikeres volt a túrófánknak is, melyhez termelők lekvárjait kínálták. Veres János elmondta, a finomságok közül a sertéshálóban sütött köleses tüdős hurka az egyik legkülönlegesebb receptje. „A hagyományos hurkához hasonlóan készül, azzal a különbséggel, hogy a vöröshagymát is pirítunk fokhagymával, törökborssal és majorannával, míg a kölest az abáló lében főzzük közel 10 percig” – részletezte a receptet.

A legfontosabb a vevő és termelő közötti bizalom

Szőregről hoznak sajtokat Dovalovszki Zoltánék a piacra, most a legnépszerűbb a parenyicájuk, de füstölt sajtjaikat is keresik. Egy savanykás lágysajtot is kínálnak, mely provance-i fűszerkeverékben van meghempergetve. Kisebb mennyiségeket csomagolnak ki, hiszen a piacon darabolni nem lehet a terméket, de kérés esetén egész sajtokat is hoznak vevőiknek. Mellettük Böröcz István kínálja mézeit, majd a Csúri-féle fűszerpaprika őrleményeket láthatjuk az asztalon. Továbbhaladva bodzából készült finomságok, másutt lekvárok és sajtok sorakoznak, amott szalámik és kolbászok. Az ásotthalmi Somodi Sándor boraiból is válogathatunk a tanyasi termékek piacán, mely a termelők tapasztalatai szerint immár bejáratott, sikeres kezdeményezés.

„Visszajáró törzsvásárlói vannak a termelőknek, és egyre többen keresik a termékeiket. A Szent István téri piacon még fejlesztenünk kell, de ahogy javul az idő, sokkal több eladóra és így vásárlóra számítunk ott is” – fogalmazott Erdei Péter, a Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezetője. A tanyasi termékek piacának egyéves születésnapját látványkonyhás bemutatóval és kóstolóval ünnepelték a nagycsarnokban.

További támogatják a termelők piacra jutását

Kispál Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád megyei elnökétől megtudtuk, hatósági engedélyekkel rendelkezik a termelők mindegyike, így a kerttől az asztalig követhető elkészítés módja is. „Ha a vásárló megkóstolja a tanyasi termékeket, a régi hagyományos ízeket, rájön arra, hogy milyen értékek vannak körülöttünk. Kialakul egy bizalom az eladós és a vásárló között, aki pontosan tudhatja, hogy ezekben a termékekben nincsenek adalékok, hanem igazi alapanyagokból készülnek” – részletezte. A kamara tavaly 6 millió forintot nyert piacfejlesztésre, idén pedig 14 millió forintot. Tíz darab faházat is vásároltak, így vásárokban és ünnepségeken is kínálni tudják a tanyasi termelők portékáit. „Itt Szegeden 86 kártyát adtunk ki termelőknek, de ez folyamatosan bővül. Azt tapasztaljuk, egyre nagyobb keletje van a hazai kézműves termékeknek” – fogalmazott Kispál Ferenc. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád megyei elnöke portálunknak elmondta, a Mars téri nagycsarnokon kívül a Szent István téri piacon is találkozhatnak a vásárlók a tanyasi termékekkel, de nyílt Ruzsán is ilyen piac, melyet az önkormányzat nyitott.

Az elmúlt három esztendőben 5,8 milliárd forintot szánt a kormány a tanyatámogatásra, melyből Csongrád 630 millió forinttal részesült – tájékoztatott B. Nagy László kormánymegbízott. A fideszes politikus hozzátette, ebből nemcsak piacokat fejlesztettek, hanem utak rekonstrukciójára lehetett pályázni, a tanyagondnoki hálózat fejlesztésére is. „Tudni kell, hogy Magyarországon a tanyasi életforma a nemzeti örökség részét képezi, hosszú távon is fenn kell tartani, így várhatóan a jövőben is lesznek kormányzati források a tanyasi gazdálkodások fejlesztésére. Nemzetpolitikai érdek, hogy ne ürüljenek ki a tanyák” – szögezte le B. Nagy László. Csongrád megyében mintegy kétszáz gazdálkodót támogattak, köztük kistérségi társulásokat és önkormányzatokat is, ez utóbbiak a forrásokból például grédereket is beszereztek a dűlőutak rendbetételéhez. Ezen felül a piacra jutást is támogatták, melyre jó példa a Mars téri nagycsarnok tanyasi termékek piaca. B. Nagy László maga is rendszeresen megfordul piacokon, portálunk kérdésére elmondta, szereti a hangulatát, a nyüzsgését, és nem utolsó sorban a helyi termelők portékáit.

Itt kell lenned, hogy elhidd
Itt kell lenned, hogy elhidd
Itt kell lenned, hogy elhidd
Itt kell lenned, hogy elhidd
Itt kell lenned, hogy elhidd
Itt kell lenned, hogy elhidd
Itt kell lenned, hogy elhidd
Itt kell lenned, hogy elhidd

Kommentek

Rúzs

Fenséges fürjes finomságok + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Vitaminban gazdag, alacsony a koleszterin tartalma és a tyúktojásra allergiások is fogyaszthatják. Az üvegbe zárt fürjes finomságok, az első kóstolásnál leginkább a felejthetetlen „akarok még” érzését váltják ki.

Tovább olvasom

Rúzs

Répás finomságokkal hódítanak a domaszékiek

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Tarolt a répalé és a répalekvár a Csongrád Megyei Értékek Napján. Az ínyenc fogásokat nem csak a kifinomult gasztrokibicek tudják megkreálni. Az egyszerű receptek alapján bárki könnyedén elkészítheti őket.

Tovább olvasom

Egyetem

Uzsonnabarát iskolatáska, soha el nem törő vonalzó + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Másfél hónap múlva kezdődik a tanév. Az üzletekben már javában beszerezhetjük a szükséges kellékeket. Talán meglepő, de az örökké változó divat ezt a területet sem kíméli, így évről évre újabb trendekkel találkozhatunk a polcokon.

Tovább olvasom

Aktuál