Sport

Gálhidi: Megragadott, hogy Szegeden mennyire szeretik a labdarúgást

Gálhidi: Megragadott, hogy Szegeden mennyire szeretik a labdarúgást

2014. február 1., szombat
Gálhidi: Megragadott, hogy Szegeden mennyire szeretik a labdarúgást
galhidi_gyorgy02_gs

Vitos György, a szegedi futball krónikása Gálhidi Györggyel készített interjút, ebben a Szeged 2011 egykori trénere mesél saját jelenéről, terveiről, illetve a szegedi futballt érintő legfontosabb változásokról.

Hosszú idő után készíthettem újra interjút

Gálhidi Györggyel

, aki az elmúlt idényben a Szeged 2011 gárdájával az NB II 7. helyét szerezte meg és az általa irányított együttes szinte valamennyi nagy riválisát (Mezőkövesd, Nyíregyháza, Vasas) remek játékkal legyőzte, igazi közönségcsalogató mérkőzéseken! A "kisvárdai csapás" után viszont neki is távoznia kellett, és azóta már az egyiptomi nyárban dolgozik egy helyi másodosztályú csapatnál. Erről és sok más, Szegedet is érintő érdekességről kérdeztem a napokban - írja

Vitos György

a

szeged2011.eu-n

.

- Tavaly június óta mindent elölről kellett kezdenünk... Fölöttébb érdekelne a véleménye arról, hogy Ön szerint normális dolog-e a fanatikus szegedi szurkolókat 120 kilométeres távolságba elzárni a csapattól, illetve mi lehetne egy ilyen példátlanul furcsa helyzetben az ideális megoldás?!

- A múltkor már jeleztem, hogy teljesen felesleges messziről okoskodni, így nem kívánok véleményt nyilvánítani a klub belső dolgairól... A vezetőség valószínűleg nyomós okok miatt döntött a gyulai pálya mellett, remélhetőleg csak átmeneti állapot, hogy nem Szegeden játsszak a hazai mérkőzéseiket. Úgy tudom, a szurkolók a nehézségek ellenére kitartanak a klub mellett és lelkesen drukkolnak, űzik-hajtják a csapatot, ahogy korábban is.

- A december 20-i városi közgyűlés megszavazta a 3 milliárdos szegedi stadion felépítését! Mi erről a véleménye?

- Nagy örömmel üdvözlöm a vadonatúj szegedi stadion felépítésének jóváhagyását! Igaz, csak fél évet dolgozhattam a Tisza partján, de akkor is megragadott, hogy Szegeden mennyire szeretik a labdarúgást, hogy mennyire megérdemelnének egy remek csapatot! S természetesen jó körülményeket, egy igazi modern stadiont, ahol kényelmesen, otthonosan drukkolhatnak kedvenceiknek! Remek kezdeményezésnek tartom a kormány részéről, hogy hosszú évtizedek után végre komoly pénzeket költ az infrastruktúra fejlesztésére, ugyanis modern stadionok, kiszolgáló létesítmények nélkül nem lehet igazi labdarúgást csinálni.

- Mik a tervei a közeljövőben a szakmát illetően és milyen ajánlatok futottak be Önhöz a "kisvárdai csapást" követően?!

- A jövőt, a közeljövőt illetően nagyon komoly terveim vannak. Igaz, ezek a tervek nem új keletűek. Régóta dédelgetett tervem, hogy lehetőséget kapjak az első osztályban egy olyan csapatnál, amelyik csak a legtitkosabb álmaiban gondol(t) a bajnoki címre... Egy ilyen gárdával bajnokságot nyerni úgy gondolom már "valami". Eddig csupán a kiesés elől menekülő csapatoknál kaptam lehetőséget, volt, hogy sikerült bent maradnunk, volt, hogy nem. A másodosztályban bajnokságot nyert együtteseim sohasem voltak a legerősebbek az osztályban, azt hiszem, elég csak annak a fantasztikus Ferencvárosnak a tengelyét megemlíteni (Dragóner, Lipcsei, Tököli) akik előtt a Nyíregyházával 2007-ben sikerült bejutnunk az élvonalba! Vagy éppen azt a 2004-es Budapest Honvédot, akikkel 13(!) pont előnnyel nyertünk NB I/B-s bajnokságot, a Vasas, a DVTK, a Kaposvár, a Dunaferr, a Nyíregyháza és az FC Szeged előtt! A közeljövőt illetően pedig azt szeretném, ha az Al Assziutival megnyernénk az egyiptomi másodosztályt, az osztályozót (azt lesz csak nehéz, erről Szegeden is tudnának mesélni...) és feljutnánk az első osztályba!

- Miért pont az egyiptomi ajánlat volt a "nyerő"?

- Egyszerű a válasz, hogy miért az észak-afrikaiak ajánlatát fogadtam el - roppantul izgatta a fantáziámat, hogy egy új földrészen dolgozhatok. Ázsiát, az Arab-öböl térséget már elég jól ismerem, hiszen korábban edzősködtem az Emírségekben, Ománban és Kuvaitban. Afrikában viszont még nem dolgoztam és pikáns volt, hogy az itthon tavaly júniusban rám ragasztott "rasszista" jelző után (

"köszönet érte" Németh Ádámnak, "bátor" FIFA-játékvezetőnknek, aki a meccs elején két hazai játékos és Gálhidi edző kiállításával simán el is döntötte az osztályozót meg a Szeged sorsát - a szerző

) újból, immár hetedik évemet kezdhetem el egy arab országban... Egy biztos: a fanatikus szegedi drukkerek a közeli jövőben nem küldenek húsvéti vagy karácsonyi képeslapot Németh Ádámnak... Végezetül sok sikert kívánunk Gálhidi Györgynek, akit közvetlensége és őszintesége miatt a szegedi szurkolók igencsak megkedveltek!

Vitos György

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.