ARC

Évi 900 műtét Szegeden, a legkisebb szívsebészeten + FOTÓK

Évi 900 műtét Szegeden, a legkisebb szívsebészeten + FOTÓK

2014. február 16., vasárnap
Évi 900 műtét Szegeden, a legkisebb szívsebészeten + FOTÓK
Bogats_gabor_szivsebeszet02_gs

Mindössze egy L alakú folyosó és két műtő – ebből áll az ország legkisebb szívsebészeti osztálya, Szegeden évente mégis több mint 900 műtétet végeznek. Bogáts Gábor egyetemi docens úgy kalkulál, ősszel költözhetnek az új klinikai tömbbe.

Hiába hazánk legkisebb szívsebészeti osztálya a szegedi, mégis több szempontból egyedülálló: felnőttet és csecsemőt egyaránt operálnak, van homograft laboratóriumuk, és az országban a második legmagasabb éves műtétszámmal is kitűnnek a szívsebészetek közül. Azt is érdemes megemlíteni, hogy a várólista mindössze két hét, ami szintén nem mindennapi a magyar egészségügyben. Mindez azt jelenti, hogy egész évben tele van az osztály, ahol nyolc szívsebész és három aneszteziológus dolgozik, s naponta három-négy műtétet hajtanak végre. Évente 900-1000 közötti operációt tudnak végezni a kis folyosónyi osztályon, s ahogy

Bogáts Gábor

egyetemi docenstől megtudtuk, ha a felderítés jobb lenne, akkor 1200-ra növekedhetne ez a szám, de magasabbra nem. „A régiónkra mintegy 1,3 millió lakos jut, és átlagosan 1000 olyan beteg jut egymillió főre, akiknek az állapota szívműtétet igényel, amennyiben minden betegség fel van derítve” – magyarázta. A beavatkozások közül az aortabillentyű műtét a leggyakoribb, illetve sok úgynevezett kombinált operációt is végeznek Szegeden, amikor valamilyen billentyű- és koszorúér-betegség miatt több probléma miatt kezelik a betegeket.

30 ágyon 900 műtét évente

„A gyerekeknél jobban tervezhető a beteg- és műtétszám, ugyanis az élve születéseknek 1 százalékában fordul elő szívfejlődési rendellenesség, s ezek 80 százalékát meg lehet operálni. Innentől kezdve gyakorlatilag csak a születési szám dönti el, hány gyermekbeteggel számolhatunk egy évben” – tájékoztatott Bogáts Gábor. Érdekesség, hogy ez a nyolc ezrelék és egy százalék körüli arány koroktól és földrajzi régióktól független, három évtizeddel ezelőtt ugyanez volt az arány, és nemcsak hazánkban, hanem Japánban is így alakul a szívfejlődési rendellenességek száma. Az egyetemi docens hozzátette, természetesen az idők során az orvostudomány és a technika fejlődése révén egyre többféle műtét végezhető, és egyre korább operálhatóak a kis betegek.

A szegedi szívsebészet intenzív szobájában 6 ágy van, azokon kívül 30 ágy található az osztályon, ami a gyakorlatban azt jelenti – ha figyelembe vesszük az évi 900 körüli műtéti számot –, hogy folyamatosan „telt ház” van. „Ha öt műtétet végzünk el egy nap, és van olyan beteg, aki bent marad tartósan, akkor a páciensek egy részének a műtét napján ki kell mennie az intenzívről az osztályra, hogy legyen hely a következő betegnek” – jegyezte meg. 2013-ban összesen 910 műtétet hajtottak végre Szegeden, összehasonlításként Bogáts Gábor elmondta, Debrecen és az Országos Kardiológiai Intézet egyaránt 900 körüli műtétet végez évente, míg a SOTE, a Honvéd Kórház, a pécsi és a zalaegerszegi klinika ennél jóval kevesebbet, 6-800 között. A szegedi szívsebészeti osztály abban is kitűnik a többi közül, hogy homograft laboratóriumuk is van. „Itt emberi szívbillentyűket tartósítunk és tárolunk, és beültetjük például fejlődési rendellenességben szenvedő gyerekekbe, illetve fertőzött környezetbe. Ha ugyanis billentyűgyulladás miatt kell cserélni, nem érdemes idegen anyagot tenni, emberi billentyűt használnak, ha megoldható, hogy elkerüljék a további gyulladást. Ha egy páciensnél már két alkalommal volt ilyen csere, akkor Szegedre küldik a beteget” – mondott példát az itt végzett kiváló szakmai munkára.

Ősszel költözhet a szívsebészet az új klinikai tömbbe

Az már biztos, hogy szeptember előtt nem tud költözni az osztály, mert nem készült el az intenzív osztály az új klinikai tömbben. Ott egyébként már kétágyas szobák lesznek, melyek körüljárhatóak, ellentétben a mostani helyzettel. A modern kórtermek mellett azt is reméli az egyetemi docens, hogy új szív- tüdőgépet tudnak szerezni. Ennek beszerzésére egyszer már kiírták a tendert, de visszavonták. 1963 óta működik jelenlegi helyén a szívsebészet, és jelenleg az ott dolgozók döntenek arról, mennyi ideig marad a beteg az intenzív szobában. „Ebben is változás lesz, az Aneszteziológiai Klinika minden műtét utáni kezelést átvesz. Elméletileg nekünk nyolc ágyat szántak az új klinikai tömbben az intenzív osztályon, de innentől kezdve saját kényük-kedvük szerint döntik el, hogy mennyit adnak nekünk, s hány napig őrzik a betegeket. Régen mi a haton tudtunk 900 műtétet végezni, de miután nem mi döntjük majd el, hogy meddig marad a beteg, attól félek, hogy a nyolc ágyon majd csak a fele számot tudjuk megoperálni, mert azt fogják mondani, hogy nincs hely az intenzíven” – adott hangot aggodalmainak. Pozitív változásokról is beszámolt Bogáts Gábor, a modern épületben lesz egy hibrid műtő is, amely speciális röntgenkészülékkel lesz felszerelve, amellyel műtétek során be lehet ültetni olyan 2-3 fő verőérbe, ami eddig nem volt lehetséges. Más szívsebészetek már végeznek katéteres aortabillentyű beültetést is, erre Szegeden az új klinikai tömbben lesz majd lehetőség.

Nem változtak az előírások, szívtranszplantáció nem lesz Szegeden

2005-ben végeztek Szegeden szívtranszplantációt, ami borzasztó nagy vihart kavart Bogáts Gábor elmondása szerint. „A pestiek monopóliumnak tekintették ezt a területet, hogy csak ők végezhetnek transzplantációt, nem telt el 24 óra, és elintézték, hogy soha többé ne fordulhasson ilyen elő, vagyis mi nem kapunk erre finanszírozást. Egy ilyen beavatkozás 10 millió forintnál is többe kerül, és mi nem vagyunk akkreditálva erre a műtéti típusra, vagyis nem kapunk érte finanszírozást” – részletezte. Évente húsz körüli átültetést végeznek hazánkban, amit szépen lassan bővítenek, de továbbra sincs tervbe véve, hogy újabb transzplantációs centrumot nyitnának Magyarországon. „Amíg nálunk mindössze nyolc sebész van, őszintén szólva, nem is bánom, hogy nincs erre lehetőség, hiszen ha elmenne a szervkivevő team, utána egy másik csapat beültetné a szívet, akkor másnap nem lenne, aki dolgozzon az osztályunkon” – magyarázta. Az egyetemi docens szerint ennek ellenére indokolt lenne, hogy ne csak Budapesten lehessen szívtranszplantációt végezni. Épp azért nem hagyják abba Szegeden a csecsemő szívműtéteket, hogy az országban ne csak egy centrum végezzen egy típusú beavatkozást. „Ez egyáltalán nem jó, gondoljunk csak bele, ha kiüt egy járvány a pesti gyerek szívsebészeten, akkor megszűnik ez a profil az egész országban? Stratégiai okokból nem megengedhető, hogy csak egy helyen végezzenek bizonyos műtéteket, s ez szerintem a szívátültetésekre is vonatkozik” – jelentette ki a szegedi szívsebészeti osztály orvosa. Bogáts Gábor azt is elmondta, ha sürgős műtétre van szükség, akkor azt aznap elvégzik. Amennyiben viszont választható az operáció időpontja, akkor két hétre előre már be tudják osztani a pácienst.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.