Közélet

Eléghetnek a zsebszerződések - Bohács Zsolt szőregi gazdákkal találkozott + FOTÓK

Eléghetnek a zsebszerződések - Bohács Zsolt szőregi gazdákkal találkozott + FOTÓK

2014. február 6., csütörtök
Eléghetnek a zsebszerződések - Bohács Zsolt szőregi gazdákkal találkozott + FOTÓK
bohacs_lakossagiforum02_gs

Szőreg környékén 10 évig járt vadászni és támogatást felvenni egy 800 hektáros földterület osztrák tulajdonosa - Bohács Zsolt mondta el helyi gazdáknak, hogyan lesz ez másként.

Bohács Zsolt

(Fidesz) országgyűlési képviselő a szőregi gazdákkal találkozott szerdén, és egy fórum keretében beszélt a kormány mezőgazdaságot érintő döntéseiről, az új földtörvényről. „A költségvetésben 725-730 milliárd forint van az idei évre tervezve az ágazatra, ez magában foglal pályázati forrásokat is. Ehhez jön még a 21 milliárd forint a gázolaj áfájának visszaigényléséből, és közel 8 milliárd forint jut a falugazdász-hálózat kiterjesztésére. Ez utóbbi program gördülékenyebb munkát jelent majd, hiszen országosan 200 új iroda nyílik” – sorolta a parlamenti képviselő a mezőgazdaságra előirányzott főösszegeket. A politikus az új földtörvénnyel kapcsolatban kifejtette, hogy már 2010-ben problémák voltak a földszerzés körül, főleg a külföldiek földhöz jutásának tekintetében ügyeskedtek gyakran bizonyos körök. „A földtörvénnyel nagyrészt sikerül a zsebszerződéseket megakadályozni, a külföldiek földszerzését visszaszorítani. Mindent megteszünk, hogy a magyar gazdáké maradjon a magyar föld. Egy adásvételi szerződésénél már a helyi bizottságok fogják megmondani, kiknek lehet elővásárlási joga, ezek a bizottságok a helyben gazdálkodókból szerveződnek majd” – tette hozzá.

Tíz évig vadászni járt az osztrák a deszki földjére és bezsebelni a támogatást

Bohács Zsoltot a körzet önkormányzati képviselője,

Rózsavölgyi József

és

Kerekes Ferenc

, a Szőregi Gazdakör Egyesület vezetője látta vendégül. Az egyesület elnöke úgy fogalmazott, sikertörténetnek könyvelhető el, hogy 2020-ig 1,7 milliárd plusztámogatást tudott az uniótól kicsikarni az Orbán-kormány, és az is nagyon pozitív, hogy a kamara és a gazdaszövetségek kezében összpontosulhatnak a döntési kompetenciák. „Egy osztrák megszerzett több mint 800 hektár bérleményt itt a környéken, kiadta bérbe a földet, igaz, hogy ezt a törvény tiltja, de hivatalosan nem is volt az ügylet bejelentve. Ez a külföldi tulajdonos tíz éven keresztül vette fel a földalapú támogatást, sok-sok milliót (ez 2014-ben hektáronként 227 euró lesz – a szerk.), évente egyszer lejárt vadászni Deszkre, majd mikor szívműtétre várt, eladta jó pénzért a földet. Ezt a fajta rendszert kell megszüntetni, és helyes úton jár a kormány akkor, ha az ezekhez hasonló zsebszerződéseket kiszűrő intézkedéseket vezet be” – mutatta be egy példán keresztül az egyik gazda, hogyan működött az a bizonyos zsebszerződéses modell.

Szőregre akár ki is települhet a falugazda

Egy megoldandó problémaként felvetődött, minden település hozzászokott, hogy saját falugazdásza van helyben, akinél lehet intézni a földdel kapcsolatos ügyeket, és most több szőreginek okoz gondot, hogy Szegeden, a belvárosban van három településrész falugazda-irodája. „Szeretnénk helyben elintézni a dolgokat, ne kelljen beutazni a belvárosba. Az 1994 óta lévő falugazdász-hálózatot fényesebbé tehetjük, ha lennének kisebb kirendeltségek” – hangoztatta az egyik őstermelő. A kérése nyitott fülekre talált, Bohács Zsolt és Rózsavölgyi József megígérték, hogy találnak forrást akár a részönkormányzati keretben is arra, hogy egy kisebb helyiséget fenntartsanak erre a célra. Végül a fiatal gazdák ügyében tett fel kérdést egy 30-as évei elején járó férfi. „Aki fiatal gazda szeretne lenni, annak az ingatlan vásárlásához, a gazdaság beindításhoz kedvezményes hitelkonstrukciókat, pályázati forrásokat, vissza nem térítendő támogatásokat nyújtana a kormány. Elvi szinten már megszületett a döntés, most teremtik meg neki a törvényi környezetet, még ebben az évben elkészül az ehhez szükséges jogi háttér” – szögezte le Bohács Zsolt, akit a gazdák mexikói csirkemellel vendégeltek meg a fórumot követően. A politikus pedig arra kérte a jelenlévőket, hogyha bárkinek lesz még kérdése, juttassa el hozzá írásban vagy elektronikus formában, és válaszolni fog rá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.