Kultúra

Egy letört Ágacska is megváltoztathatja a jövőt

Egy letört Ágacska is megváltoztathatja a jövőt

2014. február 28., péntek
Egy letört Ágacska is megváltoztathatja a jövőt
DSC_0136

Csukás István mesejátékának szegedi bemutatója előtt a zeneszerző Darvas Ferenc személyesen utazott a Tisza-parti városba, hogy zongorán kísérve, a társulattal közösen vegyék fel az Ágacska zenéjét. A pénteki premier előtt Ádám Tamás rendezőt faggattuk.

"1982-ben mutatták be először

Darvas Ferenc

zenéjével, azóta pedig szinte az összes színház rendre előveszi, mert nagyon szellemes, ugyanakkor mély gondolatokat feszegető darab" - mondta

Ádám Tamás

rendező

Csukás István

táncos mesejátékáról. A címszereplő Ágacska önmaga keresésébe kezd, miután egy óriási vihar letörte őt az addig otthonául szolgáló mitikus platánfáról. Felmerül benne a kérdés: ki vagyok én, s mi végett vagyok e világon? Találkozik a pösze egérrel, Dani kacsával, Berci békával és a Békakirállyal is, de minden alkalommal meg kell állapítania, ő egyikük közé sem tartozik. Közösen útra kelnek hát, hogy segítséget kérjenek a mindannyiuk számára gyógyulást remélő embertől. A történet vége egy mesés befejezés: "ő a mitikus fa letört ága, amit ha elültetnek, elhozza a csodás jövőt". De a rendező véleménye szerint ennél is több tanulságot tartogat a kicsiknek címzett mű. "Végig ott van az a gondolat, hogy az állatok és a növények félnek az ember pusztító jellemétől, de a történetet végigkövető varázsló rávilágít, hogy amit az ember elront, azt utóbb meg is gyógyítja."

agacska_001

A kicsik az első perctől kezdve végigkövethetik, ahogyan a karaktereket megformáló színészek újabb és újabb figurákká alakulnak át, ezzel bevonva őket is a mesébe. A színpad és a nézőtér között interaktív kapcsolat alakul ki, szinte olyan, mintha az oviban játszanának. Ágacska jelmezét

Cseh Zsuzsa

ölti magára,

Borsos Beáta

a pösze egér,

Barnák László

Dani kacsa,

Gömöri Krisztián

Berci béka, a Békakirályt

Stefanik Sándor

, a varázslót pedig

Flórián Antal

alakítja. Még a próbák megkezdése előtt Darvas Szegedre látogatott, hogy a vezető karmester dirigálása alatt és az ő zongorajátékával kísérve felvegyék a 13 betétdalt. "Ilyen zenei feljátszásra korábban nem volt példa. A korábbi előadások zenéibe mindenki belevitte a saját elképzeléseit, a szegedi viszont autentikus lett, azt adja vissza, amit a zeneszerző valóban megálmodott" - fűzte hozzá Ádám Tamás. A Kossuth-díjas magyar író olyan híres mesefigurák atyja, mint Mirr-Murr, Pom-Pom vagy Süsü, a sárkány, akik több évtized távlatából is ismerősen csengenek a gyerekek számára. Az Ágacskát február 28-án mutatja be a Szegedi Nemzeti Színház a nagyszínházban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.