Közélet

Dezinflációs veszély Dél-Európában, Magyarországon kedvezőek a kilátások

Dezinflációs veszély Dél-Európában, Magyarországon kedvezőek a kilátások

2014. február 9., vasárnap
Dezinflációs veszély Dél-Európában, Magyarországon kedvezőek a kilátások

Az elmúlt években súlyos válsággal küzdő déli országokban az árak csökkenése, vagyis a dezinfláció jelenthet kockázatot a következő időszakban, de Magyarországon annak ellenére, hogy évtizedes mélypontra csökkent az infláció, nem tartanak deflációtól a Coface szakértői, akik kedvező folyamatként értékelik a GDP várható, szerintük 1,5 százalékos növekedését.

A Coface, a világ egyik vezető hitelbiztosítója legfrissebb elemzésében kitér arra: a legfrissebb adatok szerint tavaly decemberben az uniós államokban összességében 1 százalékos, az eurózónában 0,8 százalékos volt az infláció, ami jóval elmarad az Európai Központi Bank által kitűzött, az árstabilitási szintet jelentő 2 százaléktól. Az eurózóna déli régiójában lévő országoknak újabb kockázatokkal kell számolniuk, több euróövezeti országban negatív volt az infláció: Görögországban -1,8 százalék, Cipruson pedig -1,3 százalék, tehát az árak csökkentek ezekben az országokban. A Coface szakértői rámutatnak: a deflációs környezetet eredményező árcsökkenés csak első látásra kedvező egy-egy gazdaságban, például a háztartások számára, ám hosszú távon minden gazdasági szereplő rosszul jön ki belőle. A defláció azért veszélyes, mert mérséklődnek az árak, csökken a kereslet, az emberek a jövőbeni alacsonyabb ár reményében elhalasztják a vásárlásaikat. A Coface elemzése szerint az eurózónát tekintve a deflációs kockázat azokban az országokban a legjelentősebb, amelyekben magas a munkanélküliség, csökken a bérszínvonal, valamint jelentős a vállalatok és az állam eladósodottsága, ezért a dél-európai országok vannak a leginkább veszélyben. A cég elemzői úgy vélik: Magyarországon az infláció évtizedes mélypontra süllyedt, elsősorban a kormányzati intézkedés alapján megvalósult rezsicsökkentés hatására. Az elemzők deflációs veszélyt nem látnak, sőt, a pozitív elemek között említik, hogy az export támogatni fogja a fejlődést. Emellett a magyar jegybanki hitelprogram eredményeként új munkahelyek jöhetnek létre és a bérek is emelkedhetnek. Az elemzés összeállítói összességében a tavalyi 1 százalék után 1,5 százalékos GDP-növekedést várnak 2014-ben, ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a késedelmes hitelek aránya még mindig jelentős, és a magyar vállalatokat tekintve magas a hitelkockázat szintje. A Coface csoport a világ egyik vezető hitelbiztosítója, ügyfeleinek különböző megoldásokat kínál a pénzügyi kötelezettségeik elmulasztásából fakadó kockázatára, a hazai piacon és export terén egyaránt. A csoport 4 600 alkalmazottat foglakoztat világszerte 66 országban világszerte. A cégcsoport minden negyedévben közzéteszi 158 ország kockázati értékelését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.