Közélet

Buddhista emlékek nyomában - fotókiállítás a Móra-múzeumban

Buddhista emlékek nyomában - fotókiállítás a Móra-múzeumban

2014. február 6., csütörtök
Buddhista emlékek nyomában - fotókiállítás a Móra-múzeumban
Paluch_01

14 hónapon keresztül mentette Afganisztán ritkaságnak számító, több ezer éves leleteit egy magyar szakember. Paluch Tibor, a Móra Ferenc Múzeum régésze rendkívül értékes buddhista emlékekre bukkant nemzetközi csapatával az afgán hegyekben. A megfeszített munka folyamatát, az ottani mindennapokat mutatják be egy fotókiállítás keretében a Móra-múzeumban, melyet február 7-én, pénteken 17 órakor nyitnak meg.

Paluch Tibor

végigfotózta a Mes Aynak település melletti régészeti feltárás 14 hónapját. A magyar régész egy nemzetközi expedíció tagjaként Afganisztánban tárta fel egy többezer éves város romjait. A területen hamarosan rézbányát nyitnak, ezért megfeszített tempóban haladtak a munkálatok, melyeket folyamatos katonai jelenlét mellett folytattak. Paluch és régésztársai a bánya területén felépített barakkokban laktak, mellettük közel 600 helyi is részt vett a munkálatokban. Az ásatáson különböző buddhista szobrokat, különleges épületegyütteseket és pénzverdét is találtak. A feltárás folyamatát, a katonai felügyelet mellett zajló régészeti munkát és az afgán hétköznapokat is bemutatja az „Egy régész Afganisztánban” című fotókiállítás a Móra Ferenc Múzeumban, melyet február 7-én, pénteken 17 órakor nyitnak meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.