Bátyai 500 ezer kivándorlót vizionál, ha marad az Orbán-kormány + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

kampannyito08_gsBátyai Edina depresszív országról, nyilas zászlókról, újabb 500 ezer kivándorlóról is beszélt kampánynyitóján.

Bátyai Edina, a szegedi 2-es körzet az Összefogás 2014 színeiben induló képviselőjelöltje politikai premierjét tartotta hétfőn, legalábbis elmondása szerint ez volt az első fellépése politikusi minőségben. Egy Gutenberg utcai szálló tanácstermében tartotta kampánynyitó rendezvényét. Meg kell jegyezni, hogy annál több támogatója van Szegeden az ellenzéki összefogásnak, mint amire a szervezők számítottak, Botka László MSZP-s polgármester – nagyon ügyesen – retorikai előnyt is kovácsolt a bakiból. „Kicsi ez a terem, egy hölgy mondta is nekem, hogy adjam át Edinának, sokkal nagyobb önbizalmat, sokkal többen vagyunk, mint ahogy azt a Fidesz gondolná” – kezdte köszöntőbeszédét a polgármester, miután Bajnai Gordon korábbi kormányfő videóüzenetben méltatta Bátyait. Azért az ellenzéki összefogásban megjelent régi arcok és az ezt övező viták után egy kicsit visszásnak hatott az a mondat Bajnaitól, hogy ők nemcsak az Orbán-rezsimet zavarják el, hanem garanciát adnak arra is, hogy a múlt hibái nem ismétlődnek meg.

Demokrácia nincs, diktatúra van és orbáni önkény

Botka László mindenesetre felsorolta az Orbán-kormány hibáit, és felfestette Magyarország jelenlegi képét. E szerint a kétharmados többséget arra használta a kormányzat, hogy hatalmát bebiztosítsa. Az ellenzéki összefogás pedig elhozza azt az országot, ahol lehet félelem nélkül is élni, a fiataloknak pedig lesz jövőképük. Most a családok 80 százaléka rosszabbul él főleg az egykulcsos adórendszer miatt, és az igazságtalan családtámogatási rendszer is sújtja őket. Botka ezután kitért a szegedi politikai helyzetre, ahol nem élt a Fidesz a felajánlott együttműködéssel, a jobboldali képviselők semmit sem tettek Szegedért, sőt akadályozták a meglévő fejlesztéseket, látványberuházásoknak degradálták az ide érkezett 280 milliárd forintos uniós fejlesztéseke, miközben kérkedtek a Dóm felújításával, és egy 3 milliárdos stadionépítést is el akarnak intézni. Miután így tömören összefoglalta a város első embere a torony alatti erőviszonyokat, kitért Bátyai Edina személyére is, hozzátéve, hogy itt könnyebben ment az ellenzéki összefogás, mint az országban bárhol, hiszen Bátyaival is együtt dolgozott már 9 éve. A szabadtéri egykori igazgatójának leváltásával illusztrálta azt a polgármester, hogy szerinte a mai Magyarországon a legkevésbé sem a rátermettség, a szakmai tudás számít a pozíciók osztogatásánál. Majd mielőtt a főszereplő színre léphetett volna, Botka László a demokráciadeficitről szónokolt, pedagógusok, köztisztviselők nehéz helyzetéről; a retorika ezután az „orbánisztáni” világot, a diktátorképet vette elő. „Ahol nincs demokrácia, ott a hatalom bármikor, bármit elvehet” – hangsúlyozta.

Nyilas zászlók, bakancsok, mínusz 500 ezer magyar

Bátyai Edina először politikai szerepvállalásának történetéről mesélt első komolyabb szónoklatának kezdetekor, dicséretesen előkészítve a képet az egykori farmernadrágos, kockásinges fideszesekről, akik micsoda hatással sodorták őt az akkor jobboldalinak tűnő értékek felé is, melyek amúgy liberálisak voltak. És micsoda köpönyegforgatásban vett részt azóta például az egykori kockásinges Áder meg Deutsch. Megtudtuk, hogy Bátyai Nagy Sándor önkormányzati képviselő kérésére kezdett el a politika felé sodródni, majd megszületett a mottója is: „a politika beleszólt az életembe, most én szólok bele a politikába”.

A személyes történetekben otthonosan mozgott az összefogás jelöltje, de annál idegenebb terepnek hatott az aktuálpolitikai kérdések köre. Nem akartak összeállni a felsorolt problémák, mint a Paks-ügy után említett 3000 milliárdos magánnyugdíj-lenyúlás, kiegészítve az új alkotmány “nulla” nyugdíjvédelmével. Ezt követte előadásában “a nagy rezsicsökkentési kamu”, erre pedig az egyformaságra nevelő oktatáspolitika problematikája kúszott fel. „Több mint 50 új adónemet, kreatív sarcot találtak ki” – hangsúlyozta, majd hallhattunk egy Orbán-mesét is, ami elfedi a valódi meggazdagodását az Orbán-klánnak. Bátyait megtapsolták, mikor azt mondta a miniszterelnökről, hogy folyamatosan harcol, de “mi nem akarunk harcolni”.

A kampánynyitó végén Bátya Edina két fontos bejelentést tett. A gyermekéhezés felszámolásának érdekében, ha megválasztják, lemond képviselői fizetésének 25 százalékáról. Emellett hallhattuk azt is, hogy amennyiben nem az ellenzéki összefogás nyer, akkor ez a depresszív ország – ahol nyilas zászlók és bakancsok jelennek meg, a holokausztot állandóan górcső alá veszik – elveszít újabb 500 ezer munkavállalót, kivándorolnak az emberek. Végül az ellenfélről, a Fidesz-KDNP-s B. Nagy Lászlóról is esett egy kevés szó, Bátyai szerint kormánymegbízottként és képviselőként bizony gyakran kerülhet ellentmondásokba a népképviselet területén.

no images were found

Előző sztori

Futsal: tízig meg sem állt a Rába

Következő sztori

Emmi: rendben lezajlott a felsőoktatási jelentkezési időszak