Bulvár

A vetélés kockázata életmódváltással csökkenthető

A vetélés kockázata életmódváltással csökkenthető

2014. február 20., csütörtök
A vetélés kockázata életmódváltással csökkenthető
terhes_no

A vetélés kockázata életmódváltással csökkenthető: az első terhességek több mint fele megmenthető lenne így - derült ki egy nagyszabású dán kutatásból.

A várandósság alatt naponta több mint húsz kilogrammnyi súly felemelése, valamint az elhízás és az alultápláltság is növeli a vetélés kockázatát -

idézte a BBC hírportálja

az International Journal of Obstetrics and Gynaecology című szaklapban ismertetett kutatást. A harmincas éveik második felében járó, terhessége alatt alkoholt fogyasztó és éjszakai műszakban dolgozó nőknél is nagyobb volt a vetélés esélye a Koppenhágai Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint. Úgy vélik, a vetélést csak az összes kockázati tényező csökkentésével lehet megelőzni. Mivel a kutatás a népesség egészségét és életmódját vette alapul, sokan húzhatnak belőle hasznot: a gyermeket váró párok, a terhesgondozást végző és a munkakörülményeket szabályozó szakemberek is - mondta

Anne-Marie Nybo Andersen

. A vizsgálat során az 1996 és 2002 közötti lezajlott, összesen 91 427 dániai terhesség adatait elemezték. A várandósságok 3,5 százaléka végződött vetéléssel. Telefoninterjúk segítségével keresték az összefüggést a sikertelen terhességek és az anya életmódja között.

Caroline Overton

, a brit Szülészek és Nőgyógyászok Szakkollégiumának szóvivője a tanulmány eredményeiknek alkalmazhatóságával kapcsolatban megjegyezte: a gyermeket tervező nőnek valóban kiegyensúlyozottan kell táplálkoznia, hogy el se hízzon, és túl sovány se legyen, tartózkodnia kell az alkoholtól, abba kell hagynia a dohányzást, és erre a partnert is meg kell kérni. Hozzátette azonban, hogy húsz kilogramm a súlya egy nagy, megtömött utazótáskának, "ilyet a legtöbb nő elég ritkán emelget".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.