Közélet

Rákprevenciót tartottak az Ágota nőmunkatársai és nevelőszülői számára + FOTÓK

Rákprevenciót tartottak az Ágota nőmunkatársai és nevelőszülői számára + FOTÓK

2014. február 8., szombat
Rákprevenciót tartottak az Ágota nőmunkatársai és nevelőszülői számára + FOTÓK
eloadas01_gs

A héten több rendezvényt szervezett a Rákellenes Világnap alkalmából a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve. A rákbetegségekkel, a rákprevencióval kapcsolatos programsorozat utolsó állomásaként a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató nőmunkatársainak és nevelőszülőinek tartottak tájékoztatást pénteken.

Az előadást

Gera Katalin

megyei tisztiorvos, és megyei szűrési koordinátor, a szakigazgatási szerv egészségfejlesztési osztályának egészségtan tanára tartotta a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató székházában. A szervezet esetében a világnapon túl egy másik alkalom, a február 5-én esedékes "Szent Ágota Nap" is esedékessé tette a téma felelevenítését, lévén,

Szent Ágota

- többek között - az emlőbetegek, és a dadák védőszentje. Magyarországon és Csongrád megyében is a haláloki sorrend 2. helyén évek óta változatlanul a daganatos megbetegedések állnak. A Nemzeti Rákregiszter adatai szerint a 2011-ben felfedezett és bejelentett új rosszindulatú daganatok közül a férfiaknál első helyen a hörgő és tüdő rosszindulatú daganatai, nőknél az emlő rosszindulatú daganatai állnak - tudhatták meg a jelenlévők Gera Katalin előadása során. Mivel a padsorokban főként nők foglaltak helyet, a megyei tisztiorvos külön kitért az emlőrák kockázati tényezőire, tüneteire és diagnosztikáján kívül a primer és szekunder prevenciós lehetőségekre. Az előadás végén egy emlőmulázson az érdeklődők megtapinthatták az emlőben lévő elváltozások, csomók konzisztenciáját, kipróbálhatták a tapintás mélységét, ekképpen tapasztalatot szerezve a megelőzésben rendkívül fontos szerepet játszó önvizsgálathoz. Gera Katalin hangsúlyozta, minden személynek, minden embernek saját felelőssége az egészsége, és az, hogy ezért mit tesz az életében. Különösen fontos az egészséges életmód, az önvizsgálat és a szűréseken való rendszeres részvétel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.