/

A Pick szalámi atyjának állíthatnak szobrot Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

pick emlektablaSzeged idei költségvetése lesz a pénteki közgyűlés központi témája, melyhez Hüvös László fideszes tanácsnok 42 pontos módosító indítványt nyújtott be. Ezek egyike, hogy Pick Márknak, a szegedi szalámigyártás jeles alakjának állítanának szobrot.

Parázs vita várható a Bálint-napra időzített közgyűlésen, a képviselők február 14-én tárgyalják Szeged város idei költségvetését. Az előterjesztéshez Hüvös László 42 pontban foglalta össze, hogy mely területekre milyen összegek átcsoportosítását tartaná szükségesnek. A módosító javaslatban pluszforrásokat szánnak például karitatív programokra, a sport eretre, játszóterekre, településrészi önkormányzati keretre, út- és járdarekonstrukcióra és az SZKT támogatására. Ezeken kívül a tápéi temető ravatalozójának felújítására csoportosítana át forrásokat, valamint önkormányzati intézmények felújítására és Pick Márknak is szobrot állítanának az előterjesztés szerint.

A szoborállítást – bár mint elmondta, az eredeti ötlet nem tőle származik – Haág Zalán, a kulturális bizottság Fidesz-KDNP-s elnöke javasolja a közgyűlésnek, s reméli, hogy az erre a célra javasolt 12 millió forintos összeget a testület jóváhagyja. „Szeged sokat köszönhet a Pick családnak, elsősorban a gyáralapító Pick Márknak és fiának, Pick Jenőnek, akinek az idejében a Pick-szalámi világhírűvé és Szeged fontos márkavédjegyévé vált” – magyarázta Haág.

pick

A képviselő emlékeztetett, idén lesz 145 éve annak, hogy Pick Márk megalapította vállalkozását, melynek legnagyobb sikere, a szalámi végül a gyárat világszerte ismertté tette. „Ugyanakkor 2014 a holokauszt emlékéve is, amely a hetven évvel ezelőtti borzalmakra való emlékezés mellett ráirányítja figyelmünket azokra a zsidó honfitársainkra, akik több évszázad történelme során a magyarság és hazánk fejlődését kulturális, művészeti vagy épp gazdasági tevékenységükkel előmozdították. Itt az ideje, hogy Szeged város régi adósságát törlessze, és méltó módon megemlékezzen nagy fiáról, akinek nevéről hazánkban mindenkinek a Tisza-parti város, és az itt előállított, komoly gasztronómiai értéket képviselő téliszalámi jut eszébe” – fogalmazott a Fidesz-KDNP-s politikus.

A szobornak a választókörzetében, a Pick gyár és a múzeum környékén, a Felső Tisza parton lenne a legmegfelelőbb helye Haág szerint. Megjegyezte, Szeged azon részét kevés köztéri szobor díszíti, illetve 1900 után a szalámigyártás is ott folytatódott. „A hely szelleme amúgy is kötelez bennünket, hiszen a Pick világsikeréhez a – szalámi érleléséhez igen kedvező klímát biztosító – friss tiszai levegő is hozzájárult” – közölte az önkormányzati képviselő.

pick szalami gyartas

A Szegeden 1843-ban született Pick Márk a szalámigyártás jeles alakja. Igaz, nem ő volt a napfény városának első szalámigyárosa, Pick először terményüzemet alapított 1869-ben, amit folyamatosan bővített. Volt paprikaőrlő telepe, így elkezdett foglalkozni paprikakereskedéssel is, majd 1878-ban kért szalámikészítésre igazolványt. 1883-ban választotta külön a szalámigyártást a Pick cég többi üzletágától, míg a nagyüzemi termelést 1885-ben kezdte meg. A gyár vezetését 1892-ben bekövetkezett halála után özvegye, majd fia, Pick Jenő vette át. A szalámigyárat a századfordulón költöztették át a Tisza-partra, mivel a hűs tiszai levegő kedvez a szalámi érleléséhez, és a 20. század első évtizedében már a szalámi volt a cég fő terméke, ami hamar világmárkává vált.

Előző sztori

Bűnmegelőzésről tanulnak a szegedi egyetemisták + FOTÓK

Következő sztori

Egy estére nyitott könyv lett a házaspárok élete + FOTÓK