/

A kenderfeldolgozás nyithat új lehetőségeket Csongrád megyében + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

agrar_kh01_gsA dél-alföldi régió vidékfejlesztési lehetőségeiről tartottak szakmai konferenciát péntek délelőtt a szegedi megyeházán. Kiemelten foglalkoztak a Homokhátságban rejlő mezőgazdasági lehetőségek és a kenderfeldolgozás fellendítésének témakörével.

Szakmai fórumot hirdetett péntek délelőtt a megyeháza épületébe a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Csongrád Megyei Önkormányzat. Ezen szervezetek lesznek felelősek a fejlesztési forrásokért a jövőben is, a 2014-2020 közötti időszak várható változásairól és a pályázati lehetőségekről az érintetteket bevonva konzultáltak.

“A megyének rendkívül fontos a munkahelyteremtés, valamint az, hogy a már meglévő tudásra építkezve fejlődőképes ágazat épülhessen ki” – mondta a konzultáció előtt tartott sajtótájékoztatón Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke. Egy ilyen kitörési pontnak említette a kender termesztését, amely nemcsak új munkahelyeket jelenthet, de a már meglévő mezőgazdasági hagyományokra alapoz. Az innováció területén is nagy lehetőségekkel bír a kender, amelyet az élelmiszeriparban, építőiparban, sőt akár a gépkocsigyártásban is hasznosíthatnak.

no images were found

Kispál Ferenc, a Csongrád Megyei Agrárkamara elnöke hangsúlyozta: vidékfejlesztési referensek, magas szintű szakemberek alkalmazásával dolgoznak azon, hogy mezőgazdaságban dolgozókkal a legszorosabb együttműködést alakíthassák ki. Minden településen létrehozták az agrárgazdasági bizottságokat is, melyek a legkisebb területi egységekre lebontva foglalkozhatnak a gazdákat érintő problémákkal. Az agrárbizottságok képviselői jelen voltak Czerván György államtitkár megyeházán tartott gazdálkodói fórumán is, így első kézből értesülhettek a 2014-2020-as időszak fejlesztési lehetőségeiről. “Célunk, hogy az értékteremtő embereket szolgáljuk, akiknek sikere egyben a régió sikerét, fellendülését is magával hozza” – emelte ki Kispál Ferenc.

agrar_kh05_gs

Hódi Ágota, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet osztályvezetője szerint a vidékfejlesztési programnak hat fő célt kell szolgálnia: innováció és tudásfejlesztés kérdése, versenyképes mezőgazdaság kialakítása, az élelmiszerlánc kezelése, az ökoszisztémák helyreállítása, az energiahatékonyság és a társadalmi befogadás a vidékfejlesztés témájában. A Vidékfejlesztési Minisztérium kiemelten kezeli a kertészeti, állattenyésztési ágazatokat, támogatja az öntözés fejlesztését is. A vissza nem térítendő támogatások mellett hamarosan igényelhető lesz kedvező hitellehetőségű visszatérítendő támogatás is. Két alprogram indítását tervezik továbbá: a rövid ellátási lánc alprogram a helyi termékek termelését és termékkezelését szolgálja, a fiatal gazda alprogram pedig az induló gazdaságokat karolná fel.

“A mezőgazdaság és az innováció jelenti a két fő kitörési pontot Csongrád megyében, mindkettő igen erős alapokkal bír ebben a régióban” – erről B. Nagy László beszélt a sajtótájékoztatón. A kormánymegbízott szerint az utolsó pillanatban vagyunk ahhoz, hogy a földművelés tudományát jól ismerő őstermelők átadhassák tudásukat a fiatal gazdáknak. Különösen a Homokhátság rendkívül kedvező természeti adottságaira kell kiemelt figyelmet fordítani, melyek támogatásáról is biztosított B. Nagy László. Nemcsak az unión belül, de a megyék között is éles verseny folyik a támogatásokért, így a kormánymegbízott szerint kiemelt fontosságúak a maihoz hasonló fórumok, hogy az érintetteket megfelelő módon tájékoztassák lehetőségeikről.

no images were found

Előző sztori

A fehérjék szerepe az egészséges táplálkozásban

Következő sztori

Verekedés a József Attila sugárúton, szemtanúkat keres a rendőrség