Közélet

A balástyaiak az év legjobb önkéntes tűzoltói

A balástyaiak az év legjobb önkéntes tűzoltói

2014. február 7., péntek
A balástyaiak az év legjobb önkéntes tűzoltói

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az "Év Önkéntes Tűzoltó Egyesülete" címet adományozta a Balástyai Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek. Óriási megtiszteltetés ez, hiszen Magyarországon több száz önkéntes egység működik.

A Községi Önkéntes Tűzoltó Egyesület 1951. július elseje óta végzi mentő tűzvédelmi szaktevékenységét. Alapító parancsnoka

Virág László

volt, halála után fiát,

Virág Istvánt

választották meg parancsnoknak. A parancsnoki tisztség később is apáról fiúra szállt, amivel 2012 –ben

Virág Andrást

bízta meg az Egyesület tagsága. Az Egyesület működésében kiemelt szerepet játszott a „tűzoltó dinasztia”, hiszen ők egyébként is a település elismert és köztiszteletben álló polgárai. A hosszú évek alatt kivívott köztiszteletnek köszönhetően Balástyán az egyesület tagjai is hasonló elismertségnek örvendenek. A Balástyán folyó aktív önkéntes tevékenységet mi sem jellemzi jobban, hogy az egyesület tagjai a vajdasági testvértelepülésükön, Torontáltordán 2013-ban pusztító tornádó után 10 fővel azonnal kiutaztak, és bekapcsolódtak a tetők javításába. Önkéntesként 2010–ben elutaztak Felsőzsolcára és négy tagjuk három napon keresztül működött közre az árvíz után a település mentésében. Jelenleg 39 fős tagsággal rendelkeznek, melyből 22 fő megfelelő képesítéssel végezheti a tűzoltási szaktevékenységet. Az elmúlt tíz évben közel félezer beavatkozásnál nyújtottak segítséget a hívatásos egységeknek, de számos esetben hajtottak végre önálló beavatkozást, szükség esetén pedig Szeged város védelmében is részt vettek. Kárfelszámolást a szomszédos 9 településen is rendszeresen végeznek, a készenlétet folyamatosan biztosítják. A helyi Önkormányzat fűtött, téglaépítésű szerállást, egy kicsi, de családias tűzoltó laktanyát alakított ki az önkéntesek számára. Az Egyesület egy Magirus Deutz típusú, megfelelő műszaki állapotú, megkülönböztető jelzés használatára jogosult gépjárműfecskendővel rendelkezik. A beavatkozásokat vizsgálva - a hivatásos szolgálatparancsnokok (tűzoltás vezetők) jelentéseire alapozva - elmondható, hogy nagy segítséget nyújtanak a kárfelszámolások alkalmával, a rájuk bízott feladatokat szakszerűen, és hatékonyan oldják meg, hozzáállásuk, elhivatottságuk minden esetben maximális. Megalakulásuk óta kiemelt feladatnak tekintik az ifjúság nevelést. Évente szerveznek gyermektáborokat, ahol a résztvevők betekintést nyerhetnek a tűzoltók munkájába. A megyében az elsők között alakult meg az Egyesület női tagozata. Rendszeresen megmérettetik magukat helyi és országos szervezésű tűzoltó versenyeken ahonnan szinte minden alkalommal dobogós helyezésekkel térnek haza. 2012-ben csatlakoztak a Csongrád Megyében létrehozott Maros Mentőcsoporthoz, 2013-ban pedig a Kisteleki Járási Mentőcsoporthoz. Beavatkozásaik, példamutató helytállásuk, az önkéntes tűzoltók között méltán vívta ki a legjobban működő egyesület címet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.