Közélet

Folytatódik a tél, jön a hideg (FRISSÜL!) + FOTÓK, VIDEÓ

Folytatódik a tél, jön a hideg (FRISSÜL!) + FOTÓK, VIDEÓ

2014. január 26., vasárnap
Folytatódik a tél, jön a hideg (FRISSÜL!) + FOTÓK, VIDEÓ
havazas_januar_03_gs

Megérkezett a valódi tél: Vasárnapra már nem a havazás, vagy hófúvás, hanem a várható extrém hideg miatt adott ki figyelmeztetést négy megyére a meteorológiai szolgálat. Szegeden nem várható nagyobb hótömeg.

06.02: Több térségben síkos és ködfoltos szakaszokra kell számítani az utakon

Több térségben is síkos és ködfoltos szakaszokra kell számítaniuk a közlekedőknek. Solt és Kiskőrös körzetében sűrű a köd - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. hétfő reggel az MTI-t. Az ország középső részén -10 Celsius fok körüli a hőmérséklet, míg az Északi-középhegységben -15 fokot is mértek - írták. A társaság 164 munkagépe dolgozott a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákon, de a kijuttatott só 0 fok alatt kevésbé tudja kifejteni olvasztó hatását, így Szentes és Marcali térségében jeges, Nógrád, Heves és Somogy megye több pontján, valamint Sárbogárd, Kecskemét és Makó környékén jégbordás szakaszokra kell számítani. A mellékutakon még téliesebbek az útviszonyok Fertőszentmiklós, Szikszó, Baja és Kiskunhalas környékén, valamint a dél-dunántúli, a dél-alföldi, a békési, a hajdúsági és a nyírségi mellékutak egy részén. Ezeken a területeken jelenleg is dolgoznak - tették hozzá. A közlemény szerint a gyorsforgalmi és a főutak többsége jól járható. Kitértek arra is, hogy jelentős csapadék már nem hullik, csak Békéscsaba körzetéből jeleztek gyenge hószállingózást az útellenőrök. Az ország nagy részén szélcsend van vagy gyenge a légmozgás, a látótávolság általában jó, de Solt és Kiskőrös körzetében a sűrű köd miatt alig ötven-száz méter a belátható út hossza. Ködfoltok vannak Baja, Kiskunhalas és Heves térségében is.

19.12: Hétfőre is az extrém hideg miatt adtak ki figyelmeztetést

Hétfőre is a várható extrém miatt adott ki figyelmeztetést nyolc megyére és a fővárosra a meteorológiai szolgálat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap este az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Baranya, Bács-Kiskun, Somogy, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Tolna és Pest megyében valamint Budapesten figyelmeztetnek az extrém hidegre. Mint írták: hétfőre virradó éjjel a hőmérséklet a kevésbé felhős, vastagabb hótakaróval borított területeken mínusz 15 fok alá süllyedhet. Az előrejelzés szerint hétfőn a Dunántúlon túlnyomóan borult időre kell számítani hószállingózással, kisebb havazással. Keleten sok lesz a felhő, ám legfeljebb a keleti határnál fordulhat elő hószállingózás. Jellemzően gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás, csupán északnyugaton élénkül meg átmenetileg a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 13 és mínusz 8 Celsius-fok között alakul, de a kevésbé felhős, vastag hóval borított területeken mínusz 15 fok alá is hűlhet a levegő. A legmagasabb hőmérséklet többnyire mínusz 5 és mínusz 2 fok között valószínű, egy-egy tartósabban ködös részen lehet kissé hidegebb.

15.59: Többnyire szárazak, illetve hómentesek az autópályák

Többnyire szárazak, vagy felszáradóban vannak az autópályák a Dunántúlon, a keleti országrészben pedig hómentesek a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vasárnap délutáni összesítése szerint; már csak Körmend térségében szállingózik a hó, másutt nincs csapadék. Közleményük szerint az M0-ás és az M2-es autóút, valamint az M3-as, M30-as, M35-ös, valamint az M5-ös és az M43-as autópálya hómentes, általában a kiszórt olvasztóanyagok hatására nedves burkolatú. A Dunántúlon a főutak már többnyire szárazak, csak Fertőszentmiklós, Szombathely, Vasvár, Körmend, Lenti és Kaposvár környékén, továbbá helyenként Baranya és Tolna megyében nedvesek. Nagyatád térségében hókásás főúti szakaszok előfordulnak, Keszthely térségében pedig még jégbordás szakaszokra is számítani kell a rendkívül hideg időjárás miatt. A főutakon a Dunától keletre eső területeken tovább javultak az útállapotok: általában vizes vagy nedves a burkolat, hókásás szakaszokra Kiskunhalas, hóbordás területekre Baja, míg latyakos főutakra Hódmezővásárhely és Debrecen térségében lehet számítani. A mellékutakon a Dunántúl nyugati és déli területein inkább letaposott havas, jég- vagy hóbordás, a Duna-Tisza közén és az Északi-középhegységben inkább latyakos, néhol hóbordás, a Tiszántúlon pedig havas, hókásás vagy letaposott havas szakaszok a jellemzőbbek.

15.23: Hétfőtől sem enyhül a tél

Folytatódik a hideg téli idő hétfőtől is, eső, ónos eső és havazás egyaránt előfordulhat – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapi országos középtávú előrejelzéséből. Hétfőn a Dunántúlon túlnyomóan borult időre kell számítani hószállingózással, kisebb havazással. Keleten sok lesz a felhő, ám legfeljebb a keleti határnál fordulhat elő hószállingózás. Jellemzően gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás, csupán északnyugaton élénkül meg átmenetileg a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 13 és mínusz 8 Celsius-fok között alakul, de a kevésbé felhős, vastag hóval borított területeken mínusz 15 fok alá is hűlhet a levegő. A legmagasabb hőmérséklet többnyire mínusz 5 és mínusz 2 fok között valószínű, egy-egy tartósabban ködös részen lehet kissé hidegebb.

A teljes, jövő heti előrejelzés itt olvasható!

9.57: szombaton 140 műszaki mentéshez riasztották a tűzoltókat

A télies időjárás miatt szombaton 140 műszaki mentéshez riasztották a katasztrófavédelem tűzoltó egységeit az ország közútjain bekövetkezett balesetekhez – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője vasárnap az MTI-vel.

Hajdu Márton

elmondta: a téli időjárás pénteken okozott jelentősebb problémákat, de még szombaton is volt tennivalójuk a katasztrófavédelem erőinek. A műszaki mentések legnagyobb részében szalagkorlátnak vagy oszlopnak ütközött, illetve árokba borult járművek mentéséhez kellett segítséget nyújtani. Ezek a balesetek egyértelműen a megváltozott útviszonyok miatt következtek be. A nedves, hókásás, havas útburkolaton nem megfelelően megválasztott sebesség, továbbá a jármű gumiabroncsainak állapota több balesethez vezetett - hangsúlyozta. Baleset történt például az M6-os autópályán a Pécs felé vezető oldalon, a Békés megyében Sarkadon, valamint Orosháza és Csorvás között, a 44-es főúton Kunszentmártonnál, Kisvárdán, a Hajdú-Bihar megyei Konyáron, és a Tolna megyei Pincehelyen. Pest megyében szintén több baleset történt, ezek között kettő egy időben a 4-es főúton, Abonynál - sorolta. Több fa is a vasúti sínekre dőlt az Őrtilos és Murakeresztúr közötti vasútvonalon, szintén fák borultak az útra Bélavár és Somogyudvarhely között. Mezőkövesden egy gázcsonkot szakított el egy hókotró. A helyszínre a városi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik a helyi gázszolgáltató szakembereivel dolgoztak a gázszivárgás megszüntetésén. Hajdu Márton kitért arra, hogy az előrejelzések szerint vasárnap délig a keleti, majd egyre inkább csak az északkeleti megyékben folytatódik a havazás. Itt 5, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében még 6-8 centiméter friss hó hullhat. Vasárnap délután az Alpokalján fordulhat elő jelentéktelen havazás. Az OKF továbbra is arra kéri a lakosságot, hogy figyeljék a katasztrófavédelem közleményeit. Az okostelefonnal, táblagéppel rendelkezőknek azt javasolják, hogy telepítsék a katasztrófavédelem

"VÉSZ" alkalmazását

, és figyeljék a katasztrófavédelem Facebook-oldalán, illetve honlapján közzétett információkat is. Vasárnapra a várható extrém hideg miatt adott ki figyelmeztetést négy megyére a meteorológiai szolgálat. Néhol még nappal is mínusz 7 Celsius-fok körül alakul a hőmérséklet.

07.47: Folyamatosan esik és már 15 centiméteres a hótakaró Szabolcsban

Folyamatosan esik és már 15 centiméteres a legvastagabb hótakaró Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol téli útviszonyok lassítják a közlekedést az utakon - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatóságának ügyeletese vasárnap reggel az MTI-vel. Gaál Imre szolgálatvezető elmondta, hogy a szombati 4-9 centiméteres hótakaró az éjjel hullott 2-6 centis friss hóval 6-15 centiméteresre nőtt a térségben. Szerencsére a szél elállt, így kisebb hóátfúvások sincsenek az utakon. A közútkezelő társaság 35 géppel folyamatosan takarítja a szabolcsi utakat. A megye főútjai általában hókásásak, Kisvárda és Nyírbátor térségében viszont havasak. A mellékutakra a letaposott hótakaró a jellemző. Az utak sózása ugyanis a mínusz 5-9 fokos hidegben kevésbé hatékony. A látótávolság általában jó, egyedül Nyírbátor körzetében korlátozott, ott 100-300 métert látnak be a gépkocsivezetők. Gaál Imre megjegyezte, hogy eddig a téli útviszonyok miatt nem történt jelentősebb baleset Szabolcsban.

06.40: Csongrád mellett több megye mellékútjain is havas, jégbordás a burkolat

A közútkezelő a folyamatos hófúvások miatt szombat este lezárta az alacsony forgalmú 3704-es számú út négy kilométeres szakaszát Pere és Abaújszántó települések között. Kerülni Gibárt vagy Abaújkér felé lehet. A mellékúthálózat Vas, Somogy, Tolna és Baranya megyében hóbordás vagy letaposott havas, jégbordás szakaszokat jelentettek Lenti, Keszthely, Tapolca és Szántód térségéből, a keleti országrészben pedig letaposott havas, hókásás vagy havas az alsóbbrendű úthálózat. Az M5-ös és az M6-os autópálya végig sónedves, az M3-as autópálya a káli, a hajdúnánási és az ófehértói szakaszon hókásás, Emőd és Hajdúböszörmény környezetében azonban téliesebbek az útviszonyok. A többi gyorsforgalmi út száraz. A főutak burkolata a Dunántúl déli részén sónedves vagy felszáradóban van, Bajánál letaposott havas, Nagyatád térségében hókásás, Marcalinál és Harkánynál hóbordás, Keszthely környezetében pedig jégbordás szakaszokra is számítani kell. A Balatontól északra mindenhol száraz a burkolat. Keleten általában sónedves, hókásás vagy latyakos a főutak burkolata, Balassagyarmat, Kisvárda, Nyírbátor, Debrecen, Szentes és Szeged környékén viszont az intenzív havazás miatt havasak az utak. Az Útinform vasárnap kora reggeli összesítése alapján havazik az Északi-középhegységben, valamint az Alföld északi részén és a Tiszántúlon, szállingózik a hó Kiskőrös, Kecskemét, Makó és Békéscsaba környékén, máshol csapadékmentes az idő. A látótávolság országszerte jó. A közútkezelő továbbra is arra kéri a közlekedőket, hogy fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt pedig minden esetben tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra a havazás vagy hófúvás miatt már nem, Somogy, Tolna, Baranya és Zala megyére viszont az extrém hideg miatt adott ki figyelmeztetést.

20.10: Extrém hideg jön vasárnap!

Vasárnapra már nem a havazás, vagy hófúvás, hanem a várható extrém hideg miatt adott ki figyelmeztetést négy megyére a meteorológiai szolgálat. Néhol még nappal is mínusz 7 Celsius-fok körül alakul a hőmérséklet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Baranya, Somogy, Tolna és Zala megyére adták ki figyelmeztetést. Mint írták: szombaton késő estig északkeleten és délnyugaton az időnként erős szél hófúvást okoz. Éjszaka mérséklődik a légmozgás és mindenütt megszűnik a hófúvás. Emellett a hőmérséklet éjszaka a vastag hóval borított Dél-Dunántúlon mínusz 15 fok alá süllyed. Vasárnap délig a keleti, majd egyre inkább csak az északkeleti megyékben folytatódik a havazás, és arrafelé további maximum 5 centiméternyi, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében még 6-8 centiméter friss hó hullhat. Vasárnap délután az Alpokalján fordulhat elő jelentéktelen havazás – tették hozzá. Az előrejelzés szerint vasárnap helyenként hosszabb-rövidebb időre kisüthet a nap. A legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 7 és mínusz 2 fok között valószínű.

18.00: A Magyar Honvédség megszüntette készenlétét

Az időjárási helyzet javulásával a Magyar Honvédségnél is megszüntették a készenlétet. A Honvédelmi Minisztérium az MTI-hez szombat délután eljuttatott közleményében azt írta: az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Operatív Törzsének tájékoztatása alapján a kialakult időjárás és az előrejelzések szerint a Magyar Honvédség erőinek további készenlétben tartása nem indokolt. Így a Somogy megyére és Kelet-Magyarországra biztosított erők és eszközök készenlétét délután 4 órakor, a Dunántúlra biztosított további erők és eszközök készenlétét már 1 órakor megszüntette a Magyar Honvédség. Ezt követően a Honvédelmi Minisztériumban működő Katasztrófavédelmi Operatív Törzs (KOT) és a székesfehérvári MH Összhaderőnemi Parancsnokságon működő Központi Operatív Csoport is befejezte tevékenységét. Kifejtették: a készültség csütörtök délutáni elrendelése után a Magyar Honvédség négy alakulatánál állítottak fel téli veszélyhelyzetet felszámoló munkacsoportokat, amelyek a Dunántúlon, különös tekintettel Somogy, Zala és Baranya megye területén, valamint a keleti országrészben álltak készen a szükséges beavatkozásokra. A katonák öt munkacsoportban terepjáró tehergépjárművekkel és lánctalpas eszközökkel álltak készen, hogy kérés esetén a bajba jutottak segítségére siessenek. Az időjárási helyzet változásának függvényében a Magyar Honvédség további erők és eszközök bevonására is felkészült. A katonák péntek délután és szombat hajnal között több autóbuszt és kamiont kimentettek a hó fogságából.

16.50: Halálos baleset a 45-ös úton, teljes útzár!

Baleset történt a 45-ös számú főúton a 32-es km közelében, a mindszenti elágazásnál. Egy ember a helyszínen meghalt, hárman megsérültek - olvasható a rendőrség közleményében. Részletek az

alábbi cikkünkben

olvashatóak.

16.10: Több helyen visszavonták a figyelmeztetéseket

Több megyében visszavonta az erős hófúvás miatt kiadott figyelmeztetéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat délután, de nyolc megye egyes járásaiban a következő órákban is hótorlaszokat emelhet a szél. Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint a hófúvás miatt továbbra is narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben Somogy és Zala megyében. Elsőfokú a figyelmeztetés Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Veszprém megyében. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén a havazás miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, mivel itt 24 óra alatt több mint 10 centiméternyi hó is hullhat. A meteorológiai szolgálat azt írta: a Dél-Dunántúlon megszűnik a havazás. Szombaton a Dunántúl déli és nyugati részén, illetve az északkeleti megyékben az erős, olykor viharos északi, északkeleti szél hófúvást, a vastag hóval borított zalai és somogyi tájakon erős hófúvást okoz. Éjszaka mindenütt mérséklődik a szél, megszűnik a hófúvás. A hőmérséklet szombat éjszaka a vastag hóval borított Dél-Dunántúlon mínusz 15 Celsius-fok alá süllyedhet. Az Alföldön és északkeleten vasárnap reggelig további 3-10 centiméteres hóréteg alakulhat ki. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében helyenként 15 centiméter friss hó is hullhat. Vasárnap az északkeleti határvidéken és az Alpokalján fordulhat elő gyenge havazás.

15.00: Fehér háztetők, szürke utak Szegeden

A tegnap este óta tartó havazás 10-15 centis hóréteget alakított ki Szegeden, amelyet az autók gumija és a járókelők csizmája gyúrt latyakosra. Apró szemű hó szitál, melyet a kisebb széllökések is az utcán sétálók arcába irányítanak - sapka, sál ne maradjon otthon! Tekintse meg a belvárosban készült fotóinkat!

13.00: Ismét sínekre dőlt fák akadályozzák a forgalmat a dél-somogyi vasútvonalon

Ismét sínekre dőlt fák akadályozzák a forgalmat a dél-somogyi vasútvonalon, a szakemberek már dolgoznak a közlekedés helyreállításán - közölte a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szombaton kora délután az MTI-vel. Bázelné Mihályka Szabina tájékoztatása szerint Belezna és Őrtilos között a felsővezetékre és a sínekre dőlt fák, leszakadt faágak miatt a Gyékényes-Nagykanizsa vasútvonalon vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. A pályaszakasz forgalmának minél gyorsabb helyreállításán a MÁV Zrt. és a katasztrófavédelem egységei közösen dolgoznak. A pályára dőlt fákat a csurgói önkormányzati tűzoltók és a berzencei önkéntes tűzoltó egyesület tagjai távolítják el. A helyreállítási munkálatokkal előreláthatóan szombaton végeznek. Pénteken is szünetelt a vasúti forgalom Dél-Somogyban. Somogyszob és a Zala megyei Murakeresztúr áramellátási zavar keletkezett a felsővezetékben - tájékoztatott a katasztrófavédelem. A hiba kijavításán a MÁV szakemberei dolgoztak. Somogyszob és Gyékényes között 17 óra után megindult a közlekedés.
Havazás Hajdú-Bihar megyében

11.40: Somogyban elállt a havazás, helyenként 30 centiméter hó esett

Somogyban szombatra elállt a havazás, a megye teljes területét egybefüggő, 10-30 centiméter hó fedi. A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjének tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában 80, a téli időjárással összefüggő beavatkozáshoz hívták a katasztrófavédelmi egységeket és az önkéntes tűzoltókat. Összesen 26 személygépjármű és 9 elakadt vagy balesetet szenvedett kamion műszaki mentését végezték, 6 árokba csúszott autóbuszt vontattak ki, két, beteget szállító mentőt szabadítottak ki a hó fogságából, 37 esetben pedig útra, vasúti sínekre és felsővezetékre borult fát távolítottak el. Bázelné Mihályka Szabina közlése szerint a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Somogy Megyei Igazgatósága munkagépei éjszaka folyamatosan dolgoztak a megye úthálózatának hómentesítésén. Szombat hajnal óta 30 munkagéppel tisztítják az utakat és további két járművel az autópályát. A városháza szombati közleménye szerint Kaposváron éjfél után elállt a havazás, a hó vastagsága 20 centiméter körüli. A közlekedés zökkenőmentes, a városban minden út járható. A városgazdálkodás gépei egész éjjel dolgoztak, így nemcsak a fő közlekedési utakat, hanem a mellékutcákat is megtisztították a hótól. A járdák, gyalogátkelőhelyek, buszmegállók és parkolók takarításán szombat reggeltől több mint 50 hómunkás dolgozik.

10.35: Elhunyt egy Hódmezővásárhely közelében elgázolt kerékpáros

A kórházban elhunyt egy kerékpáros, akit a sűrű hóesésben ütött el egy személygépkocsi Hódmezővásárhely közelében - tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szombaton az MTI-t. A közlemény szerint pénteken este a 47-es számú főúton Hódmezővásárhely közelében, Kishomoknál egy kerékpáros férfi úgy hajtott keresztül a négysávos úton, hogy nem adott elsőbbséget egy Hódmezővásárhely felől érkező személyautónak, amely elütötte. A sűrű hóesésében a 35 éves férfi sötét ruházatot viselt, és biciklijén sem égett lámpa. A biciklist a mentők életveszélyes sérülésekkel vitték a szegedi klinikára, ám az orvosok nem tudták megmenteni az életét.

09.10: Több jármű is árokba csúszott Csongrád megyében

Csongrád megyében több jármű is árokba csúszott a havazástól csúszós utakon, személyi sérülés nem történt - tájékoztatta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője szombaton az MTI-t. Tátrai János elmondta: péntek éjszaka Csongrádon, a 451-es úton, Hódmezővásárhelyen pedig a 47-es úton csúszott árokba személyautó, szombat hajnalban pedig egy utasokat nem szállító autóbusz csúszott fának szintén Hódmezővásárhely térségében. Személyi sérülés egyik esetben sem történt. A megyében átlagosan 10 centiméter hó hullott, napközben várhatóan további 1-2 centiméternyi esik még. Az előrejelzések szerint vasárnap és hétfőn hajnalban mínusz 15-18 Celsius fok köré zuhanhat a hőmérséklet Csongrád megyében, ennek hatására az utak rendkívül csúszóssá válhatnak - közölte az alezredes.

07.20: Országos és megyei körkép a hóhelyzetről

Tátrai János alezredes, a katasztrófavédelem szóvivője a megyei és az országos hóhelyzetről is tájékoztatott reggeli közleményében, melyet alább változtatás nélkül közlünk! Csongrád megyei helyzet: "Megyénkben a tegnap déli órákban kezdődő havazás ellenére csak az esti óráktól kezdett kialakulni összefüggő hótakaró. Valamennyi út járható, de csúszós, jeges útszakaszok bárhol előfordulhatnak. A Magyar Közút NZRt. munkagépei már a csütörtöki nap folyamán megkezdték az ún. „alászórást”. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint a hóréteg vastagsága megyei átlagban 10 cm, napközben várhatóan 1-2 centiméternyi esik még. A hőmérséklet -5 0C körül alakul, élénk a légmozgás. Az utak tisztítása 20 járművel folyamatosan zajlik. Csongrád megye területén a havazással összefüggésben három műszaki mentést végeztek egységeink. Pénteken éjszaka Csongrádon, a 451. sz. úton, illetve Hódmezővásárhelyen, a 47. sz. úton csúszott árokba személygépkocsi, ma hajnalban pedig utasokat nem szállító autóbusz csúszott fának, szintén Hódmezővásárhely térségében. Személyi sérülés egyik esetben sem történt. Az előrejelzések szerint vasárnap és hétfőn hajnalban – 15, -18 0C köré zuhanhat a hőmérséklet Csongrád megyében. Ennek hatására az utak rendkívül csúszóssá válhatnak, hiszen a síkosság-mentesítés ilyen hidegben nem fejti ki hatását, ezért különösen indokolt a körültekintés a közlekedésben! Jelenleg járhatatlan útszakasz, elzárt település nincs a megyében, forgalomkorlátozás bevezetésére eddig nem került sor. Az áram -, a gáz -, és a vízszolgáltatás a megyénkben zavartalan. Országos helyzetkép: Jelenleg az országban hófúvás miatt narancs riasztás 3 megye (Somogy, Baranya, Zala) 17 járásában került kiadásra, hófúvás miatti citrom riasztás 7 megye (Vas, Somogy, Zala, Baranya, Veszprém, Tolna, Fejér, Bács-Kiskun és Csongrád) területén van érvényben. A Dunántúl dél-nyugati megyéiben a hó vastagsága már több helyen meghaladja a 25 centimétert. Január 24 –én 17.00 órától visszavonásig az M7-es és M6-os autópályákon az M0-s körgyűrűtől a teljes szakaszon díjmentessé tette az autópályák használatát a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. A Közútkezelő az ország területén jelenleg összesen 344 munkagéppel folyamatosan szór, ahol szükséges, ekézik az érintett útszakaszokat. Az M7-es autópályán, a Kőröshegyi völgyhídon mindkét irányban 60 km/h sebességkorlátozás van érvényben. Hazánk területén a hó által elzárt település nincs. Kérjük, amennyiben mindenképpen útra kell kelnie, tájékozódon a Meteorológiai Szolgálat honlapján (www.met.hu), vagy a Katasztrófavédelem megyei honlapjain! Folyamatosan frissülő információk találhatók a katasztrófavédelem Facebook oldalán is. Aki okos telefonnal rendelkezik, naprakész információkhoz, riasztási üzenetekhez jut, amennyiben telepíti a Katasztrófavédelem „VÉSZ” elnevezésű alkalmazását ide kattintva" - olvasható a szóvivő közleményében.

06.00: Egész éjszaka havazott

Szegeden továbbra is esik a hó, egyre vastagabb a takaró, több mint 10 centi hullott péntek óta. Tekintse meg videónkat az éjszakai hóesésről! http://www.youtube.com/watch?v=APzYY8p_8PQ&feature=youtu.be

22.00: Karácsonyi hangulat Szeged belvárosában!

A tél első valamire való hava gyönyörű téli köntösbe öltöztette a belvárost. Az időkép mérései alapján körülbelül 4-5 centis takaró lepte el Szegedet, fotósunk is csinált néhány szép képet, tekintse meg galériánkat!

20.50 Ismét zavartalan a forgalom az M7-es autópályán

Vége az útlezárásnak, ismét zavartalan a forgalom Balatonújlaknál, az M7-es autópálya főváros felé vezető oldalán - közölte a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság nem sokkal 20 óra előtt az MTI-vel. A sztráda 170-es kilométerszelvényében 17 óra előtt egy kamion keresztbe fordult az úttesten, egy másik pedig az árokba csúszott. A balesetben senki nem sérült meg. A járműveket a rendőrök a műszaki mentés idejére a 7-es főútra terelték, onnan Balatonfenyvesnél térhettek vissza az autópályára.
Havazás - Kamionok ütköztek össze az M7-es autópályán
20.05 Szombatra tizenhárom megyére adtak ki figyelmeztetést Szombatra tizenhárom megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetéseket a várható jelentős mennyiségű hó, illetve hófúvás miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az MTI-hez pénteken eljuttatott veszélyjelzés szerint Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg a havazás és a hófúvás miatt is citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megye területére csak a hófúvás miatt adtak ki ugyancsak elsőfokú figyelmeztetést. Mint írták, lassanként megszűnik a havazás a Dunántúl nagy részén. Reggelig a déli, délkeleti megyékben több mint 10 centiméter friss hó hullhat. Reggel már csak a délkeleti tájakon lehet gyenge, illetve közepes havazás. Több hó a keleti határ mentén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében valószínű. Szombat estig a Tiszántúlon eshet még újabb 5-10 centiméter hó. Összességében a Nyírség északi részén 15 centiméternél több hó is hullhat. Szombaton a Dunántúl és az Alföld hóval fedett tájain hordhatja az élénk, nyugaton és északkeleten az erős szél a havat - írta a meteorológiai szolgálat. Az előrejelzés szerint szombaton a legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 9 és mínusz 1 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában mínusz 5 és plusz 1 fok között várható, de az északkeleti határ közelében ennél néhány fokkal hidegebb is lehet.

18.35 Ingyenes az M6-os és az M7-es

A Dunántúl déli részén kialakult hóhelyzetre tekintettel ingyenessé tette a közlekedést az M6-os és az M7-es autópályán a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. - tájékoztatta pénteken az MTI-t az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtószóvivője. Hajdú Márton elmondta, hogy az intézkedés pénteken 17 órától egészen visszavonásig a Budapestet elkerülő M0-ás körgyűrőtől a sztrádák teljes szakaszára érvényes.

18.10 Udvar felől nem jöhetnek kamionok Magyarországra

Horvátország a havazás miatt az udvari határátkelőhelynél nem engedi be Magyarországra a 7,5 tonna össztömegnél nagyobb súlyú járműveket - tájékoztatott internetes oldalán a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A közlemény szerint Drávaszabolcsnál engedélyezték ugyan a belépésüket, de Siklóson, kijelölt parkolóban kell várakozniuk. Hozzátették, hogy már nemcsak Baranyában, hanem Somogy teljes területén is érvényben van a 7,5 tonnánál nehezebb járművek közlekedésének tilalma. Kasza Anett, a baranyai katasztrófavédelem szóvivője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy a megyében elzárt település nincs, ugyanakkor a 6607-es út Somogyapáti után le van zárva Somogy megye irányába, és három elakadt autóbusz miatt nem lehet közlekedni a 6607-es úton Lad és Patosfa között sem. Pécsen a helyi járatú autóbuszok kisebb késésekkel, de közlekednek, a távolsági buszoknál átlagosan ötven perc késésre lehet számítani a forgalomkorlátozások miatt. A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a havazás a szombat délelőtti órákig folytatódik. Baranyában eddig átlagosan 8 centiméter hó hullott és további 20-25 centméter várható. A szél továbbra is erős marad, csak a szombat reggeli órákban mérséklődik, így hófúvásokra továbbra is számítani kell. A szóvivő kitért rá, hogy a megyében pénteken huszonegy esemény történt a havazással összefüggésben, ebből tizenkét alkalommal volt szükség a katasztrófavédelem erőire. A hivatásos tűzoltókat elsősorban elakadt autóbuszokhoz, kamionokhoz és személyautókhoz riasztották, személyi sérülés egyik esetben sem történt.

17.40 A Magyar Honvédség járművei kamionokat mentettek

Baranya megyében már a Magyar Honvédség tehergépjárművei is mentettek a rendkívüli havazásban elakadt kamionokat - közölte a Magyar Honvédség péntek délután Facebook-oldalán. Dankó István, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára - az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) Operatív Törzs vezetőjének csütörtök délutáni megkeresésére - elrendelte Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszer egyes elemeinek készenlétbe helyezését. Ennek nyomán Magyar Honvédség négy alakulatánál még csütörtökön rendelték el a téli veszélyhelyzetet felszámoló munkacsoportok felállítását, amelyek Somogy, Zala és Baranya megye területén, valamint a keleti országrészben állnak készen a szükséges beavatkozásra. A Honvédelmi Minisztériumban megkezdte működését a Katasztrófavédelmi Operatív Törzs (KOT), a székesfehérvári MH Összhaderőnemi Parancsnokságon pedig a Központi Operatív Csoport. Az OKF Operatív Törzsével pedig a tárca két összekötője tartja a kapcsolatot, hogy az esetleges kirendelési igények minél hamarabb megérkezhessenek a Honvédelmi Minisztériumba. Péntek reggel az OKF Operatív Törzse konkrét kirendelésre való igényt is megfogalmazott a Honvédelmi Minisztériumnak: e szerint két terepjáró tehergépjármű elindult Pécsre, amelyeket szükség esetén az elakadt gépjárművek mentésénél lehet bevetni - együttműködve a katasztrófavédelem egységeivel. A honvédségi gépjárművek már péntek délután megkapták első feladatukat. Keresztbe fordult kamionokat mentettek ki Baranya megyében - írta a Magyar Honvédség.

Mire figyeljünk, mint közlekedők?

Télen bekövetkezett közlekedési balesetek jellemző oka, hogy a gépjárművezetők nem az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket. Ebben az évszakban a legtöbb problémát a csúszós út és a romló látási viszonyok okozzák, ezért lényeges, hogy minden járművezető megfelelően felkészítse járművét - és természetesen saját magát - ezekre a körülményekre. A gépjárművek vezetőit érintően: 1. A gépjárműveket ajánlatos még a mostohább időjárási viszonyok beköszönte előtt alaposan átnézni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot. Elengedhetetlen az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése. A téli közlekedés kapcsán ezek mellett a gépkocsival történő közlekedés fontos kelléke lehet a jól működő ablaktörlő, a jégkaparó, a jégoldó spray, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő. 2. Gyakori a szélvédő és az ablakok bepárásodása. Ezt ablaknyitással, megfelelő fűtéssel és száraz törlőruhák használatával együtt megszüntethetjük. 3. A köd, a szitáló eső, esetleg havazás, valamint a nyálkás utak mindennapossá válnak. Szinte egész nap, de főleg éjszaka és a nappali órákban jellemző a fagypont körüli hőmérséklet. A száraz és vizes utak hirtelen válthatják egymást, mely különös óvatosságot és figyelmet kíván. 4. Nagyobb követési távolságot tartva lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkeztének kockázata, rossz manőverezés esetén pedig a hibák könnyebben korrigálhatóak. 5. Az izzók fényereje sokévi használat után akár a felére is csökkenhet, szennyeződés, sár és vízpermet ugyancsak jelentősen ronthatja a fényerőt, ezért rendszeresen ellenőrizzük és tartsuk karban azokat. 6. A műszaki biztonság egyik alapkövetelménye a futómű és a gumik kifogástalan állapota. A megfelelően megválasztott téli autógumikkal vészfékezés esetén jelentősen lerövidül a féktávolság, mely főleg az autópályákon nagy sebességgel való közlekedés esetén akár életet is menthet. A téli gumik használata a csapadék kellő elvezetésével és a biztonságosabb úttartással a zord körülmények közötti egyenletes haladást biztosítja. Minden járműre csak olyan méretű gumiabroncsot szabad felszerelni, amilyet a járműgyártó cég meghatározott. A nyári gumi 7 C0 fok alatt már nem teljesíti feladatát. 7. Utazást megelőzően tájékozódjunk, hogy az érintett, és a célállomás szerinti országban vezettek-e be olyan jellegű korlátozást, amely pl. a téli gumik, vagy éppen a hólánc kötelező használatára irányul. Ha igen, akkor a szükséges felszerelések nélkül ne induljunk útnak, mert ezek meglétét akár az adott ország területére való belépésnek is a feltételévé tehetik. 8. A lengéscsillapítók állapotát műszeres méréssel ellenőriztessük, mert az autó úttartását, a stabilitást, a fékút hosszát jelentősen befolyásolja. A fékhatást is méréssel kell ellenőrizni. 9. A pára, a köd erősen rontja a távolságbecslő képességet, ezért a tárgyakat a valóságosnál távolibbnak látjuk. 10. Havas, latyakos időben, amikor a járda mellett széles sávban áll, vagy folyik a víz, nehéz az úttesten átkelni. A gyalogos ilyenkor jellemzően arra figyel, hogy ne lépjen a tócsába. Az autósnak számítania kell arra, hogy a járda szélén leszegett fejjel álló gyalogos a következő pillanatban az úttestre, a jármű elé kerülhet. 11. Lakott területen kívül és belül egyaránt vigyázzunk az úttest mellett haladó gyalogosokra, kiemelten a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek, iskolák, buszmegállók környékén. 12. A kezdő járművezetőknek és azoknak, akik a tavaszi, nyári hónapokban tanultak vezetni, érdemes gyakorolni egy kicsit forgalommentes úton. Vezetéstechnikai pályákon azonban biztonságosabb körülmények között tudnak gyakorolni, szakképzett oktatók segítségével. 13. Huzamosabb utazás esetén szükség lehet takaróra, melegebb ruhadarabokra, vontatókötélre, fagymentesítő zárolajozóra, elegendő mennyiségű élelmiszerre és italra is. Érdemes tájékozódni az Útinformnál az út - és időjárási viszonyokról. Előfordulhatnak olyan helyzetek is, amikor nem érdemes kockáztatni, és biztonságosabb, ha más közlekedési eszközzel (pl. vonattal) indulunk útnak. 14. Az országos médián kívül érdemes figyelemmel kísérni a helyi sajtó, rádió és televízió híradásait, beszámolóit, hiszen ezeken keresztül is fontos és hasznos információkat szerezhetünk a közlekedéssel és közlekedésbiztonsággal kapcsolatban. Gyalogosokat, kerékpárosokat érintően: 15. A kerékpárok és a gyalogosok is sok mindent tehetnek saját biztonságuk érdekében. Ha pl. fényvisszaverő anyagokkal felszerelt ruházattal és járművel közlekednek, észlelésüket és láthatóságukat a sokszorosára növelhetik. Ez különösen szürkületben, éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok mellett igaz. 16. A kivilágított területekről sötét zónákba érkezéskor a gépjárművezetők sokszor nem számolnak azzal, hogy a veszélyhelyzetek felbukkanására itt is lehet számítani, így az egyéb, közúton közlekedőket nehezebb észlelik. Folyamatosan tájékozódjanak elsősorban az úttesten való áthaladáskor, irányváltoztatáskor. 17. A gyalogosoknak a járdán, ahol nincsen járda a leállósávon az útpadkán vagy a kerékpárúton, ha egyik sincsen vagy gyalogos közlekedésre alkalmatlan akkor az úttesten lakott területen belül lehetőleg a menetirány szerinti bal oldalon, lakott területen kívül mindig a bal oldalon a járműforgalommal szemben kell közlekedni. 18. Fokozottan kell figyelni az oldalszélre, hiszen a kerékpár könnyen felborulhat, ha pl. egy nagy sebességű gépjármű elhalad mellette, de az évszakra jellemző, olykor szeles időjárás miatt jelentős erősségű, hirtelen széllökésekre is számítani lehet. 19. Sok baleset oka a szabálytalan kanyarodás, ezért lényeges, hogy a művelet megkezdése előtt a kerékpáros mindig nézzen hátra, és ne feledkezzen meg az irányjelzésről sem. Biztonságos közlekedést kíván a Csongrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság! 17.05 Keresztbe fordult egy kamion a 74-es főúton, áll a forgalom Egy keresztbe fordult kamion miatt mindkét irányban leállt a forgalom pénteken kora délután a 74-es főúton, Hahót és Fakospuszta között - értesült az MTI a helyszínről. A rendőrség közlése szerint a műszaki mentés több óráig is eltarthat.
Havazás Zalában
A teherjármű orra az árokban áll, a rakomány része pedig teljesen elzárja az utat. A szerelvényt nem lehet kikerülni, a járműforgalom ezért mindkét irányban leállt a havas-latyakos úton. A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrségi honlapon azt közölte: a baleset miatt a 74-es főút forgalmát Bakon Pacsa felé, míg Hahóton Pötréte felé terelik. A műszaki mentés várhatóan több óráig tart.

Szegeden is szállingózik

A hajnali hószállingózás reggelre csak a parkoló autók tetején foltokban megmaradt nyomai után péntek kora délután háromnegyed egy körül Szeged is elkezdett szállingózni a hó.

Zalában erősödött a havazás, lelassult a közlekedés

Reggel óta esik a hó Zala megyében, a déli területeken kora délutántól erősebbé vált a havazás, a közlekedés jelentősen lelassult az utakon - közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság pénteken az MTI-vel. A dél-zalai térségben intenzívebbé vált havazás miatt a fő- és mellékutak hókásásak vagy latyakosak, de néhol havasak. Nagykanizsa belterületén az utak több helyütt hóbordásak. Az M7-es autópálya és az M70-es autóút zalai szakasza jól járható. A katasztrófavédelem megyei ügyeletére a havazással összefüggésben kora délutánig egy jelzés érkezett. Galambokon, a 7-es úton, Miháld irányába egy személygépkocsi árokba hajtott és felborult. A balesetben egy ember könnyebben megsérült, őt a mentők a helyszínen ellátták. A zalakarosi tűzoltók a járművet kerekeire állították. Az MTI tudósítója a megye útjain azt tapasztalta, hogy a hókásás, latyakos utakon több helyen is árokba csúszott egy-egy személygépkocsi vagy kisteherautó. Ezeknél a baleseteknél személyi sérülések nem történtek, a járművek pedig nem akadályozták a közlekedőket.
havazas140124_01_ia

BRFK: az autósok 20-30 százaléka még mindig nyári gumikkal közlekedik

A fővárosi autósok 20-30 százaléka még mindig nem cserélte le a nyári gumiabroncsát, pedig a téli útviszonyok mellett a téli gumik használata sokszor elengedhetetlen – összegezte a fővárosban tartott közúti ellenőrzés eddigi tapasztalatait Szécsi Tibor, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közlekedésrendészeti főosztálya baleset-megelőzési és közlekedési osztályának vezetője pénteken. A BRFK és a Fővárosi Balesetmegelőzési Bizottság által a XIV. kerületi Mogyoródi úton tartott téli közlekedésbiztonsági akció célja, hogy felhívják a járművezetők figyelmét a megváltozott útviszonyokra és a látási körülményekre, az óvatosabb, körültekintőbb közlekedésre. Szécsi Tibor emlékeztetett arra, hogy bár a nyári gumikkal közlekedőket nem büntetik meg, mégis célszerű jó minőségű téli gumikat használni, hiszen ezek biztonságosabbá teszik a közlekedést. A pénteki ellenőrzés során gumiprofilmélység-mérővel ellenőrzik a gumiabroncsokat és tanácsokkal látják el a sofőröket. Az ellenőrzött járművek vezetőinek téli közlekedésbiztonsági kiadványt és baleset-megelőzési csomagot adnak. Az akció során a járművezetők olyan gumiabroncs-mélységmérőt kapnak a rendőröktől, amely egybe van építve a jégkaparóval. Szécsi Tibor elmondta, hogy bár a gumiprofilok mélységét a járművek műszaki vizsgáján ellenőrzik, ezt a rendőrség is megteheti. Ha a gépkocsi gumiabroncsának minősége nem felel meg az előírásoknak, akkor a járművet mindaddig nem engedik továbbhaladni, amíg annak abroncsait le nem cserélik. A BRFK osztályvezetője azt javasolja, hogy ha valaki hosszabb útra indul, akkor tankolja fel autóját, legyen nála egy doboz keksz, termoszban meleg tea, illetve egy hólapátot is vigyen magával. Felhívta a figyelmet arra is, hogy sokan nem töltik fel ablakmosó-folyadékkal járművüket, ezért erre is oda kell figyelni. Télen fagyálló ablakmosó használta szükséges – tette hozzá. A BRFK a kerületi rendőrkapitányságokat is utasította, hogy tartsanak hasonló ellenőrzéseket a fővárosban.

Hófúvás lesz a hétvégén Románia tíz déli megyéjében és Bukarestben

Narancssárga jelzésű riadó lépett érvénybe Romániában péntek délutántól, mivel erős havazásra, hóviharokra számítanak a hétvégén az ország tíz déli megyéjében és Bukarestben. A román meteorológiai intézet előrejelzése szerint a dél-romániai Olténia régióban várható a legerőteljesebb havazás. Így Mehedinti, Gorj, Dolj és Valcea megyékben a hóréteg vastagsága helyenként várhatóan eléri a 30-40 centimétert, a szél erőssége 70 kilométer lesz óránként. Szombaton Bukarestben és a környező megyékben (Ilfov, Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Buzau, Braila) is felerősödik a havazás, a szél erőssége eléri az óránkénti 75-80 kilométert. Victor Ponta miniszterelnök pénteken személyesen vezette a központi operatív törzs munkálatait, és arra kért valamennyi érintett hatóságot, hogy készüljenek fel megfelelően a védekezésre. Havazásra számítani kell Románia többi 16 déli és keleti megyéjében is, ahol alacsonyabb fokozatú, sárga jelzésű riadó van érvényben pénteken délutántól. A havazás Dél-Erdélyt is érinti, így Kovászna, Brassó, Szeben és Hunyad megyében is lesz hóesés. Éjszaka és a reggeli órákban várhatóan fagypont alá csökken a hőmérséklet. A télies időjárás várhatóan vasárnap estig tart.
Havazás Zalában

OKF: nincsenek járhatatlan utak, de a Dél-Dunántúlon már intenzíven havazik

Az ország útjai sónedvesek, latyakosak, de járhatóak. A Dunántúl déli részén viszont már intenzívebben havazik, egyre nagyobb területen marad meg a hó. Az Alföldön és a Dunántúl déli felén élénk széllökések tapasztalhatóak - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője pénteken az MTI-vel. Hajdu Márton kiemelte: a katasztrófavédelem megyei szervezetei felkészültek a teendőkre, az érintett négy megyében több mint négyszáz, polgári tulajdonú munkagépet és tehergépjárművet helyeztek készenlétbe. A közútkezelők délelőtt hetvennégy munkagéppel takarították az utakat, a kritikus szakaszokon két-három alkalommal sóztak. A Dunántúl nyugati, déli részén, valamint Csongrád megye területén a fő- és alsóbb rendű utak sónedvesek, Nagykanizsa és Nagyatád térségében latyakosak. Az M1 autópálya komáromi és lébényi, az M5-ös balástyai és makói szakasza, az M43-as autópálya, az M6 Tengelictől délre, valamint az M7-es autópálya a 200 kilométerszelvényig sónedves, a sztráda ettől a ponttól a határig latyakos, de jól járható. Az országban járhatatlan útszakasz, elzárt település nincs - szögezte le. Baranya megyében már éjszaka megkezdték az utak sózását, amelynek köszönhetően a csapadék nem okozott komolyabb fennakadást a közúti közlekedésben. Pécs, Komló, Mohács és Siklós térségében is egyre intenzívebb a havazás. Somogy megyében délelőtt Nagyatádon, Barcson, Kaposváron, Marcaliban, Böhönyén, Kadarkúton és Tabon hó hullik, Balatonbogláron gyenge hószállingózás tapasztalható, Csurgóról erős havazást jelentettek. Zala megye valamennyi járásában is havazik. Tolna megyében is felkészült a katasztrófavédelem a rendkívüli helyzetek kezelésére, az előzetesen azonosított kockázati helyszínekhez tartozó melegedők, parkolók, szükségszálláshelyek, valamint a munkagépek is bevetésre készen állnak. A katasztrófavédelem folyamatosan tájékoztatja a lakosságot a kialakuló helyzetről. Az OKF azt kéri, hogy havazás, hóvihar esetén folyamatosan kísérjék figyelemmel a katasztrófavédelem közleményeit. Az okostelefonnal, táblagéppel rendelkezőknek azt javasolják, hogy telepítsék a katasztrófavédelem "VÉSZ" alkalmazását és figyeljék a katasztrófavédelem Facebook-oldalán, illetve honlapján közzétett információkat is - írta Hajdu Márton. Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délelőtt Zala megye teljes területére, Tolna, Somogy és Baranya megye nagy részére, továbbá Vas és Veszprém megye több járására adtak ki citromsárga, vagyis elsőfokú riasztást a hófúvás miatt. Ezeken a területeken már a következő órákban készülni kell arra, hogy a viharos szél hótorlaszokat emelhet. A péntek éjfélig érvényes veszélyjelzés szerint tíz megyében vannak érvényben első-, illetve másodfokú figyelmeztetések a várható jelentős mennyiségű hó, a hófúvás, illetve ónos eső miatt. Baranya, Somogy, Tolna és Zala megyében a havazás és a hófúvás miatt is narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Ezeken a területeken 24 óra alatt 20 centiméternél is több hó hullhat, és a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet. Bács-Kiskun megyére a havazás miatt ugyancsak másodfokú, a hófúvás miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Egy napon belül 10 centimétert meghaladó hó hullhat még Békés, Csongrád, Fejér, Vas és Veszprém megyében. Ezért ezekre a területekre citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezek közül Bács-Kiskun, Fejér, Vas és Veszprém megyében a hófúvás miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Békés és Csongrád megyében az ónos eső miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Tűzoltószövetség: 20 ezer önkéntes vethető be hóhelyzetben

Húszezer önkéntes tűzoltó áll készen országszerte a bevetésre, ha az előre jelzett nagy mennyiségű hó miatt szükség lenne a munkájukra - tájékoztatta pénteken az MTI-t a Magyar Tűzoltószövetség elnöke. A 750 tűzoltóautóval és egyéb gépkocsival, munkagéppel rendelkező önkéntesek jelen vannak valamennyi településen és már hivatásos kollégáik kiérkezése előtt képesek katasztrófahelyzet esetén a beavatkozásra - közölte Dobson Tibor. Elmondta: országszerte 1100 önkéntes tűzoltó egyesület működik, amelyek közül 500 kötött együttműködési szerződést a katasztrófavédelemmel. Vagyis baj esetén tőlük kapják a riasztást. Különösen hasznos lehet a tevékenységük hóhelyzet esetén, hiszen közvetlen helyismerettel rendelkeznek és segíteni tudnak, a többi között a lakosság ellátásának megszervezésében is - mondta Dobson Tibor. Arról is szólt, hogy az elmúlt évben plusz százmillió, az idén pedig plusz 200 millió forint támogatást kaptak az önkéntes tűzoltó egyesületek a költségvetésből. Ez azért jelentős, mert a 2013-at megelőző egy évtizedben az évi 100 milliós működtetésre fordítható támogatáson túl nem jutottak fejlesztési forráshoz - ismertette. Kijelentette: a támogatás lendületet adott az önkéntes tűzoltói munkának, amelyet helytállással kívánnak meghálálni.
Havazás Zalában

Több dél-dunántúli megyében riasztást adtak ki a várható hófúvás miatt

Több dél-dunántúli megyében már elsőfokú riasztást adtak ki a várható hófúvás miatt. Ezeken a területeken már a következő órákban készülni kell arra, hogy a viharos szél hótorlaszokat emelhet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délelőtt az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Zala megye teljes területére, Somogy és Baranya megye nagy részére, továbbá Vas és Veszprém megye több járására adtak ki citromsárga, vagyis elsőfokú riasztást a hófúvás miatt. A péntek éjfélig érvényes veszélyjelzés szerint tíz megyében vannak érvényben első-, illetve másodfokú figyelmeztetések a várható jelentős mennyiségű hó, a hófúvás, illetve ónos eső miatt. Baranya, Somogy, Tolna és Zala megyében a havazás és a hófúvás miatt is narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Ezeken a területeken 24 óra alatt 20 centiméternél is több hó hullhat, és a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet. Bács-Kiskun megyére a havazás miatt ugyancsak másodfokú, a hófúvás miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Egy napon belül 10 centimétert meghaladó hó hullhat még Békés, Csongrád, Fejér, Vas és Veszprém megyében. Ezért ezekre a területekre citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezek közül Bács-Kiskun, Fejér, Vas és Veszprém megyében a hófúvás miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Békés és Csongrád megyében az ónos eső miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Mint írták: pénteken napközben a havazás zónája tovább terjeszkedik a Dunántúl nagyobb részére - kivétel annak északi része - és az Alföld délnyugati felére. Éjszaka a csapadékrendszer fokozatosan a déli és a keleti tájakra helyeződik át. Pénteken a Zalaegerszeg-Kecskemét vonaltól délre több mint 10 centiméter hó hullhat, 20 centiméter feletti mennyiség Somogy és Baranya megyében, Tolna megye déli részén és Bács-Kiskun megye délnyugati harmadán várható. A folyamatosan élénkülő szél a Dunántúl déli felében és Bács-Kiskun megyében hordhatja a havat, emelhet hótorlaszokat. Kiemelten Baranya megye, a Mecsek térségében lehet erősebb hófúvás. Emellett a nap második felében az Alföld délkeleti részén átmenetileg előfordulhat ónos eső (akár eső is, majd ismételten havas eső, estétől havazás várható). A jelenlegi előrejelzés szerint szombaton napközben már csak a keleti tájakon, azon belül is a nagyobb mennyiségű havazás a Tiszántúlon várható. Szombaton az élénk; nyugaton és északkeleten az erős szél a Dunántúl és az Alföld hóval fedett tájain hordhatja a havat.

Balástyánál és Szegednél havazik

Az Útinform pénteki 5.30-as összesítése alapján az M5-ös autópálya balástyai szakaszán és az M43-as autópályán, valamint az M7-es autópálya Zala megyei szakaszán és az M70-es autópályán havazik. Az M1-es lébényi és az M7-es fonyódi továbbá az M6-os tengelici szakaszán és az M60-as autópályán szállingózik a hó - tájékoztat a Magyar Közút Zrt. kommunikációs osztályvezető. Pécsi Norbert Sándor közleménye szerint a nyugati határszélen Fertőszentmiklós, Szombathely, Vasvár, Zalaegerszeg és Lenti, délen pedig Nagyatád, Kaposvár, Baja, Kiskunhalas, Szeged és Makó térségében havazik, Körmend környékén hódara hull, Mosonmagyaróvár, Győr, Keszthely, Marcali, Székesfehérvár, Sárbogárd és Pécs környékén pedig szállingózik a hó. A csapadékos területeken a kiszórt olvasztóanyagok hatására a hó elolvad, vizes, nedves az úthálózat, a kora reggeli órákban közel 250 munkagépünk dolgozott a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákon. A látási viszonyok általában jók, de a Dunántúlon elszórtan párás a levegő. Ködfoltok alakultak mi Tatabánya környékén, Vasvár és Nagyatád térségében pedig a hóesésben csak közepesek a látási viszonyok. Az országban általában szélcsend van, csak Sátoraljaújhely tájékán észleletek közepes erejű széllökéseket az útellenőrök.

Havazásra, hófúvásra figyelmeztet a katasztrófavédelem

Az ország tíz megyéjében van érvényben első-, vagy másodfokú figyelmeztetés a várható jelentős mennyiségű hó, hófúvás miatt. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) tájékoztatása szerint a télies időjárással összefüggésben péntek reggel 5 órakor az országos operatív törzs is megkezdte munkáját. Az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken kora reggel az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Baranya, Somogy és Zala megyében a havazás és a hófúvás miatt is narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Ezeken a területeken 24 óra alatt 20 centiméternél is több hó hullhat, s a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet. Tolna megyére a havazás miatt első-, a hófúvás miatt viszont ugyancsak másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Egy napon belül 10 centimétert meghaladó hó hullhat még Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Vas és Veszprém megyében. Ezért ezekre a területekre citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezek közül Bács-Kiskun, Fejér, Vas és Veszprém megyében a hófúvás miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Mint írták: a reggeli órákban a havazás zónája tovább terjeszkedik északkelet felé, átterjedve az Észak-Dunántúl és az Alföld egy jelentős részére. Délelőtt a délnyugati megyékben lehet intenzív a havazás. Délután az erősebb intenzitású hóesés átterjed az Alföld déli felére is. A nap során összességében a Sopron-Szolnok-Debrecen vonaltól délre alakulhat ki összefüggő hótakaró, amelynek vastagsága dél, délnyugat felé növekszik majd. Általában 2-10 centiméteres hóréteg alakulhat ki, de a Balatontól délre és az Alföld déli felén 10-20 centiméteres, Zala, Somogy és Baranya megyében akár 20 centimétert jóval meghaladó hótakaró is lehet péntek éjfélig. A folyamatosan élénkülő északkeleti szél a Dunántúl déli felében és Bács-Kiskun megyében hordhatja a havat, emelhet hótorlaszokat - írta a meteorológiai szolgálat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.