Közélet

Németh Zsolt: Afrika a 21. század kontinense

Németh Zsolt: Afrika a 21. század kontinense

2014. január 17., péntek
Németh Zsolt: Afrika a 21. század kontinense

Afrika a 21. század kontinense, ezért Magyarország nagy hangsúlyt helyez a kapcsolatépítésre a földrész országaival - mondta Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken Windhoekből, Namíbia fővárosából telefonon az MTI-nek.

Az államtitkár hétfőn kezdett afrikai útja alkalmával Ghánában, Angolában és Namíbiában járt. Ghánában

Hanna Tetteh

külügyminiszterrel is találkozott, és a két ország külügyi tárcája közötti együttműködési megállapodást írtak alá. Angolában a külügyminiszter-helyettessel is egyeztetett, Namíbiában pedig

Hifikepunye Lucas Pohamba

köztársasági elnökkel, a külügyi és a védelmi tárcák vezetőivel tárgyalt, és ott is aláírt egy megállapodást a külügyminisztériumok együttműködéséről.

Németh Zsolt

hangsúlyozta: Magyarország globális nyitásról szóló politikája kiterjed Afrikára is. A Budapesten tavaly júniusban megrendezett Afrika-fórum fordulópontot jelentett Magyarországnak a kontinenssel kapcsolatos politikájában - tette hozzá. Mint mondta, a most felkeresett országokat összeköti Magyarországgal az, hogy a szocializmus évei alatt sok fiatal érkezett ide ezekből az államokból, hogy itt tanuljon. Emellett a dinamikus gazdasági fejlődés és a gazdasági kapcsolatépítés is összeköti ezen afrikai országokat Magyarországgal - mutatott rá az államtitkár. Körvonalazódik a gazdasági együttműködési megállapodás e három országgal. Fontos kooperációs terület lehet a mezőgazdaság és a vízgazdálkodás, továbbá Ghánával és Angolával az energetikában is együttműködhet Magyarország - mondta. Németh Zsolt arról is beszélt, hogy a tárgyalásokon fontos téma volt a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram nyújtotta lehetőségek kihasználása, Magyarország e három afrikai országban öt-öt felsőoktatási ösztöndíjat ajánlott fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.