Bulvár

Nagy adag E-vitamin napi szedése lassíthatja az Alzheimer-kórt

Nagy adag E-vitamin napi szedése lassíthatja az Alzheimer-kórt

2014. január 3., péntek
Nagy adag E-vitamin napi szedése lassíthatja az Alzheimer-kórt
idosek

Nagy adag E-vitamin napi szedése lassíthatja az Alzheimer-kór tüneteinek súlyosbodását - derült ki egy amerikai tanulmányból.

A kutatás során az E-vitamint szedő, enyhe vagy közepesen súlyos Alzheimer-kóros betegek leépülése lassúbb lett, mint a placebót kapó pácienseké. Az első csoportba tartozók mindennapi feladataikat hosszabb időn át tudták ellátni és kevesebb gondozói segítségre szorultak -

tudósított a The Independent online kiadása

a The Journal of the American Medical Association című szaklapban megjelent tanulmányról. A kutatás idején 613, enyhe vagy közepesen súlyos Alzheimer-kóros páciens egy csoportja kapott naponta E-vitamint, a másik hatóanyag nélküli szert, azaz placebót. Átlagosan két éven keresztül vizsgálták, mennyire változik náluk a mindennapi tevékenységek - mosakodás, öltözködés - végrehajtásának képessége. A tanulmány kimutatta, hogy az E-vitamint szedő résztvevőknél évente 19 százalékkal lassult ennek a képességnek a hanyatlása. Ők naponta átlagosan két órával kevesebb gondozói segítséget igényeltek. A kutatást egy Minnesota állambeli, veteránokat gondozó otthonban végezték 2007 és 2012 között. A

Maurice Dysken

vezette kutatócsoport szerint az alfa tokoferol, vagyis az E-vitamin kedvezően befolyásolta az enyhe és középsúlyos Alzheimer-kórosok állapotát, mivel lassította a leépülést és csökkentette az ápolási terheket.

Doug Brown

, a brit Alzheimer Társaság kutatási és fejlesztési igazgatója szerint további kutatás szükséges, hogy megállapítsák, az E-vitamin valóban segít-e a demens betegeken, és biztonságos-e naponta ilyen nagy adagot bevenni belőle. A kutatás résztvevői az E-vitamin ajánlott napi beviteli mennyiségénél sokkal többet - körülbelül 1,3 milligrammot - szedtek, ami Brown szerint egyes embereknek ártalmas is lehet, ezért felhívta a figyelmet arra, hogy étrend-kiegészítők szedése előtt nagyon fontos kikérni az orvos tanácsát.

Eric Karan

, a brit Alzheimer Kutatóintézet igazgatója szerint korai lenne az E-vitamin ajánlása a betegség kezelésére, míg az eredményeket meg nem erősítik újabb kutatások.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.