Közélet

MSZP-kongresszus: Az összefogás miniszterelnök-jelöltjévé választották Mesterházy Attilát

MSZP-kongresszus: Az összefogás miniszterelnök-jelöltjévé választották Mesterházy Attilát

2014. január 25., szombat
MSZP-kongresszus: Az összefogás miniszterelnök-jelöltjévé választották Mesterházy Attilát

Az MSZP rendkívüli kongresszusa titkos szavazáson 99,7 százalékos többséggel az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltjévé választotta Mesterházy Attila pártelnököt, és egyhangúlag jóváhagyta az összefogásról szóló, korábban meghirdetett szövetségkötést - közölte a szocialista párt szombaton az MTI-vel.

A baloldali ellenzék pártvezetői január 14-én jelentették be, hogy közös listán indulnak a parlamenti választáson. Akkor azt is közölték, hogy a névsort, miniszterelnök-jelöltként

Mesterházy Attila

MSZP-elnök vezeti, akit

Bajnai Gordon

, az Együtt-PM szövetség vezetője,

Gyurcsány Ferenc

, a Demokratikus Koalíció elnöke, a Liberálisokat képviselő

Fodor Gábor

, és

Szabó Tímea

, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke követ. Az összefogásban részt vevő pártok vezetői akkor megállapodtak az egyéni választókerületek elosztásáról is. Az MSZP szombaton kongresszust és nagygyűlést is tart, a párt kongresszusi küldöttjei délelőtt zárt tanácskozáson tárgyalnak a baloldali összefogás közös listájáról. Az MSZP kongresszusa már októberben elfogadta a párt országgyűlési listáját. Azóta viszont a baloldali ellenzéki pártok közös lista állításáról állapodtak meg, s ebbe a szocialisták legfőbb döntéshozó fórumának is bele kell egyeznie. A választmány múlt szombaton azt javasolta, hogy az MSZP-s politikusok az őszi listaállításkor elfogadott sorrendben szerepeljenek a közös ellenzéki listán. Vagyis Mesterházy Attila és az összefogásban részt vevő pártok vezetői - Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc, Fodor Gábor és Szabó Tímea - mögött

Botka László

választmányi elnök a hatodik,

Tóbiás József

frakcióvezető-helyettes a hetedik,

Gúr Nándor

alelnök a nyolcadik, Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes a kilencedik,

Molnár Zsolt

kampányfőnök pedig a tizedik helyen következhet. A szocialista párt, az Együtt-PM szövetség, a Demokratikus Koalíció és a Magyar Liberális Párt megállapodása alapján a közös lista első 60 helyéből 42 illeti meg az MSZP-t. A SYMA-csarnokban megtartott kongresszus után az MSZP déltől nagygyűlést rendez a Papp László Budapest Sportarénában, ott jelentik be a kongresszus döntéseit. A gyűlésen az Orbán-kormány tevékenységét értékeli a szombat délelőtt hivatalosan is miniszterelnök-jelöltté választott Mesterházy Attila és a szocialista párt több vezetője. Beszédet mond Zoran Milanovic horvát kormányfő is.

Budai Bernadett

, az MSZP szóvivője korábban azt közölte, hogy a rendezvényre több mint tízezer párttagot és szimpatizánst várnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.