Kultúra

Még idén debütálhat Szegeden Nagy Imre Erik gyerekoperája

Még idén debütálhat Szegeden Nagy Imre Erik gyerekoperája

2014. január 23., csütörtök
Még idén debütálhat Szegeden Nagy Imre Erik gyerekoperája
nagy_imre_erik03_gs

Szeged kulturális életében betöltött kiemelkedő szerepéért aranygyűrűvel jutalmazták a Magyar Kultúra Napján Nagy Imre Eriket. A tápéi zeneszerzőnek nem sok ideje marad ünnepelni: jelenleg egy gyerekopera megzenésítésén dolgozik Csukás Istvánnal, valamint Spanyolországban, egy nemzetközi versenyen is képviseli majd hazánkat.

Nemzetközi szinten ismert és elismert zeneműveivel és városunkért végzett kimagasló munkájával is kiérdemelt elismerésként érdemelte ki

a Szeged Kultúrájáért díjat és a vele járó aranygyűrű

t

Nagy Imre Erik

tápéi zeneszerző. "Különösen kedves az ember számára az olyan elismerés, amelyet a szülővárosától vehet át. Óriási dolog, hogy itt Szegeden születtem, és olyan emberektől tanulhattam, mint

Vaszy Viktor, Vántus István

és

Szathmári Géza

zeneszerző, a város zenei életének meghatározó alakjai. Külföldi munkásságom alatt is sokan kérdezték, hogy hol tanultam ki a szakmát, én pedig büszkén válaszoltam: a Szegedi Nemzeti Színházban" - nyilatkozta a díj kapcsán Nagy Imre Erik, kiemelve: munkájában nagy segítséget nyújtott számára a családja és felesége is, aki kitartóan támogatta művészeti pályáján.

Gyerekeknek, de nem gyerekesen

Munkássága során több mint harminc bábelőadás zenéjét komponálta, gyerekdarabokon dolgozott, írt a Magyar Televíziónak is filmzenéket. Egyházi irányba is kinyúlva 2011-ben komponálta meg Ave Mariáját, mellyel a világ legnagyobb digitalizált kottákat közzétevő portálján, a www.free-scores.com nemzetközi versenyének az élén végzett. A dal bejárta Európát, hét külföldi rádió is közvetítette általa az ünnep szentségét. Sikerét követően tavaly a White Cat On The Black Piano (Fehér macska a fekete zongorán) című ragtime-kompozíciójával szintén élen végzett a világverseny modern zongoraművek kategóriájában. "Korábban is elég sok templomi hangversenyt játszottam Szegeden és más városokban, de az Ave Maria után egy kicsit jobban az egyházi zene felé fordult a figyelmem. Elsősorban azért a gyerekzenék állnak közel a szívemhez" - mondta Nagy Imre Erik.

nagy_imre_erik04_gs

Talán éppen ez lehet az oka, hogy a Süsü, a sárkány és a Keménykalap és krumpliorr megálmodója,

Csukás István

hozzá fordult segítségért: a Kossuth-díjas magyar író Szökevény csillagok című gyerekoperájának librettójához komponál muzsikát a tápéi zeneszerző. "Megegyeztünk Csukás Istvánnal is, hogy nem engedünk a huszonegyből: attól, hogy gyerekeknek szóló mű készül, nem egy lebutított zenei anyagot készítünk. Kivitelezésében egy rendes operai anyag színvonalára törekedtünk, fülbemászó dallamokkal, de egy operai foglalatban, semmiképpen sem musicalt szeretnénk belőle kreálni. Egyedül a hosszán változtattunk, hiszen a gyerekek befogadóképessége jóval kisebb, így tömör és tartalmas műre törekedünk" - mesélte a zeneszerző. Jelenleg a második felvonás közepén dolgozik, várhatóan február közepéig végez a komponálással, ekkor a hangszerelés következik. Ha minden jól megy, a színház ősszel startoló, 2014-15-ös évadában tűzhetik műsorra, talán már karácsonyra a szegedi közönség elé léphet a hazánkban egyedülálló gyerekopera. Portálunkhoz egy rövid részletet is eljuttatott a zeneszerző, melyet alább hallgathatnak meg!

Éppen az aranygyűrű átvételét megelőzően adta postára nevezését egy spanyolországi nyílt nemzetközi zeneszerzőversenyre is. "Öt régi magyar tánclépés" címmel egy nagyvonós zenekari művel képviseli országunkat a megmérettetésen, és öregbítheti tovább Szeged nevét a komolyzenei palettán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.