/

Maximumhoz közeli ponthatárok a legnépszerűbb 16 szakon

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szte_egyetem_epulet01_gsEmelkedtek a minimum pontok, több szakon is kötelező lesz az emelt szintű érettségi, és már a 16 szak központilag meghatározott ponthatáraival is lehet kalkulálni. Összeszedtük, mi minden változik a felsőoktatási felvételiben 2014-ben.

Húsz ponttal nőtt a minimum ponthatár, vagyis az a vízválasztó, ami alatt senki sem kerülhet be a magyar egyetemekre. Idén osztatlan képzésekre 260, felsőoktatási szakképzéshez (korábbi felsőfokú szakképzés) pedig 220 pontot kell elérniük a felvételiző középiskolásoknak. Ezt egyébként egy 500 pontos rendszerben kell teljesíteni, ahol 400-at szerezhetnek a végzősök tanulmányi és érettségi eredményeik alapján, illetve 100 járhat az olyan pluszokért, mint az emelt szintű érettségi, a nyelvvizsga, a szakképesítés és bizonyos versenyeredmények, valamint a szociális helyzet. Egy középfokú B2 komplex nyelvvizsgáért 28, míg egy C1 felsőfokú komplex vizsgáért 40 pontot szerezhetnek a diákok, az OKTV-sek helyezéstől függően akár a maximális 100 pluszpontot is bezsebelhetik. Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár a szegedi egyetemen járt szeptemberben, aki akkor azt állította, bár senki sincsen elzárva a felsőoktatásról: a megemelt ponthatárok az ő érdekük miatt vannak. 2013 szeptemberétől egyébként 6230 elsős kezdhette meg tanulmányait az universitason.

Központi ponthatárok 2014

Alkalmazott közgazdaságtan 465
Andragógia 430
Emberi erőforrások 443
Gazdálkodási és menedzsment 460
Gazdaságelemzés 465
Igazságügyi igazgatási 424
Jogász 464
Kereskedelem és marketing 449
Közszolgálat 440
Munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási 410
Nemzetközi gazdálkodás 460
Nemzetközi tanulmányok 465
Pénzügy és számvitel 458
Turizmus-vendéglátás 428
Üzleti szakoktató 440

A HÖOK és Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter két hónapja írták alá azt a részmegállapodást, miszerint a 2014-es felvételi időszakban minden szakon biztosítanak államilag finanszírozott helyeket, de a 16 legnépszerűbb szakon (aminek kapcsán nem is oly rég országos tüntetésbe kezdtek a hallgatók és a középiskolások) központi számokat határoztak meg. A SZEGEDma.hu a közelmúltban T. Molnár Gizellával, az SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézet vezetőjével készített interjút arról, hogy a több mint húszéves egységben hogyan alkalmazkodnak a változásokhoz.

A bölcsész-, a társadalomtudományi és jogi képzésekre legalább egy emelt szintű érettségi kell, a többi területre – agrár területek, gazdasági, műszaki, orvos és egészségtudományi szakokon – két tárgyból is emelt szintű érettségi szükséges.

A minimum ponthatárok emelkedése a közeljövőben sem áll meg, 2015-ben 280, 2016-ben pedig 300-ig emelkednek a bejutáshoz szükséges értékek alap- és osztatlan területen; felsőoktatási szakképzésre jelentkezőknek pedig jövőre 240, majd 260 pontot kell teljesíteniük.

Default thumbnail
Előző sztori

Atlétika: újabb sikeres esztendő után borúsabb jövő a Titán TC-nél

Default thumbnail
Következő sztori

Berényi: dinamikus év lesz 2014 a belpolitikában

Legutóbbi hasonló cikkek