Kultúra

Magyar lovag lett a Csángó Rádió alapítója

Magyar lovag lett a Csángó Rádió alapítója

2014. január 30., csütörtök
Magyar lovag lett a Csángó Rádió alapítója
celesztin

A Magyar Kultúra napja alkalmából rendezett eseménysorozat fontos része volt a Magyar Kultúra Lovagja elismerések átadása Budapest szívében, a patinás Corinthia Hotel dísztermében, ahol a szegedi hagyományőrzők felterjesztésére a Csángó Rádió főszerkesztője is lovagi díjat kapott.

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány a magyar államiság millenniuma alkalmából alapított Kultúra Lovagja cím adományozására meghirdetett pályázatra a társadalmi szervezetektől és önkormányzatoktól érkezett jelölések, valamint a Tanácsadó Testület javaslata alapján Magyar Kultúra Lovagja címet adományozott többek között Lőrinc Celesztin (Csíkfalu) rokkantnyugdíjas, rádió főszerkesztőnek, a legkeletibb magyar nyelven sugárzó rádió, a

Csángó Rádió

megalapítójának, főszerkesztőjének és üzemeltetőjének.

Lőrinc Celesztin (Csíkfalu, Románia)

A Bákó megyei Csíkfaluban, deréktól lefelé teljesen bénán élve életét létrehozta az egyetemes magyarság legkeletibb rádióját, a Csángó Rádiót, amely a csángók első rádiója; 2009. november 14-én kezdte meg adását. Vezérlő gondolata: „Ez a Rádió nem azért jött létre, hogy a románok orra alá borsot törjünk, és hergeljük, vagy ellenségeskedjünk velük. Mi itt vagyunk, két nyelven beszélünk, és szeretettel mindenkit elfogadunk. Ez a Csángó Rádió.” Hallgatóinak száma jóval meghaladta a 300.000-et. A napi 24 órában sugárzó internetes rádió a világ bármely pontján hallgatható.

A javaslattevő szervezet a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület, amelynek alapító elnöke, v. Szilágy Árpád, a Magyar Kultúra Lovagja, a Csángó Rádió megalakulása óta nagy elismeréssel adózik Lőrinc Celesztin munkájának. Kiemelt célként nagy szerepet vállal a magyarság ősi gyökereihez közel álló népzene népszerűsítése érdekében. A Moldvai Csángómagyarok Szövetségének szociális felelőse. Tevékenysége, az egészséges embert csendes főhajtásra indító életereje, céltudatossága fénylő fáklyaként lobog környezetében, ahol egyre ritkább a magyar szó. A Csángó Rádió közvetíti a Mária Rádió által készített szentmiséket. A Falvak Kultúrájáért Alapítvány – úgy is, mint az „anyaország éltető figyelme” – a Magyar Kultúra Lovagja elismeréssel köszönti születésének 40. évfordulóján. „A magyar kultúra külföldi ápolásáért” (Forrás:

erdély.ma

)

lovag

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.