Közélet

Szegeden a nagykövet: magyar-izraeli mozifilmekkel közeledne a két nemzet

Szegeden a nagykövet: magyar-izraeli mozifilmekkel közeledne a két nemzet

2014. január 18., szombat
Szegeden a nagykövet: magyar-izraeli mozifilmekkel közeledne a két nemzet
ilan_mor_sajtoebed06_gs

A szegedi orvostudományi karon végzett izraeli hallgatók kiemelkedő szaktudással térhetnek vissza országukba, valamint a hamarosan épülő ELI lézerkutató is lehetőséget biztosít a két nemzet szakembereinek szorosabb együttműködésére - jelentette ki Ilan Mor, Izrael állam magyarországi nagykövete, aki Szegeden beszélt a 2014-es holokauszt-emlékév fontosságáról és a kapcsolatok erősödésének jelentőségéről.

A huszadik század legszörnyűbb népirtásának 70. évfordulójára emlékezve 2014-et a Magyar Holokauszt Emlékévének kiáltotta ki a kormány. Az esemény kapcsán országszerte, így Szegeden is megemlékezéseket, konferenciákat és rendezvényeket tartanak, melyek részleteiről

Lednitzky András

, Izrael állam tiszteletbeli konzulja adott tájékoztatást. Meghívására a Roosevelt téri Halászcsárdába látogatott

Ilan Mor

izraeli nagykövet is, aki egy tányér ízes szegedi halászlé mellett beszélt a kulturális és tudományos együttműködésünk fontosságáról. "Szeged az egyetlen város az országban, amely egy tiszteletbeli konzul segítségével is szeretné elmélyíteni az Izraellel való kapcsolatát. A jó viszonyt tükrözi, hogy a nagykövet több alkalommal is ellátogatott már hozzánk, konzultált polgármesterünkkel, rektorunkkal és városunk prominens képviselőivel" - hangsúlyozta Lednitzky András. 2014 fontos a két ország számára, hiszen nem csak a holokauszt kerek évfordulójáról emlékezünk meg, de a magyar-izraeli diplomáciai kapcsolatok 25 éves fennállását is ünnepelhetjük. Május 14-én és 15-én kiállítással és előadásokkal összekötött holokauszt-konferenciát tartanak Szegeden, míg a népirtás áldozatairól a hagyományos évfordulón, június 29-én emlékeznek majd meg a Holokauszt Emlékoszlop megkoszorúzásával. Szeptember 14-én a szegedi zsinagóga épületében emlékkoncerttel ünneplik majd meg a két ország diplomáciai kapcsolatának negyed évszázados múltját.

Film készülhet Radnótiról és Szenes Hannáról

"Rendkívül tiszteletteljes gesztusnak tekintjük, hogy a magyar állam a holokauszt emlékének szenteli a most kezdődő évet. A diplomáciai kapcsolatok az utóbbi két és fél évtizedben rendkívül jelentős eredményeket mutattak fel, egy erős kötelék van közöttünk, hiszen a Magyarországon lévő zsidóság is rendkívül sokat szenvedett a 20. században" - emelte ki a nagykövet. Ilan Mor sikernek tekinti, hogy az utóbbi két évben másfélszeresére nőtt az Izraelbe látogató magyarok száma - szeretné, ha az itt élő emberek is egy nyitott, demokratikus berendezkedésű országnak látnák Izraelt, nem pedig csupán a híradásokból ismert arab konfliktusok jutnának róla eszükbe. "Nem lehet azt mondani, hogy Magyarországon egyáltalán nincs antiszemitizmus, az viszont hamis állítás, hogy ez egy antiszemita ország lenne. A kirekesztő, rasszista gondolkodásmód elleni küzdelem bal- és jobboldali politikusok közös feladata, melyben rengeteg partnerre találtam" - hívta fel a figyelmet a nagykövet. Ifjúsági csereprogram segítségével ismertetnék meg a két ország fiataljait, valamint több kulturális fesztivál keretén belül is vendégül látták egymást a nemzetek. Magyar-izraeli koprodukciós filmek támogatásáról is tárgyal a jövő héten a kormány, melynek részletei még nem ismertek, témaötlet viszont több is szerepelt már: Radnóti Miklós, Szenes Hanna vagy Herzl Tivadar életéről készülő mozit is támogatna a közel-keleti ország.

Tudományos áttörések helyszíne lehet az ELI

ilan_mor_sajtoebed03_gs
A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának jelenleg 180 izraeli hallgatója van - az SZTE mellett az ország többi universitasáról hazatérő orvosok is kiváló felkészültségűek, szakmájukban kiemelkedők Ilan Mor szerint. A nagykövet szerint a két ország oktatási együttműködése is csak az eddig is jól működő, közvetlen kapcsolat kérdése: példaként említette a Kaposvári Egyetemet, melynek rektora a közel-keleti ország egyik neves felsőoktatási intézményével kötött együttműködési megállapodást. Szóba került az ELI is, amely a nagykövet szerint a két ország tudományos életének összefonódását eredményezheti. Mint mondta, nem véletlen, hogy az Európai Nukleáris Kutatási Szervezetben (CERN) is egymás kezébe adják a kilincset a magyar és izraeli professzorok, a tudományos paletta számos szegmensén működnek együtt sikerrel a két nemzet kutatócsoportjai. Nagykövetként azon dolgozik majd, hogy tudósok és vállalkozók Szegedre csábításával tudományos áttörések helyszíne lehessen lézerközpont.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.